Ο Πετρ Πάβελ, ο νικητής των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν το Σάββατο, στην Τσεχία, συνομίλησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Κυριακή και σχεδιάζει να συνομιλήσει με την πρόεδρο της Ταϊβάν τη Δευτέρα, σύμφωνα με την ομάδα του, διαφέροντας έτσι από τον απερχόμενο πρόεδρο.
Ο Πάβελ, απόστρατος στρατηγός και πρώην επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, υποστηρικτής της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, επικράτησε του πρώην πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις.
Αναμένεται να ορκιστεί στις 9 Μαρτίου για να διαδεχθεί τον Μίλος Ζέμαν, έναν αμφιλεγόμενο πολιτικό που διατηρούσε στενούς δεσμούς με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Σι Τζινπίνγκ πριν κάνει στροφή όσον αφορά τη Ρωσία όταν αυτή εισέβαλε στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.
Ο Πάβελ, ένθερμος υποστηρικτής της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε με μήνυμά του στο Twitter ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Ζελένσκι.
Ο Ουκρανός πρόεδρος έγραψε επίσης σε μήνυμά του στο Twitter ότι «συνεχάρη προσωπικά τον Πάβελ για την εκλογική του νίκη». «Τον ευχαρίστησα όπως και τον τσεχικό λαό για την αμέριστη υποστήριξή τους. Τον κάλεσα να έρθει στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Τσεχίας είχε δηλώσει πριν από τις εκλογές ότι η πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό θα ήταν, όπως το θέλει το έθιμο, στη γειτονική Σλοβακία, με την οποία η Τσεχική Δημοκρατία σχημάτιζαν την Τσεχοσλοβακία πριν από τη διάσπασή της το 1993. Αλλά είχε διευκρινίσει ότι θα ακολουθούσε η επίσκεψη στην Ουκρανία.
Την εκλογή του ηγέτη αυτού με τις θέσεις υπέρ της Ουκρανίας και της ΕΕ χαιρέτισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Ο Πάβελ έλαβε επίσης ένα μήνυμα από την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν, με την οποία αναμένεται να επικοινωνήσει τη Δευτέρα: «Ένα τηλεφώνημα έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπός του, Μαρκέτα Ρεχάκοβα.
Σε συνέντευξή του στο Czech Radio, το δημόσιο ραδιόφωνο της Τσεχίας, ο Πάβελ δήλωσε σήμερα ότι θα υποστηρίξει τις σχέσεις με την Ταϊβάν, έναν σημαντικό επενδυτή στην Τσεχική Δημοκρατία.
Η Κίνα θεωρεί το νησί των 24 εκατομμυρίων κατοίκων ως μια από τις επαρχίες της, την οποία θα ανακτήσει με τη βία αν χρειαστεί. Οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι, οι οποίες ήταν ήδη τεταμένες, επιδεινώθηκαν απότομα το 2022, όταν το Πεκίνο αύξησε τις στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το νησί.
Για τον εκλεγμένο πρόεδρο της Τσεχίας, «δεν υπάρχει τίποτα κακό να έχουμε ειδικές σχέσεις με την Ταϊβάν, που είναι το άλλο σύστημα», αναφερόμενος στον όρο του Πεκίνου «μία χώρα, δύο συστήματα» για να χαρακτηρίσει κυρίως τις σχέσεις του Χονγκ Κονγκ και της ηπειρωτικής Κίνας μετά την επιστροφή της πρώην βρετανικής αποικίας στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
«Είναι σίγουρα προς το συμφέρον μας να διατηρήσουμε ενεργές εμπορικές σχέσεις, ίσως και επιστημονικές με την Ταϊβάν», δήλωσε ο Πάβελ.