Πρόταση για να περάσουν τα ανώτατα στελέχη της εταιρείας που είχε αναλάβει τη διαχείριση του ορυχείου της Σόμα το υπόλοιπο της ζωή τους στη φυλακή, κατέθεσε Τούρκος εισαγγελέας κατά τη δεύτερη ημέρα της δίκης.
Η δίκη διεξάγεται σε τεταμένη ατμόσφαιρα για την τραγωδία που στοίχισε την ζωή σε 301 ανθρακωρύχους πριν από έναν χρόνο.
Ενώπιον εκατοντάδων συγγενών των θυμάτων που είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα του μικρού δικαστηρίου του Ακχισάρ (σ.σ.: Αξάριον-Θυάτειρα, δυτική Τουρκία), ο εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθούν στον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Soma Komur, Τζαν Γκιουρκάν, ποινές κάθειρξης από 25 χρόνια έως ισόβια για καθέναν από τους 301 νεκρούς και ποινή φυλάκισης τριών ετών για καθέναν από τους 162 τραυματίες του δυστυχήματος.
Η τουρκική Δικαιοσύνη κατηγορεί τη διεύθυνση της Soma Komur ότι εσκεμμένα επέδειξε αμέλεια για την ασφάλεια των εργαζομένων στο ορυχείο και τους επέβαλε να εργάζονται σε επισφαλείς συνθήκες εργασίας, στο όνομα του κέρδους.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ένας δικαστικός υπάλληλος διάβασε τις καταθέσεις των οκτώ κατηγορουμένων που έδωσαν κατά τη διάρκεια των ερευνών, στις οποίες απέρριπταν τις κατηγορίες που τους προσάπτουν.
«Δεν είμαι παρά ένας διευθυντής και καθώς δεν έχω καμία τεχνική κατάρτιση, δεν μπορώ να θεωρηθώ υπεύθυνος για ό,τι συνέβη» υποστήριξε ο επικεφαλής της εταιρείας κατά τη διάρκεια μιας ανάκρισης.
«Δεν έχω την παραμικρή ιδέα για τις αιτίες αυτού του δυστυχήματος» πρόσθεσε ο κ. Γκιουρκάν κάνοντας λόγο για «σαμποτάζ».
Η ανάγνωση της κατάθεσής του προκάλεσε την οργή των συγγενών που ξέσπασαν σε διαμαρτυρίες.
Ο κ. Γκιουρκάν που έχει προφυλακιστεί και κρατείται στη Σμύρνη και άλλα επτά στελέχη της εταιρείας εμφανίστηκαν την Τετάρτη για πρώτη φορά στο δικαστήριο με έντονη αστυνομική παρουσία, ενώ οι συγγενείς των θυμάτων καταφέρθηκαν εναντίον τους.