Η Τουρκία δεν θεωρεί ότι οι προσπάθειές της με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία θα αποδώσουν τα αποτελέσματα που επιθυμεί και είναι έτοιμη να αναλάβει η ίδια δράση, δήλωσε χθες Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια ζώνη στα συριακά σύνορα η οποία, σύμφωνα με την Τουρκία, θα πρέπει να έχει βάθος 30 χλμ. μέσα στη Συρία και να εκκαθαριστεί από την πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας, την οποία η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η Τουρκία έχει κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, που υποστηρίζουν την υπό την ηγεσία της YPG δύναμη που νίκησε τους μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, ότι κινούνται υπερβολικά αργά για τη δημιουργία της ζώνης. Οι δύο χώρες διαφωνούν επίσης για το πόσο βαθιά μέσα στη Συρία θα πρέπει να εκτείνεται και ποιος θα πρέπει να την ελέγχει.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είπε αργότερα στον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη πως η Άγκυρα θα θέσει τέλος στη συνεργασία της με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» αν η Ουάσινγκτον χρονοτριβήσει στο θέμα, ανέφερε το υπουργείο του οποίου προΐσταται.
«Το γεγονός συνεχίζουμε να διεξάγουμε διαπραγματεύσεις και ότι θέλουμε να επιλύσουμε το θέμα ειρηνικά… δεν πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία, και το να πούμε ότι τα σχέδιά μας είναι έτοιμα αν παραστεί ανάγκη δεν θα πρέπει να θεωρηθεί απειλή», δήλωσε ο Ακάρ, σύμφωνα με υπουργική ανακοίνωση που αναφέρεται στη συνδιάλεξη αυτή.
«Αν υπάρξει χρονοτριβή ή καθυστέρηση, είμαστε πλήρως αποφασισμένοι να τελειώσουμε αυτή την συνεργασία», είπε ακόμη.
Η Τουρκία λέει πως θέλει να εγκαταστήσει έως δύο εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στη ζώνη αυτή, και έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα για μονομερή στρατιωτική δράση, αν δεν είναι ικανοποιημένη με την πρόοδο που επιτυγχάνεται.
Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη, πως η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να ενεργήσει μόνη της δεδομένης της έλλειψης προόδου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην πιο άμεση ένδειξη που έχει δώσει μέχρι σήμερα για μια στρατιωτική εισβολή.
Μιλώντας χθες Πέμπτη στο δίκτυο A Haber, ο Τσαβούσογλου είπε πως η Τουρκία δεν έχει δει ειλικρίνεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Νομίζουμε πως αυτή η τρέχουσα διαδικασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μας οδηγήσει στο σημείο που επιθυμούμε. Οι πληροφορίες που έρχονται από το πεδίο το αποδεικνύουν», δήλωσε στο A Haber.
«Πρέπει να λάβουμε μέτρα προκειμένου να εκκαθαρίσουμε την περιοχή από τις τρομοκρατικές οργανώσεις και να επιστρέψουν οι πρόσφυγες εκεί», είπε.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ έχουν ενταθεί για μια σειρά θεμάτων, περιλαμβανομένης της πολιτικής για τη Συρία και της απειλής κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας λόγω της απόφασης της Άγκυρας να αγοράσει ρωσικά αμυντικά συστήματα.
Ενώ οι διπλωμάτες, οι αναλυτές και το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία λένε πως η Άγκυρα δεν θα θελήσει να προκαλέσει οργή στην Ουάσινγκτον με μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική εισβολή, καθώς οι δύο χώρες προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους, η Τουρκία πιέζει προκειμένου να ενταθούν οι προσπάθειες (για τη δημιουργία της ζώνης ασφαλείας).
Στρατεύματα των ΗΠΑ και της Τουρκίας έχουν πραγματοποιήσει μέχρι τώρα έξι κοινές αεροπορικές αποστολές πάνω από τη ζώνη στη βορειοανατολική Συρία και δύο χερσαίες περιπολίες, αλλά η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει την Τουρκία ότι η μονομερής δράση δεν θα εξυπηρετούσε την ασφάλεια ούτε τα συμφέροντα της χώρας.