Στη σημερινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών -μελών της Ε.Ε. θα εξετάσουν την τρομοκρατική απειλή που διαγράφεται εναντίον της Ευρώπης στο περιθώριο του μακελειού στο Παρίσι και την αποκάλυψη τρομοκρατικής συνωμοσίας στο Βέλγιο. Όπως μεταδίδει το BBC οι αστυνομικές αρχές στις ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε ανώτατο επίπεδο συναγερμού.

Οι 28 υπουργοί Εξωτερικών, επίσης θα εξετάσουν τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην ανατολική Ουκρανία, με την αναζωπύρωση των μαχών καθώς και τις σχέσεις τους με την Ρωσία.
‘Degrade and defeat’

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να τεθούν οι ανησυχίες αναφορικά με την επιστροφή ριζοσπαστικών στελεχών που επιστρέφουν στην Ευρώπη, αφού έχουν πάρει μέρος σε μάχες στη Συρία και το Ιράκ.

Παρ΄όλο που πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑFP ότι δεν αναμένεται να ληφθούν δραματικές αποφάσεις, στη σημερινή σύσκεψη, θα εξεταστούν πάντως, ευρύτερες αποτρεπτικές προοπτικές στο πλαίσιο προετοιμασίας ειδικής διάσκεψης κορυφής για το ζήτημα της τρομοκρατίας, που θα γίνει τον επόμενο μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από αμερικανικές πηγές επιβεβαιώθηκε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρυ, θα παραστεί στις συνομιλίες που θα γίνουν την Πέμπτη στο Λονδίνο, γύρω από τις εξελίξεις με το Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν αξιωματούχοι από τις «πρόθυμες χώρες» που συμμετέχουν στην συμμαχία με τις ΗΠΑ εναντίον των δραστηριοτήτων του Ισλαμικού Χαλιφάτου στη Συρία και το Ιράκ. Στόχος της σύσκεψης είναι να καταστρωθεί το σχέδιο για την υποβάθμιση των δυνατοτήτων του και την τελική ήττα των μελών της φανατικής οργάνωσης των τζιχαντιστών.

Αίτημα για απέλαση

Το Βέλγιο –επισημαίνει το BBC- έχει ζητήσει να απελαθεί στο Βέλγιο ύποπτος για τρομοκρατική δραστηριότητα και πιθανές διασυνδέσεις με άτομα που συμμετείχαν στην συνωμοσία που απετράπη από τις βελγικές αρχές και ο οποίος έχει συλληφθεί από την ελληνική αστυνομία την περασμένη εβδομάδα.

Πάντως δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν ο κρατούμενος Abdelhamid Abaaoud, που θεωρείται και ως ηγέτης ισλαμικού πυρήνα φανατικών είχε σχεδιάσει επιθέσεις και δολοφονίες εναντίον Βέλγων αστυνομικών. Ούτε έχει επιβεβαιωθεί αν ο ίδιος βρίσκεται ανάμεσα στα άτομα< που έχουν συλληφθεί από την ελληνική αστυνομία, αναφέρει το BBC. Στην επιχείρηση της βελγικής αστυνομίας το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στην πόλη Verviers, δύο ύποπτοι ως τζιχαντιστές σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών με τους αστυνομικούς.
Όσο για εκείνοςυ που συνελήφθησαν στο Βέλγιο την Παρασκευή, έχουν εναντίον τους απαγγελθεί κατηγορίες «για συμμετοχή σε δραστηριότητες τρομοκρατικής οργάνωσης».

Ως τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία διασύνδεσης ανάμεσα στην συνωμοσία στο Βέλγιο και των επιθέσεων που έγιναν στο Παρίσι.

Η ουκρανική κρίση

Μετά τις φονικές μάχες που ξέσπασαν την Κυριακή στην ουκρανική πόλη Ντονιέσκ, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις επιτέθηκαν για να ανακαταλάβουν επίκαιρες θέσεις που κατείχαν οι αυτονομιστές αντάρτες, αυξήθηκε η ανησυχία ότι υπονομεύεται η προσπάθεια ειρηνικής επίλυσης του προβλήματος.

Αεροπορική άποψη που δείχνει τους κρατήρες που έχουν προκληθεί από τις μάχες στο αεροδρόμιο του Ντονιέτσκ.

Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της υποστηρίζουν ότι η Ρωσία έχει στείλει στρατιωτικές δυνάμεις να πολεμήσουν στο πλευρό των αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία. Η Ρωσία έχει διαψεύσεις κατηγορηματικά τις κατηγορίες αυτές.

Ο Ποροσένκο απέρριψε σχέδιο του Πούτιν

Ο εκλεκτός της Δύσης πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο απέρριψε ειρηνευτικό σχέδιο που του προτάθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Πεσκόφ δήλωσε πως το σχέδιο, που περιλαμβανόταν σε επιστολή που έστειλε ο Πούτιν το βράδυ της Πέμπτης, πρότεινε εκεχειρία τόσο από τις κυβερνητικές δυνάμεις όσο και από τους αυτονομιστές στη νοτιοανατολική Ουκρανία, καθώς και να αποσυρθεί το βαρύ πυροβολικό και από τα δύο αντιμαχόμενα μέρη.

“Τις τελευταίες ημέρες, η Ρωσία κατέβαλε με συνέπεια προσπάθειες ως ενδιάμεσος για τη διευθέτηση της σύγκρουσης”, δήλωσε ο Πεσκόφ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων ITAR- TASS.
Αντίγραφο της επιστολής δημοσιοποιήθηκε από το ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι NTV.  Σε αυτήν, ο Πούτιν πρότεινε “άμεσα μέτρα για τον τερματισμό των αμοιβαίων βομβαρδισμών, και επίσης την ταχεία απόσυρση από τις πλευρές της σύγκρουσης των μέσων καταστροφής διαμετρήματος μεγαλύτερου των 100 mm”.

Οι ουκρανικές δυνάμεις όμως, επωφελήθηκαν από την εκεχειρία που ίσχυε ώστε να προετοιμάσουν μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον των θέσεων των αυτονομιστών ανταρτών. Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι έχουν υποβάλει τις δικές τους προτάσεις στη Ρωσία για κατάπαυση του πυρός και εξακολουθούν να υποστηρίζουν την ειρηνευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε το Σεπτέμβριο, υποστηρίζει ο ανταποκριτής του BBC David Stern από το Κίεβο.

Το BBC υποστηρίζει πως οι υπουργοί Εξωτερικών θα προσπαθήσουν να επιλύσουν «τις μεγάλες διαφορές που έχουν με την Ρωσία».

Έγγραφο εργασίας που έχει διαρρεύσει εδώ και μία εβδομάδα καλεί τους υπουργούς «να εξετάσουν τα ενδεχόμενα στοιχεία που θα επιτρέψουν μια συλλογική και σταδιακή επανεμπλοκή με τη Ρωσία, ενόψει της διαμόρφωσης νέας κατάστασης που προκλήθηκε λόγω των ανησυχιών λόγω των εξελίξεων με το Ισλαμικό Χαλιφάτο, αλλά και τους συριακού προβλήματος.

Μερικοί επικριτές του ζητήματος, έχουν ήδη εκφράσει ανησυχίες –όπως αποκάλυψε διπλωμάτης στο AFP «μήπως έτσι διακινδυνεύεται το ενδεχόμενο να σταλεί λάθος μήνυμα».

Η ρήξη της Ρωσίας με την ΕΕ και η επιβολή οικονομικών αντιποίνων το 2014, προκλήθηκε από την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική ομοσπονδία, μετά από δημοψήφισμα στο οποίο οι κάτοικοι της «αυτόνομης περιοχής» αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης