Η σουηδική αστυνομία διεξάγει έρευνα σήμερα για τον εντοπισμό του δράστη της επίθεσης με εμπρηστική βόμβα εναντίον ενός τεμένους στην πόλη Ουψάλα (ανατολικά) τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, την τρίτη αυτού του είδους μέσα σε οκτώ ημέρες στη Σουηδία.
«Κάποιος πέταξε μια εμπρηστική βόμβα, ένα κοκτέιλ Μολότοφ, εναντίον του κτιρίου», δήλωσε στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας στην Ουψάλα, ο Τόρστεν Χέμλιν, ο οποίος διευκρίνισε πως η βόμβα δεν προκάλεσε πυρκαγιά στον χώρο λατρείας αυτό.
Η Ισλαμική Ένωση της Σουηδίας ανήρτησε στο Διαδίκτυο μια φωτογραφία της κεντρικής εισόδου του τεμένους, στην οποία κάποιος είχε γράψει «να φύγετε, βρωμομουσουλμάνοι».
Η αστυνομία στην Ουψάλα, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, ειδοποιήθηκε από αυτόπτες μάρτυρες που είδαν έναν άνδρα να πετάει μια εμπρηστική βόμβα στο τέμενος περί τις 06:30 (ώρα Ελλάδας). Το κτίριο ήταν άδειο.
«Η επίθεση» αυτή αντιμετωπίζεται ως «απόπειρα εμπρησμού», πράξη «βανδαλισμού και υποκίνησης μίσους», ανέφερε η αστυνομία σε μια ανακοίνωσή της, καλώντας τους αυτόπτες μάρτυρες να προσέλθουν για να καταθέσουν.
Η σημερινή επίθεση ακολουθεί άλλον έναν εμπρησμό, που είχε σημειωθεί πριν από τρεις ημέρες σε ένα τέμενος στο Έσλοφ (νότια). Η φωτιά που είχε ξεσπάσει εκεί κατασβέστηκε γρήγορα. Η σοβαρότερη επίθεση είχε σημειωθεί την ημέρα των Χριστουγέννων, όταν πέντε άνθρωποι είχαν τραυματιστεί εξαιτίας της ρίψης μιας εμπρηστικής βόμβας σε τέμενος στο ισόγειο ενός κτιρίου στην πόλη Εσκιλστούνα (κεντρική Σουηδία).
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν είχε καταδικάσει έντονα την επίθεση εκείνη. «Στη Σουηδία, κανείς δεν θα έπρεπε να φοβάται να ασκεί το θρήσκευμά του», είχε δηλώσει στο TT, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να διαθέσει επιπρόσθετα κονδύλια για να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στους χώρους λατρείας.
Σύμφωνα με το αντιρατσιστικό περιοδικό Expo, μέσα στο 2014 διαπράχθηκαν τουλάχιστον 12 επιθέσεις εναντίον τεμενών στη Σουηδία, αν όχι περισσότερες, καθώς ορισμένες εξ αυτών δεν καταγράφηκαν.
«Ο κόσμος φοβάται, ανησυχεί για την ασφάλειά του», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμεντ Χαράκι, ένας εκπρόσωπος της Ισλαμικής Ένωσης της Σουηδίας.
Οι επιθέσεις σημειώνονται καθώς ο διάλογος για τα μετανάστευση και την ένταξη των προσφύγων έχει αναζωπυρωθεί στη χώρα, η οποία εφαρμόζει μια ιδιαίτερα ανεκτική πολιτική εδώ και δεκαετίες. Η Σουηδία σχεδιάζει να υποδεχθεί πάνω από 100.000 αιτούντες άσυλο φέτος, έναν αριθμό που αποτελεί ιστορικό υψηλό.
Τον περασμένο μήνα το ακροδεξιό κόμμα Δημοκράτες της Σουηδίας, το οποίο έγινε τρίτη δύναμη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αποπειράθηκε και μόλις απέτυχε να ρίξει την κεντροαριστερή κυβέρνηση λόγω ιδίως της πολιτικής της για τη μετανάστευση. Δημοσκοπήσεις φέρουν τις θετικές γνώμες για το κόμμα αυτό να ανέρχονται στο 16% μεταξύ των Σουηδών πολιτών.
Το ακροδεξιό κόμμα καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον των τεμενών, υποστηρίζοντας πάντως ότι πρόκειται για «εγκληματικές» και «όχι πολιτικές» ενέργειες, όπως έκρινε εκπρόσωπος των Δημοκρατών της Σουηδίας.
Eπιμέλεια: X.M.