Ξεπέρασε τα όρια η Τουρκία όσον αφορά στις γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς πλέον προχωρά σε κανονική κλοπή. 

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει ο Φιλελεύθερος της Κύπρου, το Yavuz ξεκίνησε γεώτρηση στον ήδη αδειοδοτημένο από την Κυπριακή Δημοκρατία στόχο «Ερατοσθένης Νότιο 1», για τον οποίο η ΕΝΙ έχει προχωρήσει σε όλες τις έρευνες και έχει εξασφαλίσει τις άδειες από την Κυπριακή Δημοκρατία από τα τέλη του 2018. Είναι ένας από τους προγραμματισμένους στόχους γεωτρήσεων της κοινοπραξίας ΕΝΙ-TOTAL, για τον οποίο μάλιστα είχαν προηγηθεί το 2017 όλες οι απαραίτητες έρευνες και με χρήση υποβρυχίων ρομπότ. Είχαν ληφθεί δείγματα του βυθού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τουρκία απλώς μετονόμασε τον ίδιο ακριβώς στόχο από «Ερατοσθένης Νότιο» σε «Λευκωσία 1».
Πρόκειται για σημείο νότια του υποθαλάσσιου όρους «Ερατοσθένης» και στο άκρο του λεγόμενου περι-Ερατοσθένιου δακτυλίου. Περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιότερα, εντός του τεμαχίου 9, η ΕΝΙ έχει πραγματοποιήσει γεώτρηση το 2015 -στον στόχο «Ονησιφόρος», χωρίς θετικό αποτέλεσμα.

Στο τέλος του 2017 η ΕΝΙ προχώρησε και σε διαδικασίες αδειοδότησης στον εν λόγω στόχο. Πρόκειται για τον στόχο «Ερατοσθένης Νότιο» και το σημείο γεώτρησης είχε καθοριστεί το σημείο «3», ακριβώς λόγω και της διαμόρφωσης, κλίσεων κ.τ.λ. της επιφάνειας του βυθού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο Κύπρου, στην περιοχή του «Ερατοσθένης Νότιο», οι υποβρύχιες έρευνες είχαν ανακαλύψει τόσο συσσωρεύσεις αγγείων όσο και υπολείμματα ναυαγίου. Για αυτόν τον λόγο επιλέχθηκε σημείο γεώτρησης το «3» μεταξύ εννέα σημείων στην ίδια περιοχή που είχαν μελετηθεί, έτσι ώστε να μην επηρεάσει τα ευρήματα αυτά.

Για το ίδιο σημείο σε απόρρητη έκθεσή της η ΕΝΙ ανέφερε ότι «λαμβάνει υπ’ όψιν την περιβαλλοντική κατάσταση στην περιοχή, αποφεύγοντας πιθανή παρουσία ευαίσθητων βενθικών οικοσυστημάτων και χημοσυνθετικών κοινοτήτων, αρχαιολογικών ευρημάτων και ναυαγίων».

Η ΕΝΙ εξασφάλισε για την εν λόγω γεώτρηση (μαζί με τις άδειες για γεωτρήσεις στο κοίτασμα «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6 και τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3) την περιβαλλοντική άδεια, την άδεια του τμήματος επιθεώρησης εργασίας και το απαιτούμενο πρωτόκολλο υπεράκτιων εργασιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τουρκία είναι φανερό ότι εκμεταλλεύτηκε στοιχεία της ΕΝΙ και δεν έστειλε το «Yavuz» συμπτωματικά να τρυπήσει σε σημείο που απέχει μόλις μερικά μέτρα σε μια έκταση 45 τετρ. χιλιομέτρων. Έστειλε όμως το Σάββατο το γεωτρύπανο «Yavuz» ακριβώς στο ίδιο σημείο (με διαφορά μερικών μόνο μέτρων) από το σημείο που θα τρυπούσε η ΕΝΙ.

Μάλιστα, τα στοιχεία του «Φ» δείχνουν ότι και τα δεδομένα της γεώτρησης που επιχειρεί το «Yavuz» στο τεμάχιο 8 είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά των τεχνικών σχεδιασμών της ΕΝΙ, δηλαδή η γεώτρηση θα φτάσει σε συνολικό βάθος περίπου 3.300 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, σε μια περιοχή με θαλάσσιο βάθος 1.930 μέτρων. Δηλαδή, το γεωτρύπανο θα αναζητήσει στόχο κοιτάσματος σε βάθος 1.370 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του βυθού.

Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι η Τουρκία απογοητευμένη από τα μηδενικά αποτελέσματα των πέντε παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ (δύο δυτικά της Πάφου, δύο νότια της Καρπασίας και μία νότια του Πισσουρίου) αποφάσισε να μην εμπιστευτεί τους γεωλόγους της Ανώνυμης Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου και των Νορβηγών συνεργατών τους με τους οποίους επεξεργάζονται τα σεισμογραφικά του «Μπαρμπαρός» και να προχωρήσει, έστω και εν μέρει στα τυφλά, σε πιο «σίγουρο» στόχο, που έχει επεξεργαστεί στην περιοχή η πολύπειρη ΕΝΙ.

 Άλλαξε σχέδια η ΕΝΙ για τον «Ερατοσθένη»

Τα στοιχεία και οι πληροφορίες του «Φ» δείχνουν ότι, με όποιο τρόπο και να έχει συλλέξει τα δεδομένα η Τουρκία, αυτά δεν είναι πλήρη και δεν ακολούθησαν τις εξελίξεις μετά το 2017.

Συγκεκριμένα, η ΕΝΙ, ενώ είχε εξασφαλίσει τις άδειες για τη γεώτρηση, είχε ενημερώσει την κυπριακή πλευρά ότι δεν θα προχωρούσε στον στόχο αυτό, πριν μελετήσει τα γεωλογικά αποτελέσματα άλλων στόχων (όπως στο «Καλυψώ», την «Ανθία» και τον «Γλαύκο»), λόγω του ότι είχε εντοπίσει συνολικά εντός του τεμαχίου «8» τέσσερις στόχους τύπου «Ζορ», με διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά ο καθένας, οπότε ήθελε να ξεκαθαρίσουν συγκεκριμένα δεδομένα.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η ΕΝΙ και η γαλλική TOTAL, η οποία εντάχθηκε προ μηνών στα δικαιώματα του «8», με βάση και τα στοιχεία των γεωτρήσεων στην περιοχή της τελευταίας διετίας, έχουν μειώσει αισθητά τις πιθανότητες τόσο για ανακάλυψη κοιτάσματος όσο και για το μέγεθος αυτού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», τα δεδομένα των μελετών αδειοδότησης από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος και Επιθεώρησης Εργασίας, για τα οποία προφανώς υπήρχαν πληροφορίες ότι ενδιέφεραν ιδιαίτερα την Τουρκία, χαρακτηρίζονται ως άκρως απόρρητα και ακολουθείται αυστηρή διαδικασία πρόσβασης σε αυτά, ενώ η διαρροή τους συνιστά ποινικό αδίκημα.

Πηγή: Φιλελεύθερος Κύπρου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης