Μεγάλη ανησυχία και έντονες αντιδράσεις στο Κίεβο προκάλεσαν τα σχόλια του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για το ενδεχόμενο εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το επόμενο διάστημα.

Στη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε για πρώτη φορά τόσο εκτενώς στο ουκρανικό ζήτημα, αλλά όσα είπε περί ρωσικής εισβολής ήταν αμφίσημα και προκάλεσαν περισσότερο σύγχυση παρά καθησυχασμό στο Κίεβο, αλλά και στους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν ολίγοις, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε, ερωτώμενος σχετικά με τις προθέσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι «δεν είμαι βέβαιος ότι έχει αποφασίσει τι θα κάνει. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα επέμβει. Κάτι πρέπει να κάνει» και συνέχισε λέγοντας ότι αν τελικά η Ρωσία εισβάλει με τα στρατεύματα που συγκεντρώνει εδώ και καιρό στα σύνορά της με την Ουκρανία, θα επικρατήσει αλλά θα πληρώσει ακριβό τίμημα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε ότι θεωρεί μια τέτοια εξέλιξη το πιο σημαντικό γεγονός από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όσον αφορά την ειρήνη. Ωστόσο, άφησε ουσιαστικά αναπάντητο το ερώτημα για το τι θα κάνει η Δυτική στρατιωτική συμμαχία αν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, λέγοντας μόνο ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα εμπλέκονταν ενεργά μόνο σε περίπτωση μιας επίθεσης πλήρους κλίμακας.

Για ρωσικές ενέργειες που βρίσκονται λίγο κάτω από το κατώφλι του πολέμου όπως οι κυβερνοεπιθέσεις και η δράση στελεχών των υπηρεσιών πληροφοριών της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας, ο Μπάιντεν αρκέστηκε να πει ότι υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ για το αν θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσα είπε ο Μπάιντεν εξόργισαν την ουκρανική πλευρά, σε μια στιγμή μάλιστα που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, βρίσκεται στο Κίεβο. Οι δηλώσεις του «ανάβουν το πράσινο φως στον Πούτιν για να εισβάλει» είπε Ουκρανός αξιωματούχος στο CNN.

Η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Πσάκι, επιχείρησε λίγο αργότερα να σβήσει τη φωτιά που άναψε ο Πρόεδρος, διευκρινίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα θεωρήσουν εισβολή οποιαδήποτε ρωσική κίνηση στο εσωτερικό της Ουκρανίας και θα απαντήσουν άμεσα και με αυστηρότητα μαζί με τους συμμάχους τους. Για τις ρωσικές κινήσεις που δεν ξεπερνούν το κατώφλι του πολέμου, η Πσάκι είπε ότι και αυτού του τύπου οι ενέργειες θα αντιμετωπιστούν από μια ενωμένη συμμαχία.

Όλα αυτά συνέβησαν στον απόηχο των συναντήσεων του Άντονι Μπλίνκεν με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Γενεύη, οι οποίες δεν φαίνεται ότι κατέληξαν σε κάποια διπλωματική συμφωνία, με τον Μπλίνκεν να δηλώνει ότι αναμένει «ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια πρώτη απάντηση της αμερικανικής πλευράς ήταν να δώσει άδεια στις χώρες της Βαλτικής να στείλουν πυραύλους των ΗΠΑ στην Ουκρανία μετά από συνεννόηση με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης