Το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας και από εκείνη τη στιγμή η Άγκυρα έχει επιδοθεί σε ένα «μπαράζ» ανακοινώσεων με τελευταία αυτή του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «το ερευνητικό αποσύρθηκε για συντήρηση και ανεφοδιασμό»,
Παράλληλα σημείωσε πως οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού είναι θετικές και μετριοπαθείς.
Παρ΄ ότι η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak έγραφε χθες πως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος επέστρεψε στην Τουρκία λόγω διαπραγματεύσεων με το ΝΑΤΟ, από το απόγευμα της Κυριακής η Άγκυρα παρουσιάζει ένα διαφορετικό αφήγημα για την απόσυρση του Oruc Reis και τη μη ανανέωση της παράνομης Navtex.
Το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας, σε ανακοίνωσή του, εξηγεί πως το ερευνητικό σκάφος επέστρεψε στα τουρκικά παράλια για ανεφοδιασμό και συντήρηση, ενώ ο υπουργός Φατίχ Ντονμέζ υποστηρίζει σε ανάρτησή του σε κοινωνικό δίκτυο πως έχουν συγκεντρωθεί σεισμικά δεδομένα από την περιοχή.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ισχυρίστηκε σε tweet του ότι το Oruc Reis, που ξεκίνησε σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο στις 10 Αυγούστου, «έχει συλλέξει μέχρι στιγμής 3.525 χιλιόμετρα σεισμικών δεδομένων στη συγκεκριμένη περιοχή».
Γνωστοποίησε δε πως το ερευνητικό σκάφος θα συνεχίσει τις εργασίες του.
«Η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, σύμφωνα πάντα με το Διεθνές Δίκαιο».
Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ διεμήνυσε χθες σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu ότι η επιστροφή του Oruc Reis στα νότια παράλια της χώρας δεν σημαίνει ότι η Άγκυρα εγκαταλείπει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η αντίδραση της Αθήνας
Ως ένα «θετικό βήμα» χαρακτηρίστηκε η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια από την Αθήνα, που από την πρώτη στιγμή διεμήνυσε πως η κίνηση αυτή θα πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από τη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα θέλει να συζητήσει με την Τουρκία αλλά σε κλίμα ειρηνικό και χωρίς προκλήσεις.
«Η αποκλιμάκωση δεν είναι ένα στιγμιαίο γεγονός, αλλά πρέπει να σας πω ότι, εφόσον δούμε δείγματα γραφής σε αυτή την κατεύθυνση, η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να ξεκινήσει -και γιατί όχι σύντομα- έναν νέο κύκλο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Εφόσον δούμε σημάδια έμπρακτης αποκλιμάκωσης, η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι για τη μία μείζονα διαφορά που έχει με την Τουρκία, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» υπογράμμισε επίσης ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο πρόβλημα οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.