Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασε σήμερα, Παρασκευή, το τέμενος στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, οκτώ ακριβώς χρόνια μετά την έναρξη των διαδηλώσεων στον ίδιο τόπο που λίγο έλειψε να αποσταθεροποιήσουν την εξουσία του.
Το τέμενος, ύψους 30 μέτρων, που συνδυάζει το οθωμανικό στιλ με σύγχρονα υλικά, μπορεί να υποδεχθεί 4.000 άτομα. Αλλά σήμερα, οι κάποιες χιλιάδες ενθουσιώδεις πιστοί δεν μπόρεσαν να εισέλθουν στο εσωτερικό και προσευχήθηκαν στους γύρω χώρους.
Με το τέμενος αυτό, ο Ερντογάν βάζει τη σφραγίδα του στην πασίγνωστη πλατεία Ταξίμ του κέντρου της Κωνσταντινούπολης πραγματοποιώντας ένα όνειρο 30 ετών.
Από την εποχή που ήταν δήμαρχος της τουρκικής μεγαλούπολης, ο Ερντογάν επαναλάμβανε εμμονικά ότι ένα τέμενος απουσιάζει από την πλατεία Ταξίμ, όπου το μόνο ορατό κτήριο θρησκευτικής λατρείας εκεί είναι μία ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία (εννοώντας μάλλον την εκκλησία της Αγίας Τριάδας).
Η οικοδόμηση του τεμένους, που ξεκίνησε το 2017, προκάλεσε έντονες επικρίσεις, καθώς ορισμένοι κατηγορούσαν τον Ερντογάν ότι επιδιώκει να εξισλαμίσει τη χώρα και να υποσκελίσει τον ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ.
Πλέον, το επιβλητικό τέμενος του Ερντογάν επισκιάζει το Μνημείο της Δημοκρατίας της πλατείας Ταξίμ με τα αγάλματα των σημαντικών προσωπικοτήτων του πολέμου της τουρκικής ανεξαρτησίας με επικεφαλής τον Μουσταφά Κεμάλ.
Αφού ανακοίνωσε ότι τα εγκαίνια του τεμένους θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, ο Ερντογάν αποφάσισε τελικά να κάνει τα εγκαίνια την ημέρα της έναρξης των τεράστιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2013, που ονομάστηκαν κίνημα του Γκεζί, που είχαν ως επίκεντρο την πλατεία Ταξίμ και στάθηκαν ως αφορμή για να χυθεί πολύ αίμα.
Τα εγκαίνια έγιναν επίσης την παραμονή της επετείου της κατάληψης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453, που μνημονεύεται ευσυνείδητα κάθε χρόνο από τον νοσταλγό της παρελθούσας οθωμανικής δόξας πρόεδρο.
Η οικοδόμηση του τεμένους εντάσσεται επίσης στη μακρά σειρά κινήσεων που κάνει ο Ερντογάν για να ικανοποιήσει τη συντηρητική και θρησκευόμενη εκλογική του βάση, σε ένα περιβάλλον δυσαρέσκειας εξαιτίας της κατάστασης της τουρκικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτός ήταν και ο λόγος πίσω από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.