Ο πρόεδρος του Τσαντ, ο Μαχαμάτ Ιντρίς Ντεμπί Ιτνό, κήρυξε χθες Τετάρτη «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», προκειμένου να «περιορίσουμε και να διαχειριστούμε καλύτερα» τις πλημμύρες στο αφρικανικό κράτος, που πλέον πλήττουν «πάνω από ένα εκατομμύριο» κατοίκους.

Οι πλημμύρες στο νότιο και στο κεντρικό τμήμα της χώρας, τις οποίες προκάλεσαν ισχυρές βροχοπτώσεις, έπληξαν «636 τοποθεσίες σε 18 από τις 23 επαρχίες της χώρας» και «πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους», ανέφερε ο κ. Ντεμπί κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματός του, προσθέτοντας πως τα νερά «κατάπιαν πάνω από 4.650.000 στρέμματα χωραφιών» και σκότωσαν «19.000 ζώα» κτηνοτρόφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα εφαρμοστεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να περιορίσουμε και να διαχειριστούμε καλύτερα τη φυσική καταστροφή», εξήγησε προειδοποιώντας ότι υπάρχει «κίνδυνος γενικευμένων υπερχειλίσεων» αν «η άνοδος του επιπέδου των υδάτων (σ.σ. ποταμών και παραποτάμων) είναι συνεχής κατά τη διάρκεια της εβδομάδας».

«Οι πιο εκτεθειμένες περιοχές είναι η (πρωτεύουσα) Ντζαμένα και τα περίχωρά της», επισήμανε, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «ολοένα πιο ανησυχητική».

«Πρέπει να προσφέρουμε καταφύγια, είδη πρώτης ανάγκης και υγειονομική προστασία», είπε ο κ. Ντεμπί, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Παντοδύναμο που μας έσωσε μέχρι σήμερα από τις απώλειες ανθρωπίνων ζωών», συμπλήρωσε ο αρχηγός του κράτους.

Σύμφωνα με ακόμα προκαταρκτικές εκτιμήσεις του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, οι πλημμύρες έπληξαν «1.001.791 ανθρώπους» ως τη 13η Οκτωβρίου στη χώρα.

Ο πρόεδρος του Τσαντ κάλεσε εξάλλου «φίλες χώρες» και «τους τεχνικούς και οικονομικούς εταίρους» της να «υποστηρίξουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πλημμύρες δεν είναι ασυνήθιστες την περίοδο των βροχών στο Τσαντ, που συνήθως διαρκεί από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο στον νότο. Όμως φέτος οι βροχές ήρθαν νωρίτερα και ήταν οι ισχυρότερες εδώ και δεκαετίες.

Το 2021, τα Ηνωμένα Έθνη υπολόγιζαν πως 5,5 εκατ. κάτοικοι του Τσαντ, με άλλα λόγια πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού της περίκλειστης χώρας της κεντρικής Αφρικής, χρειάζονταν «επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης