Δέκα ημέρες μετά την έναρξη της μαζικής στρατιωτικής εκστρατείας της διεθνούς συμμαχίας υπό την ηγεσία της Ουάσιγκτον (με τη συμμετοχή τριάντα χιλιάδων ιρακινών, μαχητών Peshmerga και παραστρατιωτικών ομάδων σουνιτών) στο πλαίσιο της ολιστικής προσπάθειας για την εξόντωση του Ισλαμικού Χαλιφάτου στη Μοσούλη και τη θανάτωση των ηγετών του, οι πρώτες γραμμές σε όλους τους τομείς έχουν προσεγγίσει τα άκρα της πόλης.

Η επίλεκτη μονάδα του στρατού που μετακινείται από τα ανατολικά πλησιάζει μάλιστα, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, κατοικημένες περιοχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα ξεκινήσει η επίθεση στο συριακό προπύργιο των τζιχαντιστών στη Ράκκα («de facto» πρωτεύουσα του λεγόμενου χαλιφάτου των εξτρεμιστών) η οποία εκτείνεται από τη Συρία στο Ιράκ. Οι 13 χώρες της διεθνούς συμμαχίας κατά της ομάδος Ισλαμικό Χαλιφάτο (γνωστό και ως κράτος της Αλ Σαμ / ΙSIS), στοχεύουν στην απομόνωση της Ράκκα, προκειμένου να μην επιτραπεί στους μαχητές του Χαλιφάτου, η ανασύνταξή τους εκεί στην περίπτωση που «πέσει» η Μοσούλη.

Στη Ράκκα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, υπάρχουν ήδη 3.000 με 4.000 μαχητές του ISIS.

Τι περιμένει το Ισλαμικό Χαλιφάτο;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μάχη στη Μοσούλη αναμένεται να διαρκέσει μήνες για να ανακτηθούν οι κύριες πόλεις στη δυτική επαρχία Ανμπάρ του Ιράκ. Στο νότιο μέτωπο της μάχης της Μοσούλης, οι ιρακινές δυνάμεις προχωρούν χωριό με χωριό και έχουν ήδη προχωρήσει στην ανάληψη των υποδομών πετρελαίου που τελούν υπό τον έλεγχο του ISIS και των επικοινωνιών κατά τη διαδρομή τους, μέσα στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ.

Από την άλλη, οι δυνάμεις του αυτοαποκαλούμενου Χαλιφάτου «όσο οι ιρακινές δυνάμεις κινούνται πιο κοντά στη Μοσούλη, βλέπουμε να αντιστέκονται όλο και πιο σθεναρά» δήλωσε ο Κρις Πάρκερ, εκπρόσωπος του συνασπισμού στην αεροπορική βάση Qayyara νότια της Μοσούλης.

Αρκετοί αναλυτές πάντως θεωρούν πως το Χαλιφάτο στην παρούσα φάση αναμένει τις εξελίξεις και κρατάει δυνάμεις ενόψει της τελικής μάχης, που θα λάβει χώρα στο κέντρο και στην παλιά πόλη της Μοσούλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μαχητές του Χαλιφάτου στη Μοσούλη είναι 4.000 με 6.000 και αναμένεται να προβάλουν σθεναρή αντίσταση εξαιτίας της συμβολικής αξίας της παλιάς πόλης για τους τζιχαντιστές, που είναι βαθιά εμποτισμένοι με θρησκευτικό σθένος.

Εκεί οι δρόμοι είναι πολύ στενοί και τεθωρακισμένα οχήματα δε χωρούν να περάσουν. Οπότε πρόκειται στην ουσία για μία μάχη σώμα με σώμα, τη μεγαλύτερη ίσως στον διετή αγώνα εναντίον του ISIS, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης στρατιωτικής επιχείρησης που έχει διεξαχθεί στο Ιράκ, από την αμερικανική εισβολή το 2003.

Πάντως, εάν η Μοσούλη πέσει, σηματοδοτείται ένα νέο βήμα προς την ολοκληρωτική καταστροφή του χαλιφάτου…

Οι διεθνείς δυνάμεις στον δρόμο προς τη Μοσούλη

Η πολεμική δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών που αναπτύσσεται κοντά στις γραμμές του μετώπου συνεχίζει τον σφοδρό βομβαρδισμό με πολεμικά αεροσκάφη, θέσεων του ISIS στον δρόμο προς τη Μοσούλη και με «AH-64 Apache» ελικόπτερα που έχουν την υποστήριξη ιρακινών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια αποστολών τη νύχτα.

Σύμφωνα με τον Υποστράτηγο Gary J. Volesky (Γενικός Διοικητής των Μεικτών Δυνάμεων στο Ιράκ και της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας) στο έδαφος οι ΗΠΑ έχουν περισσότερους από 4.800 στρατιώτες που βρίσκονται στην Qayyarah.

Άλλοι Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στο Ιράκ για την εκπαίδευση των δυνάμεων της χώρας, διδάσκοντάς τους πώς να χρησιμοποιούν τα πάντα, από M1 Αbrams (τανκ) μέχρι και τουφέκια.

Τον ίδιο ρόλο στην περιοχή διαδραματίζουν και άλλες χώρες, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη στρατιωτική επέμβαση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Γαλλία, η Σουηδία, η Ιταλία, η Δανία και άλλες.

«Πρόκειται για σχεδόν όλα τα κράτη της G20 που παίζουν αρκετά ενεργό και παραγωγικό ρόλο» όπως αναφέρει ο Υποστράτηγος: «Δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που διαδραματίζουν έναν τόσο σπουδαίο ρόλο, όπως συνήθως σκέφτονται, οι περισσότεροι άνθρωποι».

Στην πρώτη γραμμή του μετώπου μαζί με τις ιρακινές-κουρδικές δυνάμεις βρίσκονται και 200 επίλεκτοι, ελίτ ομάδος ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης