Η Τουρκία άρχισε σήμερα την διάλυση ενός επιβλητικού μνημείου που είχε ανεγερθεί σε ένδειξη της φιλίας με την Αρμενία, κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, ύστερα από εντολή του πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που είχε συστήσει στη θέση αυτή να δημιουργηθεί ένα “ωραίο πάρκο”.

Η εταιρία στην οποία ανέθεσαν οι αρχές της πόλης Καρς – που βρίσκεται στα βορειοανατολικά – την διάλυση του “Μνημείου της Ανθρωπότητας” διέλυσε μια από τις κεφαλές του μνημείου. Πρόκειται για ένα γλυπτό από σκυρόδεμα, ύψους 30 μέτρων και βάρους 19 τόνων, που παρουσιάζει ένα ανθρώπινο σώμα κομμένο στα δύο, με δύο πρόσωπα, το ένα να αντικρίζει το άλλο.

Το μνημείο που ανεγέρθηκε το 2008, κόπηκε, μετά αφέθηκε στο έδαφος με γερανό και θα τεμαχιστεί σε 18 κομμάτια που θα τοποθετηθούν σε μια αποθήκη της δημαρχίας, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Οι εργασίες εκτιμάται πως θα διαρκέσουν 10 ημέρες. Μια βλάβη σε ένα από τα μηχανήματα κοπής και οι ισχυροί άνεμοι που φυσούσαν στην περιοχή καθυστέρησαν την έναρξη των εργασιών, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για χθες, δηλαδή ακριβώς την επομένη των εκδηλώσεων μνήμης από τους Αρμένιους για την 95η επέτειο από τις σφαγές των προγόνων τους στη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Ανατολία, την περίοδο 1915-1917.

Ο πρωθυπουργός Ερντογάν είχε εξαπολύσει θύελλα επικρίσεων κατά την επίσκεψή του στην Καρς τον Ιανουάριο, χαρακτηρίζοντας το μνημείο “τερατούργημα … ένα αλλόκοτο πράγμα που ανεγέρθηκε” κοντά στον τάφο ενός λόγιου μουσουλμάνου.Οι επικρίσεις του είχαν σαφή αναφορά στο Ισλάμ, κατά το οποίο τα αγάλματα συχνά απορρίπτονται γιατί θεωρούνται ειδωλολατρικά.

Ο γλύπτης Μεχμέτ Ακσόι προειδοποίησε ότι η καταστροφή του έργου του θα συνιστά “«επανάληψη αυτού που έκαναν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, οι οποίοι κατέστρεψαν τα αγάλματα του Βούδα» το 2001 στην κοιλάδα Μπαμιγιάν και θα εμποδίσει την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας στην ΕΕ.

Οι αρχές προφασίστηκαν σε επίσημη ανακοίνωση ότι το γλυπτό θα καταστραφεί γιατί ανεγέρθηκε σε περιοχή όπου απαγορεύεται η κατασκευαστική δραστηριότητα, προκειμένου να προστατευτεί η φύση και τα γύρω ιστορικά μνημεία.