Στους παλιούς συμμάχους της χώρας του στρέφεται όπως όλα δείχνουν ο νέος πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ, ο οποίος σήμερα ξεκινά την τριήμερη επίσκεψή του στη Ρωσία.

Η Μόσχα και η Αβάνα επαναφέρουν τις παραδοσιακές τους εμπορικές τους σχέσεις, οι οποίες έχουν τις ρίζες τους στη σοβιετική περίοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ντίαζ-Κανέλ θα συναντηθεί με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενώ στη συνέχεια πρόκειται να επισκεφτεί την Κίνα, το Βιετνάμ, τη Βόρεια Κορέα και το Λάος.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας, Γιούρι Μπορίσοφ, Μόσχα και Αβάνα έχουν υπογράψει εμπορικές συμφωνίες ύψους 260 εκατ. δολαρίων, ενώ σύντομα θα υπογραφούν και άλλες.

Όπως αναφέρει το RT, μεταξύ των συμφωνιών περιλαμβάνεται και η σύμβαση παράδοσης 837 σιδηροδρομικών βαγονιών στην Κούβα από το 2019 έως το 2021, αλλά και 15.000 λαμπτήρων LED και του εξοπλισμού τους, ρωσικής κατασκευής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν επίσης συμφωνία εκσυγχρονισμού των ενεργειακών μονάδων της Κούβας, αλλά και την αναβάθμιση ενός μεταλλουργικού εργοστασίου.

«Εκσυγχρονίζουμε τρεις ενεργειακές μονάδες αξίας περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων και είμαστε στο δεύτερο στάδιο του εκσυγχρονισμού ενός εργοστασίου μεταλλουργίας, περίπου 60 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και την προμήθεια σιδηροδρομικών οχημάτων ύψους άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτές είναι σοβαρές συμβάσεις», είχε δηλώσει ο Μπόρισοφ μετά την 16η σύνοδο της κοινής επιτροπής των δύο χωρών στην Αβάνα.

Παράλληλα, η ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία AvtoVAΖ αναμένεται να προμηθεύσει την Κούβα με 500 οχήματα LADA, ενώ ήδη τον περασμένο Ιανουάριο είχε στείλει στην Κούβα άλλα 300 οχήματα.

Επίσης οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι βρίσκονται σε συζητήσεις με τις κουβανικές αρχές για την αναβάθμιση 1.000 χιλιομέτρων σιδηροδρομικών γραμμών, ενώ εξετάζεται και η κατασκευή σιδηροδρόμου ταχείας κυκλοφορίας που θα συνδέει την Αβάνα με το παραλιακό θέρετρο Βαραντέρο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης