Του Κώστα Μπετινάκη

Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, υποστηρίζουν ότι τόσο οι Τούρκοι όσο και οι Ελληνοκύπριοι «έχουν αρχίσει διστακτικά βήματα για να σταματήσουν τις προσπάθειες έρευνας για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια προσπάθεια να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» εξακολουθεί να παραμένει αραγμένο αρόδο στα ανοικτά του λιμανιού Gazimağusa σε ένδειξη καλής θέλησης, παρόλο που η τουρκική Navtex, ισχύει ως τις 6 Απριλίου, όπως δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους, ο Τουρκοκύπριος εκπρόσωπος Osman Ertuğ. Ο ίδιος υποστήριξε ότι «το σκάφος έχει διακόψει τις έρευνές του σε ένδειξη ότι η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη για την επανάληψη των ενδοκυπριακών συνομιλιών».

Σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο εκπρόσωπο, η κίνηση αυτή γίνεται ώστε να στηριχθούν οι προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στην Κύπρο, Espen Barth Eide ο οποίος αισιοδοξεί για την επανάληψη των συνομιλιών.

Πάντως, ο Έιντε, στο πρόσφατο ταξίδι του στην Κύπρο, είχε δηλώσει στην τουρκοκυπριακή ηγεσία, πως «οι Ελληνοκύπριοι είναι υποχρεωμένοι να διακόψουν την διαδικασία άντλησης υδρογονανθράκων, για τεχνικούς λόγους, κάτι που θα αποτελέσει ευκαιρία για τα δύο μέρη να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το λόγο αυτό, υποστηρίζεται από τον Ertuğ, «ότι εφ΄όσον οι Ελληνοκύπριοι απαιτούν από τους Τούρκους να σταματήσουν να συγκεντρώνουν σεισμικά στοιχεία στην περιοχή, θα πρέπει να σταματήσουν μονομερώς τις δραστηριότητες άντλησης». «Για να συπληρώσει πως «εάν επικαλεσθούν ότι έχουν υπογράψει συμβόλαια και θα πρέπει να συνεχίσουν τις ενέργειές τους, τότε αςε κάνουμε τις έρευνες μαζί, ώστε να μην χρειαστεί να αφήσουμε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Για τον Ertuğ, εάν η Τουρκία εκδώσει νέα Navtex για σεισμικές έρευνες, από το Μπαρμπαρός, εξαρτάται από το αν οι Ελληνοκύπριοι συνεχίσουν μονομερώς τις δραστηριότητές τους .

Ο Τουρκοκύπριος εκπρόσωπος, υποστήριξε ακόμη πως οι Ελληνοκύπριοι εγκατέλειψαν τις διαπραγματεύσεις, όχι εξ αιτίας των σεισμικών ερευνών της Τουρκίας, αλλά επειδή θα ‘πρεπε να αρχίσουν το στάδιο του «δώσε και πάρε». «Κάτι για το οποίο δεν είναι έτοιμοι», όπως ισχυρίσθηκε ο Ertuğ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα δημοσιεύματα επισημαίνουν πάντως, πως «η Λευκωσία είναι δυστυχής επειδή η Άγκυρα ψάχνει για υδρογονάνθρακες (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) στην ίδια περιοχή που η κυπριακή κυβέρνηση έχει δώσει άδεια έρευνας και εξόρυξης, «υποστηρίζοντας πως είναι Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη» (ΑΟΖ).

Η Τουρκία αμφισβητεί το δικαίωμα των Ελληνοκυπρίων να εκμεταλλευθούν τα πλούσια υποθαλάσσια κοιτάσματα στα νότια και νοτιοανατολικά του νησιού υποστηρίζοντας πως ίσα δικαιώματα στις πηγές έχουν και οι δύο κοινότητες του διαιρεμένου νησιού.
(Σημείωση συντάκτη: Και η Τουρκία που κατέχει ως προτεκτοράτο το βόρειο τμήμα του νησιού διεκδικεί μερίδιο).

Προεκλογικά πυροτεχνήματα Έρογλου

Σε προεκλογική του συγκέντρωση στο ξενοδοχείο Άρτεμις Καγιά στη Βοκολίδα ο Ντερβίς Έρογλου δήλωσε πως θα ζητήσει χρονοδιάγραμμα για τις ενδοκυπριακές συνομιλίες.

Ο Έρογλου υποστήριξε ότι «η πρώτη μου πρόταση που θα κάνω προς τους Ε/κ, μέσω του ΓΓ του ΟΗΕ, θα είναι ένας χρονικός περιορισμός. Εάν δεν το αποδεχτούν σημαίνει ότι δεν είναι ειλικρινείς στο τραπέζι των συνομιλιών και δεν έχουν πρόθεση για συμφωνία. Και αυτό θα το δείξουμε στον κόσμο».
Τη νύχτα της 19ης Απριλίου θα κάνουμε γιορτή, υποστήριξε ακόμη ο Έρογλου, λέγοντας πως ο «(τουρκοκυπριακός) λαός δεν θα διαλέξει μόνο «πρόεδρο» αλλά και ποιος εξ ονόματος του θα διευθύνει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό».

Ο Ντερβίς Έρογλου ζήτησε την ψήφο «όσων πιστεύουν ως μητέρα πατρίδα την Τουρκία και θέλουν τις εγγυήσεις της, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν θέλει να κάνει διαχωρισμούς και ζητεί την ψήφο όλων».

Νέο, τουρκικής κατασκευής σεισμικό σκάφος ερευνών

Νέο ερευνητικό σκάφος σεισμικών υποθαλάσσιων ερευνών που καθελκύστηκε από τουρκικά ναυπηγεία ονομάστηκε TURKUAZ και ήδη απέπλευσε από την Κωνσταντινούπολη.

Το σκάφος στοίχισε $115 εκατομμύρια δολάρια, και δείχνει πόσο ενδιαφέρονται οι Τούρκοι να συνεχίσουν τις υποθαλάσσιες έρευνες για υδρογονάνθρακες, ασχέτως αν και κατά πόσο οι έρευνες αυτές γίνονται σε περιοχές που τους ανήκουν ή διεκδικούν.

Το σκάφος έχει μήκος 86 μέτρα και πλάτος 23 και είναι εφοδιασμένο με ειδικά όργανα σεισμικών ερευνών ανίχνευσης ενώ διαθέτει και πλατφόρμα για ελικόπτερο.

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Bulent Arinc «Το σκάφος αυτό αυξάνει τις προοπτικές για έρευνες στις θάλασσές μας».

Το TURKUAZ, με πλήρωμα 50 ναυτικών και επιστημόνων, θα μπορεί να συνεχίζει έρευνες, χωρίς να προσεγγίζει σε λιμάνι, επί 35 ημέρες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης