Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κάλεσε την Τουρκία να απελευθερώσει χωρίς να κάνει καμία διάκριση τους κρατουμένους που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην επιδημία του νέου κορωνοϊού.
Η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα συζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα ένα σχέδιο νόμου για αποφυλάκιση ενός τρίτου των κρατουμένων στις τουρκικές φυλακές -υπό τη μορφή πρόωρης αποφυλάκισης ή απελευθέρωσης υπό επιτήρηση κατ΄ οίκον- προκειμένου να ελαφρύνει την πίεση στις υπερκορεσμένες φυλακές.
Όμως όσοι έχουν καταδικαστεί για «τρομοκρατία», περιλαμβανομένων πολλών δημοσιογράφων και πολιτικών αντιφρονούντων, θα αποκλειστούν από τα μέτρα αυτά.
«Το σχέδιο νόμου της τουρκικής κυβέρνησης είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά πάσχει από τον αποκλεισμό στο σύνολό τους χιλιάδων κρατουμένων που έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία, περιλαμβανομένων ανθρώπων που διατρέχουν κίνδυνο θανάτου εξαιτίας του ιού» δήλωσε ο Χιου Ουίλιαμσον, υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου για την Ευρώπη και την Ασία.
Για τους κρατουμένους που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες «η ποινή φυλάκισης μπορεί να μετατραπεί σε ποινή θανάτου λόγω της COVID-19» προειδοποίησε σε μια ανακοίνωση.
Το σχέδιο νόμου της τουρκικής κυβέρνησης αποσκοπεί να μειώσει τον κίνδυνο εξάπλωσης της πανδημίας της COVID-19 στις τουρκικές φυλακές, όπου βρίσκονταν περίπου 286.000 άνθρωποι το 2019.
Η Τουρκία κατέγραψε τουλάχιστον 18.000 κρούσματα του νέου κορωνοϊού, εκ των οποίων 356 θανάτους, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε χθες Πέμπτη.
Με βάση το σχέδιο νόμου, έως 90.000 κρατούμενοι θα μπορούσαν να βγουν από τη φυλακή, σύμφωνα με το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το AKP.
Όμως θα αποκλειστούν όσοι έχουν καταδικαστεί ή όσοι έχουν παραπεμφθεί σε δίκη για πράξεις «τρομοκρατίας», φόνο, διακίνηση ναρκωτικών ή σεξουαλικά εγκλήματα.
Πολλές ΜΚΟ κατήγγειλαν την εξαίρεση όσων έχουν καταδικαστεί για «τρομοκρατία», μια κατηγορία με πολύ ευρεία έννοια στην Τουρκία που έχει οδηγήσει στον εγκλεισμό δεκάδων δημοσιογράφων και εκατοντάδων αντιφρονούντων, κυρίως φιλοκούρδων.
Είναι η περίπτωση, για παράδειγμα, του πρώην επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που παίρνει φαρμακευτική αγωγή για καρδιακά προβλήματα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.