Τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Παρασκευή από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη λωρίδα της Γάζας στη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και σε διαδηλωτές που συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις κοντά στον φράχτη ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μοχάμεντ Αμπού Αμάρ και ο Μοχάμεντ Αμπού Μουάμαρ σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν σε δύο διαφορετικούς τομείς, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Ένας ακόμη 16χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από τους ισραηλινούς στρατιώτες στη διάρκεια συγκρούσεων, ανακοίνωσε λίγο αργότερα το ίδιο υπουργείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μερικές ώρες νωρίτερα, πριν καν ξεκινήσουν οι διαδηλώσεις, άλλος ένας Παλαιστίνιος είχε σκοτωθεί από πυρά του ισραηλινού πυροβολικού στο νότιο τμήμα του θύλακα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε εξάλλου πως 54 διαδηλωτές τραυματίστηκαν σήμερα από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών κατά τις συγκρούσεις κοντά στον φράχτη κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με το Ισραήλ, μια περιοχή όπου συχνά σημειώνονται συγκρούσεις με αποτέλεσμα τον θάνατο Παλαιστινίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά τραυματίστηκαν περίπου 1.500 άνθρωποι, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές.

Οι ισραηλινές αρχές μάλιστα χρησιμοποίησαν drones προκειμένου να πετάξουν χημικά στο πλήθος!

Το ξέσπασμα των συγκρούσεων

 Χιλιάδες Παλαιστίνιοι της λωρίδας της Γάζας συγκεντρώθηκαν σήμερα σε πολλά σημεία κοντά στον φράχτη που αποτελεί το σύνορο με το Ισραήλ, όπου ξέσπασαν συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η πρώτη ημέρα του κινήματος συμπίπτει με την «Ημέρα της Γης», φόρο τιμής που αποδίδεται κάθε χρόνο σε έξι Άραβες Ισραηλινούς που σκοτώθηκαν το 1976 Οι διαδηλωτές συνέκλιναν σε πολλά σημεία συγκέντρωσης κατά μήκος του φράχτη ανάμεσα στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ με την ευκαιρία ενός κινήματος διαμαρτυρίας που αποκαλέστηκε «η μεγάλη πορεία της επιστροφής» και που αναμένεται να διαρκέσει έξι εβδομάδες, για να απαιτήσουν το «δικαίωμα επιστροφής» των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους τις οποίες εγκατέλειψαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν όταν δημιουργήθηκε το κράτος του Ισραήλ το 1948, και να καταγγείλουν τον αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ.

Η πρώτη ημέρα του κινήματος συμπίπτει με την «Ημέρα της Γης», φόρο τιμής που αποδίδεται κάθε χρόνο σε έξι Άραβες Ισραηλινούς που σκοτώθηκαν το 1976 στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της κατάσχεσης παλαιστινιακής γης στο βόρειο Ισραήλ.

Η διαμαρτυρία αναμένεται να κορυφωθεί στις 15 Μαΐου, την ημέρα που οι Παλαιστίνιοι αποκαλούν «Νάκμπα» ή «Καταστροφή», και κατά την οποία ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ. Μεταξύ των διοργανωτών της διαμαρτυρίας είναι η η Χαμάς, το ένοπλο ισλαμιστικό κίνημα που κυριαρχεί στη Γάζα καθώς και εκπρόσωποι άλλων παλαιστινιακών παρατάξεων.

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια μίλησε σήμερα σε έναν από τους καταυλισμούς με αντίσκηνα λέγοντας πως οι κάτοικοι της Γάζας απαιτούν «την επιστροφή στην Παλαιστίνη, όλη την Παλαιστίνη. Καμία παραχώρηση και καμία αναγνώριση της σιωνιστικής οντότητας (του Ισραήλ) σε καμία σπιθαμή γης». Με την ένταση να είναι αυξημένη και στις δύο πλευρές, ωστόσο, η Χαμάς κάλεσε τους διαδηλωτές να εμμείνουν στον «ειρηνικό χαρακτήρα» της πορείας.

Σε ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται πως η διαμαρτυρία «ενορχηστρώθηκε στη Γάζα από τη Χαμάς σε μια προμελετημένη προσπάθεια να προκαλέσει μια βίαιη αντιπαράθεση».

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε πως χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις σε «έξι σημεία» στη λωρίδα της Γάζας.

«Βάζουν φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων και εκτοξεύουν πέτρες προς τον φράχτη ασφαλείας και τις ισραηλινές δυνάμεις που καταφεύγουν σε μέτρα κατά των διαδηλώσεων και πυροβολούν προς την κατεύθυνση των κυρίων υπόπτων», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

«Ο ισραηλινός στρατός χαρακτήρισε κλειστή στρατιωτική ζώνη την περιοχή γύρω από τη λωρίδα της Γάζας και κάθε δραστηριότητα σε αυτό τον τομέα απαιτεί την έγκρισή του», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Οι Ισραηλινοί πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες προειδοποίησαν πως ο στρατός δεν θα διστάσει να δώσει εντολή σε επίλεκτους σκοπευτές να ανοίξουν πυρ σε περίπτωση που επιχειρηθεί η διείσδυση Παλαιστινίων στο ισραηλινό έδαφος.

Το μήνυμα του Πρέσβη της Παλαιστίνης για τη σημερινή επέτειο

Ο Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Αθήνα, Marwan Toubassi, απέστειλε στο zougla.gr το μήνυμά του για τη σημερινή επέτειο: 

«Σήμερα, στις 30 Μαρτίου, καθώς παρατηρούμε την 42η εορτασμό της Ημέρας της Γης και τιμάμε τους αδελφούς και τις αδελφές μας που δολοφονήθηκαν από τις βάρβαρες ισραηλινές δυνάμεις, αποδίδουμε φόρο τιμής στον παλαιστινιακό μας λαό παντού για το θάρρος και την αντοχή τους απέναντι στον ισραηλινό ρατσισμό, αποικιοκρατία και βία.

Με κάθε εμπόδιο και φραγμό που εφαρμόζει το Ισραήλ, θα επιμείνουμε και θα παράσχουμε ελπίδα εν όψει της καταστροφής και της απελπισίας.

Παραμένουμε σταθεροί και αφοσιωμένοι στη γη μας και στην υπεράσπιση των αναφαίρετων δικαιωμάτων και των θεμιτών προσδοκιών μας για ελευθερία και αυτοδιάθεση και εγκαθίδρυση του κράτους της Παλαιστίνης με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά της με βάση τη λύση των δύο κρατών, το διεθνές δίκαιο και όλα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το μόνο μονοπάτι για να διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφίες – video: rt.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης