Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα στο Πεκίνο πεπεισμένος ότι υπάρχει «λύση» στο πρόβλημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.
«Η συζήτησή μας σήμερα το πρωί ήταν εξαιρετική (…). Μιλήσαμε για τη Βόρεια Κορέα και πιστεύω, όπως κι εσείς, ότι υπάρχει μια λύση», ανέφερε ο Τραμπ στρεφόμενος στο μέσο της πρότασής του στον Kινέζο ηγέτη, κατά τη διάρκεια των επίσημων συνομιλιών τους.
Αυτές οι συνομιλίες του Ντόναλντ Τραμπ και του Σι Τζινπίνγκ αναγγέλλονταν δύσκολες, παρά τη «φιλία» τους, που αμφότεροι διατυμπανίζουν, με τα δύο πιο ακανθώδη προβλήματα στις διμερείς σχέσεις να είναι τα προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων και το έλλειμμα των ΗΠΑ στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα.
Έναν χρόνο μετά την εκλογή του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, η δημοτικότητα του οποίου σπάει αρνητικά ρεκόρ, δεν μοιάζει να βρίσκεται σε θέση ισχύος έναντι του Κινέζου ομολόγου του. Αντιθέτως, από την άλλη, μεταξύ της πρώτης τους συνάντησης στο πολυτελές οίκημα του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντας, πριν από επτά μήνες, και της σημερινής, μεσολάβησε η περαιτέρω ενίσχυση της εξουσίας του Σι Τζινπίνγκ μέσω του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος, στα μέσα του Οκτωβρίου.
Αναλυτές, όπως για παράδειγμα ο Μάικ Ο’ Χάνλον του Brookings Institution, σημείωναν ότι ίσως ο Τραμπ υποχρεωθεί να υιοθετήσει μια «πιο ευέλικτη στρατηγική διαπραγμάτευσης» με τους Κινέζους όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα, αναγνωρίζοντας για παράδειγμα ότι η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου δεν μπορεί να γίνει αύριο, αλλά είναι πιο μεσοπρόθεσμος στόχος, και ότι θα χρειαστεί πιθανόν μια «ενδιάμεση συμφωνία». Αν ο Τραμπ δεν επιδείξει καμιά ευελιξία, το Πεκίνο μπορεί «να διστάσει» να εντείνει «την οικονομική πίεση που ασκεί» στην Πιονγκγιάνγκ, έκρινε ο Ο’ Χάνλον.