Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ξεκινά σήμερα από τη Γερμανία μια τριήμερη περιοδεία, κατά τη διάρκεια της οποίας ελπίζει να πείσει τους Ευρωπαίους, που εμφανίζονται αποφασισμένοι να σώσουν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, να αναθεωρήσουν τη στάση τους.
Πρέπει με οποιοδήποτε κόστος να εμποδιστεί το Ιράν «να αναπτύξει οποιαδήποτε πυρηνική ικανότητα», εκτίμησε ο Ισραηλινός πρέσβης στο Βερολίνο Τζέρεμι Ισαχάροφ λίγο πριν από την επίσκεψη Νετανιάχου.
«Ίσως έχουμε διαφορετικές απόψεις για τα μέσα με τα οποία θα ελέγξουμε το Ιράν στον πυρηνικό τομέα, όμως ακολουθούμε κοινό στόχο» πρόσθεσε.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συναντηθεί το απόγευμα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και στη συνέχεια θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στις 17.30 (ώρα Ελλάδας).
Την Τρίτη θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την Τετάρτη με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.
Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία υπέγραψαν το 2015 την πυρηνική συμφωνία μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και της Τεχεράνης. Οι ηγέτες τους στηρίζουν ένθερμα τη συμφωνία, παρά την απόσυρση των ΗΠΑ στις 8 Μαΐου, ενώ και η Κίνα και η Ρωσία εξακολουθούν να παρέχουν στήριξη στη διατήρησή της.
Ο Κινέζος υπουργός επέκρινε με την ευκαιρία αυτή την έλλειψη αξιοπιστίας των ΗΠΑ. «Αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του Διεθνούς Δικαίου ότι οι διεθνείς συμφωνίες θα πρέπει να γίνονται σεβαστές» και ότι «οι μεγάλες χώρες θα πρέπει να δίνουν το παράδειγμα, όχι να κάνουν το αντίθετο», τόνισε.
Αν και εκτιμούν ότι η υπάρχουσα συμφωνία είναι ο καλύτερος τρόπος για να περιοριστούν οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν, οι Ευρωπαίοι έχουν επίσης επίγνωση των περιορισμών του συμβιβασμού αυτού, τον οποίο η Μέρκελ έχει χαρακτηρίσει «όχι τέλειο».
Προτείνουν να γίνουν διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη προκειμένου να υπάρξουν συμπληρωματικοί όροι που θα καλύπτουν το βαλλιστικό της πρόγραμμα καθώς και την πολιτική της στη Μέση Ανατολή, από τον Λίβανο έως τη Συρία και την Υεμένη, την οποία η Δύση θεωρεί αποσταθεροποιητική και το Ισραήλ άμεση απειλή στην ύπαρξή του. Σε αυτά τα σημεία ο Νετανιάχου και οι συνομιλητές του ίσως συμφωνήσουν.
Τα θέματα αυτά είναι «ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια του Ισραήλ», πρόσθεσε.