Δεκάδες στρατηγοί, δικαστές και εισαγγελείς συνελήφθησαν σήμερα σε όλη την Τουρκία για τον ρόλο που φέρεται να είχαν στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφεραν τουρκικά ΜΜΕ.
Την εσχάτη των ποινών για εκείνους που επιχείρησαν να τον απομακρύνουν από την εξουσία μοιάζει να θέλει να εφαρμόσει ο Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνH κυβέρνηση έχει ανακτήσει μεν τον έλεγχο σε όλη την Τουρκία και παρότι λίγες ομάδες στασιαστών αντιστέκονται στην Κωνσταντινούπολη, δεν αποτελούν πλέον κίνδυνο, όπως δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters. Υπάρχουν επίσης λίγα σημαντικά στελέχη του στρατού που δεν έχουν συλληφθεί, είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε πως είναι πολύ πιθανό να συλληφθούν σύντομα.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Κυριακή απευθυνόμενος σε πλήθος πολιτών που φώναζε υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής για τους πραξικοπηματίες, ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτό το αίτημα».
Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο την επαναφορά του μέτρου της θανατικής ποινής και ότι θα συζητήσει το θέμα αυτό με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Συλλήψεις 34 στρατηγών
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, 34 στρατηγοί διαφόρων βαθμίδων έχουν συλληφθεί έως τώρα. Πρόκειται κυρίως για εμβληματικές φυσιογνωμίες του στρατού όπως ο Ερντάλ Οζτούρκ, διοικητής της τρίτης στρατιάς, και ο Αντέμ Χουντούτι, διοικητής της δεύτερης στρατιάς.
Νωρίς σήμερα το πρωί, στην πόλη Ντενιζλί (δυτική Τουρκία), ο διοικητής της φρουράς Οζάν Οζμπακίρ συνελήφθη μαζί με 51 στρατιώτες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Εξάλλου, υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας και άλλοι υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί συνελήφθησαν για τον φερόμενο ρόλο τους στο πραξικόπημα στη βάση Ιντσιρλίκ (νότια), την οποία χρησιμοποιεί ο διεθνής συνασπισμός για τις επιδρομές του εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία, ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Hűrriyet.
Ο στρατηγός Μπεκίρ Ερτζάν Βαν συνελήφθη χθες ταυτόχρονα με περίπου δώδεκα αξιωματικούς κατώτερης ιεραρχίας στη βάση, ανέφερε η εφημερίδα. Οι βαθμοφόροι ανακρίνονται.
Η Άγκυρα υποψιάζεται ότι η βάση Ιντσιρλίκ, η οποία έκλεισε χθες και παραμένει κλειστή και σήμερα, είχε χρησιμοποιηθεί για τον ανεφοδιασμό των μαχητικών αεροσκαφών που χρησιμοποίησαν οι πραξικοπηματίεςΤούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η Άγκυρα υποψιάζεται ότι η βάση Ιντσιρλίκ, η οποία έκλεισε χθες και παραμένει κλειστή και σήμερα, είχε χρησιμοποιηθεί για τον ανεφοδιασμό των μαχητικών αεροσκαφών που χρησιμοποίησαν οι πραξικοπηματίες το βράδυ της Παρασκευής.
Οι εκκαθαρίσεις δεν περιορίζονται στον στρατό, συνεχίζει το πρακτορείο Ανατολή, το οποίο μεταδίδει πως εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί σε βάρος 2.745 δικαστών και εισαγγελέων σε όλη την Τουρκία.
Ο συνολικός αριθμός των συλλήψεων είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, όμως το πρακτορείο ειδήσεων Dogan μετέδωσε πως 44 δικαστές και εισαγγελείς συνελήφθησαν στη διάρκεια της νύχτας στο Ικόνιο (κέντρο) και 92 στο Γκαζίαντεπ (νοτιοανατολικά).
Η έρευνα έχει ανατεθεί σε εισαγγελείς στην Άγκυρα και οι συλληφθέντες θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχι Γκιουλέν ο οποίος έχει αυτοεξοριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατηγορηθείς από τον πρόεδρο Ερντογάν ότι υπέθαλψε την απόπειρα πραξικοπήματος, ο ιμάμης διέψευσε κατηγορηματικά ότι είχε οποιαδήποτε ευθύνη.
Ήρεμη η κατάσταση στη Σμύρνη
Ήρεμη ήταν η κατάσταση στη Σμύρνη και στην ευρύτερη περιοχή της παράλιας Τουρκίας, όπου να σημειώσουμε πως αποτελεί και κέντρο της Αντιπολίτευσης στον Ερντογάν, με το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το JHP να έχει την πλειοψηφία και να ελέγχει το σύνολο σχεδόν των αυτοδιοικητικών και άλλων φορέων.
“Σα να μην έγινε τίποτα” περιγράφει την κατάσταση στη Σμύρνη από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι και σήμερα ο π. Κύριλλος Συκής Εκκλησιαστικός προϊστάμενος της ορθόδοξης χριστιανικής κοινότητας της πολιτείας
“Σα να μην έγινε τίποτα” περιγράφει την κατάσταση στη Σμύρνη από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι και σήμερα ο π. Κύριλλος Συκής Εκκλησιαστικός προϊστάμενος της ορθόδοξης χριστιανικής κοινότητας της πολιτείας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. “Το σύνολο των μελών της Κοινότητας συμπεριλαμβανομένων και των μελών της Προξενικής αντιπροσωπείας και των Ελλήνων αξιωματικών στο νατοϊκό Στρατηγείο είναι καλά. Συνεχίζουμε ήρεμα και με ασφάλεια να κάνουμε τη δουλειά μας” λέει ο π. Κύριλλος.
Στη Σμύρνη βρέθηκε και ο ταξιδιωτικός πράκτορας από τη Μυτιλήνη Άρης Λαζαρής. “Στο ξενοδοχείο όπου έμενα στην περιοχή της έκθεσης της Σμύρνης λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαζαρής, ενημερώθηκα για το πραξικόπημα στις 11 το βράδυ της παρασκευής από ζευγάρι Αμερικανών που έμεναν σε διπλανό δωμάτιο και είχαν σχετικά ειδοποιηθεί από το Προξενείο των ΗΠΑ. Το ίδιο βράδυ από τα παράθυρα του ξενοδοχείου είδα μεγάλο αριθμό πολιτών με πράσινες σημαίες να διαδηλώνουν στο δρόμο ακολουθούμενοι από μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων που κορνάριζαν. Χθες τα πράγματα ήταν ήρεμα. Το μεγάλο στρατόπεδο στο Ναρλί Ντερέ όπου εδρεύει η Στρατιά του Αιγαίου ήταν αποκλεισμένο από λεωφορεία με σκαμμένες τις εισόδους του ώστε κανείς να μην μπορεί να βάλει και να βγάλει οχήματα από αυτό, όπως για παράδειγμα τεθωρακισμένα”. Ας σημειωθεί ότι ο Στρατηγός Διοικητής της Στρατιάς του Αιγαίου είναι μεταξύ των συλληφθέντων αντικαθεστωτικών.
Ανάλογη η εμπειρία της προϊσταμένης του τμήματος τουρισμού του Δήμου Χίου Ρένας Δαμίγου που βρέθηκε στη Σμύρνη. Περιγράφοντας τις στιγμές της απόπειρας πραξικοπήματος λέει στην εφημερίδα “Πολίτης” της Χίου: “Ήταν μία πάρα πολύ δύσκολη νύχτα για όλους μας. Υπήρχε μία αγωνία στους δρόμους να προλάβει ο καθένας να πάει στα σπίτια του. Ευτυχώς το Ελληνικό Προξενείο της Σμύρνης κρατούσε διαρκή επαφή με όλους τους Έλληνες που βρίσκονται στην περιοχή και η ενημέρωση ήταν συνεχής. Κάποια στιγμή σκεφτήκαμε εάν θα έπρεπε να μετακινηθούμε μέσα στα μεσάνυχτα προς τον Τσεσμέ ώστε να ήμαστε κοντά στα σύνορα, όμως αποφασίσαμε ότι η μετακίνησή μας δεν θα ήταν ασφαλής μέσα στο βράδυ κι έτσι μείναμε Σμύρνη”.
Συνεχίζοντας να περιγράφει όσα έζησε στη Σμύρνη η κ. Δαμίγου λέει πως μόνο αργά το βράδυ της Παρασκευής, ξημερώματα Σαββάτου, Τούρκοι με σημαίες βγήκαν στον δρόμο κορνάροντας και φωνάζοντας συνθήματα. “Ρώτησα τι γίνεται και μου είπαν ότι είναι οπαδοί του Ερντογάν. Έπειτα έμαθα ότι είχε δοθεί η εντολή να βγει ο κόσμος στους δρόμους”, λέει.
Από χθες αργά το απόγευμα και φυσικά σήμερα τα δρομολόγια μεταξύ Χίου και Τσεσμέ και Μυτιλήνης και Αϊβαλί πραγματοποιούνται κανονικά.
Πάντως επιφυλασσόμενοι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί πολλοί είναι αυτοί και στην Ελλάδα και στην Τουρκία που έσπευσαν να ακυρώσουν τις κρατήσεις τους τουλάχιστον για τις αμέσως επόμενες μέρες. Έρημοι είναι και οι τουριστικοί προορισμοί Τούρκων στα παράλια και ιδιαίτερα στην περιοχή της Ερυθραίας. Ο Τσεσμές και τα Αλάτσατα θυμίζουν έρημες πόλεις με τους Τούρκους επισκέπτες να επιστρέφουν στις πόλεις όπου ζουν “για να είναι σίγουροι” όπως λένε.
Δείτε το οδοιπορικό του zougla.gr στα παράλια της Μικράς Ασίας και τη Σμύρνη:
Διαβάστε ακόμα:
Πηγή: ΑΠΕ