Πριν από μερικές εβδομάδες, ο Τραμπ είχε αναφερθεί στον Καναδά ως την 51η πολιτεία, αποκαλώντας τον πρωθυπουργό του ισχυρού γείτονά του «κυβερνήτη». Ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας του Καναδά δήλωσε ότι ο Τραμπ αστειευόταν όταν το είπε αυτό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τζάστιν Τριντό στην έπαυλη Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα.
Αλλά τώρα που ο Τριντό ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την κυβέρνηση της Οτάβα και από το κυβερνών κόμμα, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι αισιόδοξος και περιέγραψε τις προοπτικές της ενοποίησης στη δική του σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Αν ο Καναδάς ενωνόταν με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν θα υπήρχαν δασμοί, οι φόροι θα μειώνονταν σημαντικά και θα ήταν εντελώς ασφαλείς από την απειλή των ρωσικών και κινεζικών πλοίων που τους περιβάλλουν συνεχώς», έγραψε ο Τραμπ . «Μαζί τι σπουδαίο έθνος θα ήμασταν!!!»
Στον απόηχο της ανακοίνωσης του Τριντό τη Δευτέρα, ο Τραμπ εξέφρασε την ιδέα ότι πολλοί Καναδοί θα «λάτρευαν» την ιδέα να γίνουν η 51η πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Πρότεινε ότι η ενοποίηση θα ωφελούσε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή «δεν θα υποφέρουν πλέον από τεράστια εμπορικά ελλείμματα» και επιδοτήσεις προς τον Καναδά.
«Ο Τζάστιν Τριντό το γνώριζε αυτό και παραιτήθηκε», δήλωσε ο Τραμπ.
Προς το παρόν, ο παγκόσμιος Τύπος απολαμβάνει το γεγονός και μόνο της πρότασης, αλλά δεν έχει ακόμη ερευνήσει τα βάθη της.
Αν κάποιος έπαιρνε ποτέ στα σοβαρά την πρόταση, το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να αντιμετωπίσει είναι το ζήτημα της κυριαρχίας, δεδομένου ότι ο Καναδάς είναι σήμερα μέλος της Κοινοπολιτείας και αρχηγός του κράτους του είναι ο Βρετανός μονάρχης. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είχε κάποιο λόγο σε μια τέτοια κίνηση. Ακόμη και αν ο Καναδάς θεωρείται κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος.
Ένα ακόμη πιο σοβαρό εμπόδιο θα ήταν αν ο Καναδάς υιοθετούσε το αμερικανικό σύστημα διακυβέρνησης, το οποίο δεν έχει νόημα μεταξύ του συστήματος της Ουάσινγκτον που εκπροσωπεί 325 εκατομμύρια Αμερικανούς και του συστήματος της Οτάβα που εκπροσωπεί το ένα δέκατο αυτού του αριθμού.
Τα τρία βόρεια καναδικά εδάφη, για παράδειγμα, έχουν μόλις 100.000 κατοίκους και θα έπρεπε πρώτα να συγχωνευθούν με κάποια άλλη πολιτεία, διαφορετικά θα έχαναν εντελώς την εκπροσώπηση.
Η προσχώρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες θα άλλαζε δραστικά τον αριθμό των αντιπροσώπων σε κάθε μία από τις πρώην καναδικές επαρχίες. Εάν οι σημερινές 10 καναδικές επαρχίες μοιράζονταν τους 335 σημερινούς αντιπροσώπους τους σύμφωνα με το αμερικανικό σύστημα, οι περισσότερες καναδικές επαρχίες θα έχαναν έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Η άλλη επιλογή, ωστόσο, θα ήταν να αυξηθεί το μέγεθος του αμερικανικού Κογκρέσου κατά τουλάχιστον 150 έδρες. Επίσης, δεν θα ήταν ένα απλό ζήτημα το ποιοι Καναδοί αντιπρόσωποι θα ανήκαν σε ποια αμερικανική κομματική οικογένεια και αν θα ανατρεπόταν εντελώς το αιώνιο status quo του Κογκρέσου.
Αυτές είναι μόνο οι πρώτες αμφιβολίες που προκύπτουν ξαφνικά, και δεν αναφερθήκαμε καν στο ΝΑΤΟ, την οικονομία και τον καναδικό πολιτισμό. Επομένως, είναι πολύ πιθανότερο ότι ο Καναδάς θα πρέπει να προετοιμαστεί όχι για μια φιλική συγχώνευση αλλά για έναν σκληρότερο οικονομικό πόλεμο εκ μέρους της Ουάσιγκτον.