Η τουρκική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να συνεργαστεί για τη σύλληψη και έκδοση στο Ιράκ του αντιπροέδρου του Ιράκ Τάρεκ Αλ Χασέμι που έχει καταφύγει στην Κωνσταντινούπολη μετά τη δίωξη του στη Βαγδάτη για «καθοδήγηση και χρηματοδότηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων».
Ο Ιρακινός αντιπρόεδρος είχε πρόσφατες συναντήσεις με τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ εξακολουθεί να προστατεύεται από την ασφάλεια υψηλών προσώπων.
Η Τουρκία δεν είναι υποχρεωμένη να συλλάβει και να εκδώσει τον κ. Χασέμι, επανέλαβε στην τουρκική εθνοσυνέλευση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ Μπεκίρ Μποζκάτ και θύμισε ότι η Βαγδάτη έχει αγνοήσει το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση του Μουράτ Καραγιλάν και 167 ακόμα στελεχών του ΡΚΚ.
Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ επανέλαβε ότι για την Τουρκία κάθε μία από τις εθνοτικές ομάδες του Ιράκ έχει δική της ισότιμη σημασία για την Τουρκία.
«Για μας οι Σουνίτες , οι Σιίτες, οι Κούρδοι, οι Τουρκομάνοι, οι ‘Αραβες, είναι όλοι αδέλφια. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ποιος βρίσκεται στο σωστό δρόμο και ποιος όχι», είπε ο πρόεδρος Γκιουλ και κάλεσε τους Ιρακινούς να αγκαλιάσουν όλα τα τμήματα της κοινωνίας χωρίς διακρίσεις και να σταματήσουν την αιματοχυσία: «Αυτό είναι το μόνο που θέλουμε να δούμε στο Ιράκ», είπε.
Η υπόθεση θα οδηγήσει σε ένταση με την Ουάσιγκτον, εκτιμούν ωστόσο αναλυτές που επισημαίνουν ότι το σήμα της Ιντερπόλ για την σύλληψη του Χασέμι δεν θα μπορούσε να εκδοθεί χωρίς τη συγκατάθεση της Ουάσινγκτον. Το επεισόδιο δείχνει ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να στηρίζει τον Νούρι αλ Μάλικι, λένε.
Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης