Τρεις ύποπτοι συνελήφθησαν το Σάββατο, 24 Αυγούστου, στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση υπόπτου, με περασμένη στη μέση του παλαιστινιακή σημαία, εναντίον συναγωγής στη νότια Γαλλία, ενώ ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, καταδίκασε την «τρομοκρατική ενέργεια» αυτή και τον αντισημιτισμό.

Τουλάχιστον δυο οχήματα, μέσα στο ένα από τα οποία βρισκόταν φιάλη αερίου, η οποία εξερράγη, πυρπολήθηκαν το Σάββατο μετά τις 08:00 (τοπική ώρα· 09:00 ώρα Ελλάδας) μπροστά σε εβραϊκό χώρο λατρείας στη Λα Γκραντ Μοτ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί δημοτικός αστυνομικός, ο οποίος είχε μεταβεί επιτόπου έπειτα από κλήση περιοίκων.

«Στο εσωτερικό της συναγωγής βρίσκονταν πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους ο ραβίνος», όμως κανένας τους δεν τραυματίστηκε, διευκρίνισε η PNAT (parquet national antiterroriste, η αντιτρομοκρατική διεύθυνση της γαλλικής εθνικής εισαγγελίας), η οποία ανέλαβε να διενεργήσει την έρευνα.

Σε πλάνα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, την αυθεντικότητα των οποίων επαλήθευσε το Γαλλικό Πρακτορείο, απαθανατίζεται άνδρας με καλυμμένο πρόσωπο, παλαιστινιακή σημαία περασμένη στη μέση, καθώς και κάτι που μοιάζει να είναι πιστόλι στη ζώνη. Φορά κόκκινη παλαιστινιακή μαντίλα και κρατά σε κάθε χέρι πλαστικό μπουκάλι με κιτρινωπό υγρό. Κατά πηγές προσκείμενες στην έρευνα, αφού έβαλε φωτιά, έφυγε τρέχοντας.

Το βράδυ ο υπό παραίτηση υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, ανακοίνωσε πως ο κύριος ύποπτος συνελήφθη από τη RAID, μονάδα ειδικών επιχειρήσεων της γαλλικής αστυνομίας, έπειτα από ανταλλαγή πυρών.

Σύμφωνα με την PNAT, η σύλληψη έγινε περί τις 23:30 (τοπική ώρα· 00:30 ώρα Ελλάδας) στη Νιμ, περίπου 40 χιλιόμετρα βόρεια από τη Λα Γκραντ Μοτ. Ο ύποπτος «άνοιξε πυρ» εναντίον ομάδας της μονάδας επίλεκτων, μέλη της «ανταπέδωσαν» και ο άνδρας «τραυματίστηκε στο πρόσωπο». Κατά την ίδια πηγή, δυο πρόσωπα του περιβάλλοντος του βασικού υπόπτου τέθηκαν υπό κράτηση.

«Ο αγώνας εναντίον του αντισημιτισμού είναι συνεχής μάχη του ενωμένου (γαλλικού) έθνους», σχολίασε ο πρόεδρος Μακρόν.

Η Γαλλία σώθηκε από «απόλυτη τραγωδία», έκρινε ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος μετέβη στη Λα Γκραντ Μοτ, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει από την Τετάρτη τους Παραολυμπιακούς Αγώνες. «Τα πρώτα στοιχεία, κυρίως από το κύκλωμα παρακολούθησης, δείχνουν πως ο δράστης ήταν εξαιρετικά αποφασισμένος και αν η συναγωγή ήταν γεμάτη πιστούς (…) πιθανόν θα είχαμε θύματα», εξήγησε.

«Για ακόμη μια φορά, οι Γάλλοι εβραίοι έγιναν στόχος, υπέστησαν επίθεση εξαιτίας της πίστης τους», συνέχισε ο Ατάλ. «Αυτό μας αγανακτεί όλους, μας εξεγείρει όλους, μας εξοργίζει όλους», επέμεινε, στηλιτεύοντας το «κλίμα που τροφοδοτείται από ορισμένους» από την 7η Οκτωβρίου, όταν ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας καταγγέλλει συχνά την έξαρση των αντισημιτικών ενεργειών στη χώρα, όπου ζει η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα της Ευρώπης, μετά το ξέσπασμα του καταστροφικού πολέμου στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η επίθεση στη συναγωγή Μπεθ Γιαακόβ έγινε Σάββατο, ημέρα εβδομαδιαίας αργίας για τους εβραίους πιστούς. Δεν ήταν πάντως ημέρα κάποιας ιδιαίτερης γιορτής.

«Θα μπορούσαμε να έχουμε (στη συναγωγή) πάρα πολύ κόσμο», καθώς εβραίοι παραθεριστές στην παραθαλάσσια Λα Γκραντ Μοτ πάνε να προσευχηθούν εκεί, υπογράμμισε η Περλά Ντανά, πρόεδρος του αντιπροσωπευτικού συμβουλίου εβραϊκών θεσμών (CRIF) στον νομό της Οξιτανίας. Η πόλη, που έχει πληθυσμό περίπου 8.500 κατοίκων τον χειμώνα, φιλοξενεί σχεδόν τον δεκαπλάσιο κόσμο το καλοκαίρι.

Ο πρόεδρος του εθνικού CRIF, Γιονατάν Αρφί, καταδίκασε σθεναρά την «απόπειρα να δολοφονηθούν εβραίοι».

Η επίθεση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη χώρα, όπου συνεχίζει να επικρατεί πολιτικός αναβρασμός, καθώς τις τελευταίες έξι εβδομάδες τις καθημερινές υποθέσεις χειρίζεται η υπό παραίτηση κυβέρνηση του Μακρόν· ο αρχηγός του κράτους πιέζεται πανταχόθεν να ονομάσει νέο πρωθυπουργό.

Η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού (άκρα δεξιά), Μαρίν Λεπέν, στηλίτευσε την «άνοδο του αντισημιτισμού».

Ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI, ριζοσπαστική αριστερά) Ζαν-Λικ Μελανσόν, το κίνημα του οποίου έχει κατηγορηθεί από αντιπάλους του πως τροφοδοτεί το αντισημιτικό μίσος, κατήγγειλε το «απαράδεκτο έγκλημα».

Οι αντισημιτικές ενέργειες έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί φέτος, καταγράφτηκαν «887» μέσα στο πρώτο εξάμηνο, τόνιζε την 9η Αυγούστου το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, ενώ είχαν καταμετρηθεί 304 την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς.

Είχαν ήδη αυξηθεί ραγδαία πέρυσι, ιδιαίτερα μετά την 7η Οκτωβρίου, φτάνοντας τις 1.676, που ήταν «τετραπλάσιες από το 2022».