H απόφαση του προέδρου Ερντογάν να δαιμονοποιήσει την «Open Society Foundation» (Ιδρυμα Ανοικτή Κοινωνία) του αμερικανο-ούγγρου δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος, οδήγησε στην απόφαση να απομακρύνει την ΜΚΟ από την Τουρκία.

Ο Σόρος, που τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί μισητό πρόσωπο σε χώρες όπως η ΠΓΔΜ, η Πολωνία, η Ρουμανία ακόμη και η Ουγγαρία, όπου κάποτε τον θεωρούσαν ευεργέτη, τώρα κατηγορείται και στην Τουρκία ότι γίνεται εργαλείο της αντιπολίτευσης.

Την προεδρική αντίδραση προκάλεσε η στήριξη από το ίδρυμα της νομικής διαμάχης του συνιδρυτή της ΜΚΟ φυλακισμένου ηγέτη της Κοινωνίας των Πολιτών Osman Kavala.

Ο αριστερών φρονημάτων Κάβαλα, βρίσκεται φυλακισμένος πλέον του ενός χρόνου και έχει επανειλημμένα χαρακτηρισθεί από τον Ερντογάν ως «Κόκκινος Σόρος».

Σε ομιλία του στις 21 Νοεμβρίου ο πρόεδρος της Τουρκίας τράβηξε γραμμή ανάμεσα στους δύο κατηγορώντας τους όμως πως βρίσκονται πίσω από σειρά αντικυβερνητικών ενεργειών και διαδηλώσεων το 2013, αρχίζοντας από τις διαμαρτυρίες στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης. «Ένα πρόσωπο πηγή χρηματοδότησης τρομοκρατών κατά τα επεισόδια στο Γκεζί και βρίσκεται τώρα στη φυλακή, και πίσω του κρύβεται ο διάσημος Εβραίος Σόρος», είπε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν, είχε καλές σχέσεις με τον Σόρος έως πριν λίγα χρόνια. Η πρώτη τους συνάντηση είχε γίνει τον Ιανουάριο 2003, λίγο μετά την άνοδο στην εξουσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Ο ερντογάν είχε θεωρήσει πως η συνάντηση εκείνη βοηθούσε την ανάπτυξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Στη συνάντηση εκείνη, ο Ερντογάν είχε πει στον Σόρος: «Είμαστε η ανοιχτή κοινωνία στην Τουρκία», αποκαλύπτει ο Ahmet Sever πρώην σύμβουλος του πρώην προέδρου Αμπντουλά Γκιουλ που εκείνη την εποχή ήταν το «δεξί χέρι» του Ερντογάν.

Κατόπιν, ο Σόρος είχε αναλάβει την πρωτοβουλία μέσω του ιδρύματος «Ανοικτή Κοινωνία» να δημιουργηθεί η Ανεξάρτητη Τουρκική Επιτροπή για την προώθηση της προοπτικής ενταξιακών συνομιλιών Άγκυρας στην ΕΕ.

Σ’ αυτήν συμμετείχαν διεθνείς προσωπικότητες όπως ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας Martti Ahtisaari, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Michel Rocard, οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών Ολλανδίας Hans van den Broek και Emma Bonino της Ιταλίας. Όλοι τους μεσολαβούσαν σε επαφές που είχαν σε ανώτατο επίπεδο σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.

Τον Ιούνιο 2005 ο Σόρος είχε νέα συνάντηση με τον Ερντογάν και τους συνεργάτες του σε οκταήμερη επίσκεψή του στην Τουρκία. Την ίδια εποχή η κόρη του Ερντογάν Sumeyye, πραγματοποίησε μεταπτυχιακό στις Κοινωνικές Επιστήμες με υποτροφία που χρηματοδότησε ο Σόρος.
Τα προβλήματα του Ερντογάν με τον Σόρος ξεκίνησαν μετά τις διαδηλώσεις στο Πάρκο Γκεζί, όταν οι νέο-εθνικιστές της Τουρκίας και οι υπέρ της Ευρασιατικού προσανατολισμού αμφισβήτησαν την ευρωπαϊκή προοπτική της πολιτικής Ερντογάν.

Το Ιδρυμα Ανοικτή Κοινωνία –παράρτημα του Ινστιτούτου Ανοικτή Κοινωνία από το 2001-2008 δεν συναντούσε νομικά κωλύματα αλλά τουναντίον την προωθούσαν διάφοροι τουρκικοί σύνδεσμοι, ιδρύματα, οργανισμοί και πανεπιστήμια. Με την Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων να παρακολουθεί τις δραστηριότητές του.

Αποκαλώντας τον Σόρος «Ούγγρο Εβραίο», ο Ερντογάν επιπροσθέτως με την διασύνδεσή του με τις «εγκληματικές ενέργειες» του Κάβαλα ο Ερντογάν, προχώρησε στα άκρα.

Πληροφορίες από al-monitor.com
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης