Με τη σημερινή ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης του 52χρονου πρωθυπουργού Γίρι Ρούσνοκ, στον οποίο είχε δώσει πριν δύο εβδομάδες την εντολή σχηματισμού της ο πρόεδρος της χώρας Μίλος Ζέμαν, τερματίζεται, τουλάχιστον προσωρινά, η πολιτική κρίση στην Τσεχία που είχε προκαλέσει το σκάνδαλο μεγάλων διαστάσεων και η παραίτηση της προηγούμενης δεξιάς κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Πετρ Νέτσας.

Το «ηχηρότερο» όνομα στη νέα δεκαπενταμελή κυβέρνηση –που ορκίστηκε λίγο πριν από το μεσημέρι ενώπιον του Τσέχου προέδρου και η οποία αποτελείται κυρίως από υπερκομματικούς τεχνοκράτες– είναι εκείνο του πρώην πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης στο διάστημα 2009-2010, Γιαν Φίσερ, ο οποίος αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών βρίσκεται ο γνωστός πρώην διπλωμάτης καριέρας Γιαν Κόχουτ, ενώ του υπουργείου Εσωτερικών θα ηγείται ο Μάρτιν Πέτσινα. Και οι δύο είχαν διατελέσει υπουργοί στη μεταβατική κυβέρνηση του Γιαν Φίσερ.

Το υπουργείο Άμυνας αναλαμβάνει ο στρατηγός Βλαστιμίλ Πίτσεκ, ο οποίος είναι ο μόνος από τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης που συμμετείχε και στην προηγούμενη κυβέρνηση του Πετρ Νέτσας, ενώ επικεφαλής του υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου τίθεται ο πρώην γενικός διευθυντής των χαλυβουργείων του Τρίνετς, στη Βόρεια Μοραβία, Γίρι Τσιέντσαλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, η νέα κυβέρνηση έχει περιθώριο 30 ημερών να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, κάτι που αναλυτές θεωρούν δύσκολο, καθώς ήδη με την ανακοίνωση ανάθεσης της εντολής στο Γίρι Ρούσνοκ, τα τρία δεξιά κόμματα του απελθόντα κυβερνητικού συνασπισμού, τα οποία διαθέτουν οριακή πλειοψηφία 101 εδρών στο σύνολο των 200, είχαν διαμηνύσει πως θα την καταψηφίσουν.

Και αυτό διότι τα ίδια είχαν ζητήσει να συνεχίσουν το έργο τους προτείνοντας στον πρόεδρο Ζέμαν ως πρωθυπουργό την πρόεδρο της Βουλής Μιροσλάβα Νέμτσοβα, κάτι που όμως, κατά την άποψη του Τσέχου προέδρου θα αποτελούσε απλά και μόνον μια αντικατάσταση του Πετρ Νέτσας και θα παρέτεινε τη ζωή της παραπαίουσας κυβέρνησής του.

Άλλοι αναλυτές θεωρούν πως τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί οι ενδείξεις ότι η νέα κυβέρνηση Ρούσνοκ συγκεντρώνει πιθανότητες να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ χαρακτηρίζουν παράδοξο το γεγονός πως ακόμη και αν αυτή δεν εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή, μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά της.

Μόνη προϋπόθεση είναι η αντικατάσταση του πρώτου εντολοδόχου σχηματισμού κυβέρνησης με άλλον, χωρίς να τίθενται χρονικοί περιορισμοί από το Σύνταγμα, κάτι που σημαίνει ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα οδηγήσει τελικά τη χώρα στις εκλογές, των οποίων η κανονική ημερομηνία διεξαγωγής είναι ο Μάιος του 2014.

Δεν αποκλείεται βέβαια και ένα άλλο σενάριο, το οποίο θέλει την ίδια τη Βουλή να αποφασίζει τη διάλυσή της και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, αλλά για κάτι τέτοιο απαιτείται πλειοψηφία τριών πέμπτων, που δεν είναι δεδομένη, ακόμη και αν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Σοσιαλδημοκρατικό και το Κομμουνιστικό, την υπερψήφιζαν.

Ο νέος πρωθυπουργός της Τσεχίας, Γίρι Ρούσνοκ, υπήρξε από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 συνοδοιπόρος του σημερινού προέδρου της χώρας, ο οποίος ως πρωθυπουργός τότε, του είχε αναθέσει το 2001 το υπουργείο Οικονομικών στην κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλδημοκρατών, θέση που διατήρησε και για μερικούς μήνες στην τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού του διαδόχου του Μίλος Ζέμαν και επίσης Σοσιαλδημοκράτη, Βλαντίμιρ Σπίντλα, από την οποία αποχώρησε τον Μάρτιο του 2003.

Ο Ρούσνοκ θεωρείτο τότε οπαδός μιας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών με το δεξιό Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών και μάλιστα ως βουλευτής είχε ψηφίσει ως πρόεδρο της χώρας τον δεξιό Βάτσλαβ Κλάους, τον οποίο διαδέχθηκε στο ύπατο αξίωμα, τον περασμένο Ιανουάριο, ο Μίλος Ζέμαν, που επίσης είχε εγκαταλείψει τους Σοσιαλδημοκράτες ιδρύοντας το δικό του Κόμμα Δικαιωμάτων των Πολιτών.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός πως ο Ρούσνοκ υπήρξε αντίπαλος του τότε πρωθυπουργού Σπίντλα στη διεκδίκηση της αρχηγίας των Τσέχων Σοσιαλδημοκρατών, στην οποία επικράτησε ο Βλαντίμιρ Σπίντλα, γνωστός και με την επωνυμία «Μίστερ Ευρώπη», καθώς υπήρξε καθοριστική η φιλοευρωπαϊκή στάση του που οδήγησε το 2004 στην ένταξη της Τσεχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο που ανάγκασε τον πρωθυπουργό Νέτσας σε παραίτηση, αυτό είναι πολυδιάστατο, απαρτιζόμενο από δωροδοκία, διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας, μυστικές παρακολουθήσεις, αλλά και αρκετό «ροζ» χρώμα, με εμπλεκόμενους από το στενό περιβάλλον τού επικεφαλής του δεξιού τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού.

Αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη θα βρεθεί κι ο ίδιος ο Νέτσας και ήδη τη Δευτέρα η εισαγγελία στην Πράγα ζήτησε από τη Βουλή την άρση της βουλευτικής του ασυλίας για να την άσκηση δίωξης εναντίον του. Τρεις βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος Πολιτών, του οποίου ηγείται, με την αποχώρησή τους από τη Βουλή το περασμένο φθινόπωρο είχαν καταστήσει δυνατή την παραπέρα επιβίωση της κυβέρνησής του, παίρνοντας ως ανταλλάγματα ανώτατες θέσεις σε δημόσιες επιχειρήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης