Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν σχεδιάζει να συναντηθεί με τον ομόλογό του της Κίνας Σι Τζινπίνγκ πριν από την 1η Μαρτίου, την ημέρα που εκπνέει η προθεσμία που όρισαν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών για να καταλήξουν σε μια νέα διμερή συμφωνία για το εμπόριο.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου εάν θα γίνει τέτοια συνάντηση πριν από την παρέλευση της προθεσμίας, ο Τραμπ αποκρίθηκε μονολεκτικά «όχι».

Όταν πιέστηκε να απαντήσει εάν θα γίνει συνάντηση των δύο ανδρών μέσα στον επόμενο μήνα, ο Τραμπ απάντησε «όχι ακόμα. Ίσως. Πιθανόν (είναι) πολύ νωρίς».

Τα σχόλια αυτά του Ρεπουμπλικάνου επιβεβαίωσαν δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησής του, σύμφωνα με τις οποίες είναι απίθανο οι δύο ηγέτες να συναντηθούν πριν παρέλθει η προθεσμία, γεγονός που φάνηκε να διαγράφει τις ελπίδες πως θα κλειστεί σύντομα συμφωνία, πυροδοτώντας νέα υποχώρηση των χρηματαγορών σε ΗΠΑ και Ασία.

Κατά τη διάρκεια ενός δείπνου των Τραμπ και Σι στην Αργεντινή στα τέλη της περασμένης χρονιάς, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να κηρύξουν εκεχειρία 90 ημερών στον πόλεμο του εμπορίου, ώστε να δοθεί χρόνος στις ομάδες τους να διαπραγματευτούν μια συμφωνία για την επίλυση του θέματος.

Αν οι συνομιλίες αποβούν άκαρπες, ο Τραμπ απειλεί να αυξήσει τους δασμούς στα κινεζικά εισαγόμενα αγαθά. Ο επόμενος γύρος των διαπραγματεύσεων προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα στο Πεκίνο.

Ο Τραμπ, ο οποίος υπερηφανεύεται ότι έχει βελτιώσει σε προσωπικό επίπεδο τη σχέση του με τον  πρόεδρο της Κίνας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως θα συναντιόταν με τον Σι για να κλειστεί οριστική συμφωνία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα μεταβεί στην Ασία στα τέλη του μήνα, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, στο Βιετνάμ, και ορισμένοι κύκλοι έτρεφαν ελπίδες πως θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση Τραμπ-Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια του ίδιου ταξιδιού. Ο Τραμπ είχε πει πως αυτή θα μπορούσε να είναι μια επιλογή ή σε αντίθετη περίπτωση ότι θα μπορούσε ο Σι να μεταβεί στην Ουάσινγκτον.

Πάντως, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Λάρι Κάντλοου, διαβεβαίωσε πως μπορεί να υπάρξει μια συνεργασία των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, αλλά αυτό «μοιάζει να απέχει ακόμη αυτήν τη στιγμή».

Στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης, ο Τραμπ διεμήνυσε πως η κινεζική «κλοπή» θέσεων εργασίας και «πλούτου» από τις ΗΠΑ θα «τελειώσει» και αξίωσε διαρθρωτικές αλλαγές στην Κίνα για να «τερματιστούν οι άδικες εμπορικές της πρακτικές».

Είναι ακριβώς το περιεχόμενο αυτών των μεταρρυθμίσεων που αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ