Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 κρατών μελών της ΕΕ που συνεδρίασαν σήμερα στις Βρυξέλλες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την Κύπρο μετά τα πρόσφατα κρούσματα τουρκικής προκλητικότητας στην ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς και στο Αιγαίο.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιαδης και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσαν τους ομολόγους τους για την προκλητική στάση της Τουρκίας. Τα κράτη μέλη της ΕΕ θεωρούν ότι η τουρκική στάση είναι αντίθετη προς το διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονιάς δήλωσε ο Τουσκ αφήνοντας να εννοηθεί ότι από την στάση της Τουρκίας από εδώ και στο εξής θα εξαρτηθεί το αν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη μίνι σύνοδος κορυφής ΕΕ – Τουρκίας στην Βάρνα της Βουλγαρίας.
«Εκ μέρους όλων των ευρωπαίων ηγετών θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μας στην Κύπρο και την Ελλάδα και να καλέσω επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες. Οι ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή η δραστηριότητα αντιτίθεται στη δέσμευση της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Τουρκία και να επανεξετάσουμε το ζήτημα στη Σύνοδο του Μαρτίου, και να δούμε εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου», δήλωσε ο Ντ. Τουσκ με αφορμή την πρόσφατη τουρκική προκλητικότητα.
Η Βρετανία έχει «ψευδαισθήσεις» για τη μελλοντική σχέση της με τις Βρυξέλλες, δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ
Η βρετανική αντίληψη για τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit «βασίζεται σε μια ξεκάθαρη ψευδαίσθηση» υποστήριξε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
«Χαίρομαι που η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται ότι οδεύει προς μια πιο λεπτομερή στάση, ωστόσο αν αληθεύουν αυτά που μεταφέρουν τα μέσα ενημέρωσης, φοβάμαι ότι η βρετανική θέση βασίζεται σε μια καθαρή ψευδαίσθηση» είπε ο Τουσκ μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου κορυφής των 27 (χωρίς τη Βρετανία) στις Βρυξέλλες.
Η δήλωση αυτή έκανε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να αστειευτεί, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους: «Τώρα έχετε το πρωτοσέλιδό σας για αύριο».
Το βράδυ της Πέμπτη η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, σε μια μαραθώνια, οκτάωρη συνεδρίαση, παρουσίασε στους ομολόγους της τα σχέδιά της για μια συμφωνία «που θα λειτουργεί (…) και θα επιτρέπει τις όσο πιο ομαλές εμπορικές συναλλαγές», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της. Το Λονδίνο δηλώνει ότι θέλει να εγκαταλείψει την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, να βάλει τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων και αγαθών και στη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, η Μέι θέλει να διαπραγματευτεί μια συμφωνία που θα περιόριζε όσο το δυνατόν περισσότερο τους τελωνειακούς δασμούς.
Ο Τουσκ έκανε λόγο για «επιστροφή μιας φιλοσοφίας» εκ μέρους του Λονδίνου με στόχο να βγει κερδισμένο σε όλα τα επίπεδα.
«Από την αρχή, μια από τις βασικές θέσεις της ΕΕ των 27 ήταν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ενιαία αγορά α λα καρτ. Αυτή θα συνεχίσει να είναι μια θεμελιώδης αρχή, δεν αμφιβάλω καθόλου», τόνισε.
Η Μέι πρόκειται να παρουσιάσει επισήμως τη θέση της Βρετανίας στις 2 Μαρτίου. Την αμέσως προηγούμενη ημέρα έχει προγραμματίσει να συναντηθεί με τον Τουσκ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ