Από τις αρχές Οκτωβρίου, οπότε ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις στο Ιράκ, περίπου 150 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνο την πρώτη εβδομάδα των διαδηλώσεων, με το 70% εξ αυτών να σκοτώνεται από σφαίρες που δέχτηκε στο στήθος και στο κεφάλι.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 250 Ιρακινοί, χωρίς ωστόσο το ιρακινό Υπουργείο Εσωτερικών να σχολιάζει τις πληροφορίες αυτές.
«Μπορούν να μας ρίξουν ό,τι θέλουν. Δεν πάμε πουθενά» λένε οι διαδηλωτές που βρίσκονται στη γέφυρα Τζουμχουρίγια της Βαγδάτης.
Τις τελευταίες 10 ημέρες, εκατοντάδες νεαροί άνδρες και αγόρια, ηλικίας 12 ετών, φορώντας προστατευτικά κράνη και αντιασφυξιογόνες μάσκες, έχουν κατασκηνώσει στη γέφυρα, φωνάζοντας συνθήματα για την πτώση του καθεστώτος.
Μάρτυρες υποστηρίζουν ότι έχουν δει πολλούς ανθρώπους να σκοτώνονται μπροστά στα μάτια τους από την 1η Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράκ.
«Η πρώτη φορά ήταν σοκαριστική και ήταν κάποιος που γνώριζα. Τον πυροβόλησαν στο στήθος» είπε ένας διαδηλωτής, ονόματι Άλι, ο οποίος κατάγεται από τη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης.
«Γρήγορα όμως συνηθίζεις τον θάνατο … έχω δει ανθρώπους, κάποιοι από αυτούς φίλοι μου, να πνίγονται, να τους ανοίγουν το κεφάλι δακρυγόνα και βομβίδες κρότου… Δεν μπορούμε καν να κλάψουμε τα θύματα πια» πρόσθεσε, δείχνοντας στο κινητό του ένα βίντεο από τις τελευταίες στιγμές ενός άνδρα που σκοτώθηκε στην πλατεία Ταχρίρ της Βαγδάτης τον προηγούμενο μήνα.
Μια ομάδα εθελοντών γιατρών έχει κατασκηνώσει στη γέφυρα για να βοηθά τους τραυματίες. Καταγγέλλουν ότι τα ληγμένα δακρυγόνα κάνουν τους ανθρώπους να πνίγονται. Το Reuters είδε κάνιστρα δακρυγόνων με ημερομηνία λήξης το 2014.
Παρά τον πλούτο του Ιράκ σε πετρέλαιο, πολλοί κάτοικοι ζουν σε κατάσταση φτώχειας και έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό, ηλεκτρικό, ιατρική περίθαλψη και σχολεία. Οι διαδηλωτές κατηγορούν τη διαφθορά για την κατάσταση αυτή.