Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σήμερα σε τρίτη φάρμα πουλερικών στην Ολλανδία, ανακοίνωσαν οι Αρχές, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν γνωρίζουν αν πρόκειται εκ νέου για μια «υψηλής παθογένειας μορφή».

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης ότι το στέλεχος H5N8 που είναι «πολύ παθογόνο» για τα ζώα αλλά συνιστά πολύ μικρό κίνδυνο για τον άνθρωπο ευθύνεται για τη μόλυνση μιας δεύτερης φάρμας την Πέμπτη, στο Τερ Άαρ της κεντρικής Ολλανδίας. Και τα 43.000 πτηνά που εκτρέφονταν στη μονάδα αυτή θανατώθηκαν.

Η τρίτη φάρμα βρίσκεται στο Κάμπερβεεν, περί τα 100 χιλιόμετρα βορείως του Τερ Άαρ: «ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε φάρμα όπου εκτρέφονται 10.000 πουλερικά». Τα πουλερικά θα θανατωθούν και η φάρμα θα απολυμανθεί από τις υγειονομικές αρχές, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Την ίδια ώρα, έλεγχοι πραγματοποιούνται σε 32 γειτονικές φάρμες.

Πρόκειται για μια παραλλαγή του τύπου Η5, αλλά το υπουργείο δεν είναι σε θέση επί του παρόντος να πει αν είναι στέλεχος «μικρής ή υψηλής παθογένειας».

Οι ολλανδικές Αρχές ελπίζουν να επιβεβαιώσουν εντός της ημέρας αν ο ιός ανήκει επίσης στο στέλεχος Η5Ν8 που είχε ανιχνευθεί στην πρώτη φάρμα το περασμένο Σαββατοκύριακο, στο Χέρκεντορπ, κοντά στο Τελ Άαρ.

Σε τρεις από τις 12 ολλανδικές επαρχίες καταγράφονται πλέον κρούσματα της νόσου, η οποία είναι θανατηφόρα για τα πουλερικά.

Συνολικά, 203.000 πουλερικά έχουν θανατωθεί και η απαγόρευση που έχει επιβληθεί σε εθνικό επίπεδο σε όλες τις μεταφορές πουλερικών, αβγών και προϊόντων πουλερικών πλήττει έναν τομέα της βιομηχανίας στον οποίο απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι.

Υπάρχουν περί τις 2.000 ολλανδικές επιχειρήσεις με πάνω από 100 εκατομμύρια κοτόπουλα που παράγουν περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια αβγά ετησίως, και τουλάχιστον 6 δισ. από αυτά προορίζονται για εξαγωγές.

Οι δύο από τις τρεις μολύνσεις στην Ολλανδία οφείλονται στο στέλεχος H5N8, το οποίο έχει επίσης εντοπιστεί σε φάρμες στη Γερμανία και τη Βρετανία τις τελευταίες εβδομάδες.

Με πληθυσμό μικρότερο από 17 εκατομμύρια, η Ολλανδία είναι δεύτερη χώρα παγκοσμίως σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων μετά τις ΗΠΑ. Πέρυσι κατέγραψε πωλήσεις ύψους 79 δισεκατομμυρίων ευρώ από αγροτικά προϊόντα στο εξωτερικό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ