Ο αριθμός των ιστοσελίδων που έχουν μπλοκαρισθεί με «μαύρο πέπλο» και δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης σ΄αυτές, οι Tούρκοι χρήστες του Διαδικτύου, αισίως έφτασαν τις 67.648, μετά την προσθήκη προσφάτως και εκείνης του πολύπαθου γαλλικού περιοδικού «Charlie Hebdo».
Η πλέον πρόσφατη απαγόρευση προέκυψε μετά την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης και την προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια της χώρας από τη Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών (TİB), επικαλούμενη τον νόμο «περί βλασφημίας».
Το αρμόδιο δικαστήριο επέβαλε με την πιο πρόσφατη αποφασή του «αποκλεισμό πρόσβασης» σε 48 ιστοσελίδες αποφαίνοντας ότι «προσβάλλουν τις θρησκευτικές αξίες του λαού».
Στην προσφυγή του στο δικαστήριο η TİB υποστηρίζει πως «οι βαθιές προσβολές εναντίον των θρησκευτικών και θείων αξιών, προκαλούν αναταραχή στη δημόσια ειρήνη». Από τις 3 Μαρτίου ισχύει η «απαγόρευση» πρόσβασης (και ο αποκλεισμός τους από τους Τούρκους χρήστες) με βάση του άρθρο 216 του τουρκικού Ποινικού Κώδικα που προβλέπει ποινές φυλάκισης για βλασφημία, αλλά και για πρόκληση μίσους και εχθρότητας σε λαϊκές πεποιθήσεις.
Ο γλωσσολόγος Sevan Nişanyan είχε καταδικαστεί το Μάιο του 2013 σε 13.5 μήνες φυλάκιση για όσα έγραφε στο μπλογκ του καθώς και ο διεθνούς φήμης πιανίστας Fazıl Say είχε καταδικαστεί σε 10 μήνες φυλάκιση για ένα τουίτ του, επειδή παραβίαζαν το άρθρο 216.
Το 2014 η TİB είχε προσφύγει και είχε πάρει δικαστική απόφαση για τον αποκλεισμό πρόσβασης σε 22.645 ιστοσελίδες.
Πηγή: www.hurriyetdailynews
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης