Την πεποίθησή του πως η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε την Παρασκευή ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Σελίμ Γιενέλ. Σχολιάζοντας τις πρόσφατες συναντήσεις μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων πλευρών στη Νέα Υόρκη, επεσήμανε πως η χώρα επιθυμεί την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα δώσει μια οριστική λύση σε μια πολύχρονη διαμάχη.
«Εμείς ενθαρρύνουμε τους Τουρκοκύπριους να είναι όσο το δυνατόν πιο ανοιχτοί. Πριν από 8 χρόνια, πραγματοποιήθηκε ένα δημοψήφισμα, όπου οι Τουρκοκύπριοι είπαν ναι. Εμείς έχουμε το κίνητρο να είμαστε πιο ανοιχτοί γιατί γνωρίζουμε καλά ότι εάν δεν επιλυθεί το Κυπριακό, τότε δεν θα έχουμε καμία πιθανότητα να γίνουμε μέλος στην Ε.Ε. Ωστόσο δεν υφίσταται άμεσος διάλογος ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και στην Τουρκία καθώς οι άμεσοι συνομιλητές τους είναι οι Τουρκοκύπριοι».
«Εμείς επιδιώκουμε τη διεξαγωγή μιας διεθνούς διάσκεψης, στην οποία θα συμμετέχουν οι δύο κοινότητες, η Ελλάδα, η Τουρκία και η Μ. Βρετανία. Θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ χρήσιμο για την επίλυση της διαμάχης αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι το επιθυμούν οι Ελληνοκύπριοι. Αυτοί φοβούνται πάντοτε, γιατί όταν διεξήχθη σχετικά μία διεθνής διάσκεψη, πριν 8 χρόνια και στη συνέχεια έγινε δημοψήφισμα, είπαν όχι. Επομένως χρειάζεται να πείσουμε τους Ελληνοκύπριους ότι είναι επίσης και προς το δικό τους συμφέρον η πραγματοποίηση μιας διεθνούς διάσκεψης», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση σχετικά με τον λόγο που η Τουρκία δεν επιθυμεί να αναλάβει η Κύπρος την προεδρία της Ε.Ε. καθώς και ποιες θα είναι οι σχέσεις της χώρας του με την Ε.Ε. υπό την κυπριακή προεδρία, ο Τούρκος πρέσβης απάντησε πως «δεν είμαστε εναντίον της Προεδρίας».
«Γνωρίζουμε ότι πρέπει να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο. Εκείνο που θέλουμε είναι αυτό το ρόλο να τον αναλάβει μία ενωμένη Κύπρος. Εάν δεν υπάρξει λύση στο κυπριακό πρόβλημα και την 1η Ιουλίου η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη, η πολιτική μας θα είναι πολύ απλή: Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, το Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο αλλά δεν θα είμαστε παρόντες στις άλλες συναντήσεις, στις οποίες θα προεδρεύει η χώρα που θα έχει την προεδρία. Όπως όμως γνωρίζετε, μετά τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, ο ρόλος της προεδρίας έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν θεωρούμε ότι θα αντιμετωπίσουμε πολλά σχετικά περιστατικά», κατέληξε.
Τα σχόλιά του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έγιναν στη διάρκεια συνέντευξής του στο κοινοτικό δελτίο «Αζάνς Ερόπ».
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας