Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), Καρίμ Καν, χαρακτήρισε την Ουκρανία «σκηνή εγκλήματος» κατά τη διάρκεια επίσκεψής του την Τετάρτη (13/4) στη μαρτυρική Μπούτσα, η οποία απέχει ελάχιστα από το Κίεβο.

«Η Ουκρανία είναι μια σκηνή εγκλήματος. Είμαστε εδώ επειδή μπορούμε εύλογα να υποθέσουμε ότι διαπράττονται εγκλήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου. Οφείλουμε να διαπεράσουμε την ομίχλη του πολέμου για να φθάσουμε στην αλήθεια», δήλωσε ο εισαγγελέας στη διάρκεια επίσκεψής του σ’ αυτή την πόλη, όπου εκατοντάδες άμαχοι, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, βρέθηκαν νεκροί μετά την αποχώρηση των Ρώσων που την είχαν καταλάβει.

Εξάλλου, μια πρώτη έκθεση αποστολής ειδικών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) τεκμηριώνει έναν «κατάλογο απάνθρωπων πράξεων» από ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία, ο οποίος περιλαμβάνει εγκλήματα πολέμου, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΑΣΕ.

«Η έκθεση τεκμηριώνει τον κατάλογο των απάνθρωπων πράξεων που διαπράχθηκαν από δυνάμεις της Ρωσίας στην Ουκρανία», αναφέρει σε δήλωσή του ο αμερικανός πρεσβευτής Μάικλ Κάρπεντερ. «Περιλαμβάνονται στοιχεία για απ’ ευθείας στόχευση αμάχων, επιθέσεις σε ιατρικές εγκαταστάσεις, βιασμούς, εκτελέσεις, λεηλασίες και καταναγκαστική απέλαση αμάχων στη Ρωσία».

Στην έκθεση αναφέρονται παραλείψεις όσο αφορά στη λήψη των αναγκαίων προφυλάξεων και τη φύλαξη χώρων  χώρων όπως σχολεία και νοσοκομεία. Επίσης στην έκθεση αναφέρεται ότι η επίθεση της 9ης Μαρτίου σε μαιευτήριο στη Μαριούπολη έγινε από τη Ρωσία και ότι οι υπεύθυνοι διέπραξαν έγκλημα πολέμου.

Η Ρωσία αρνήθηκε ότι βρισκόταν πίσω από την επίθεση και επέρριψε την ευθύνη στην Ουκρανία.

Ο ΟΑΣΕ δήλωσε ότι η βομβιστική επίθεση στο θέατρο δράματος της Μαριούπολης, στην οποία ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι μπορεί να σκοτώθηκαν έως και 300 άνθρωποι, ήταν επίσης έγκλημα πολέμου.

«Η αποστολή δεν είναι σε θέση να καταλήξει στο συμπέρασμα εάν η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία αυτή καθαυτή μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια εκτεταμένη ή συστηματική επίθεση που στρέφεται εναντίον άμαχου πληθυσμού», αναφέρει η έκθεση. «Θεωρεί ωστόσο ότι ορισμένα μοτίβα βίαιων πράξεων που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα οποία έχουν καταγραφεί επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, όπως οι στοχευμένες δολοφονίες, οι εξαναγκαστικές εξαφανίσεις ή οι απαγωγές αμάχων είναι πιθανό να πληρούν αυτόν τον χαρακτηρισμό. Οποιαδήποτε μεμονωμένη βίαιη πράξη αυτού του τύπου, που διαπράττεται στο πλαίσιο μιας τέτοιας επίθεσης και εν γνώσει της, θα συνιστούσε τότε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Στην έκθεση αναφέρεται ότι εντοπίστηκαν στοιχεία για «παραβιάσεις» από την Ουκρανία, όπως η μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου, αλλά ότι οι παραβιάσεις της Ρωσίας ήταν «πολύ μεγαλύτερες σε φύση και κλίμακα».

Στο μεταξύ, οι σοροί περισσότερων από 1.500 ρώσων στρατιωτών αναπαύονται στα νεκροτομεία του Ντνίπρο, της μεγάλης βιομηχανικής πόλης της ανατολικής Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο αντιδήμαρχος της πόλης,  Μιχαήλ Λισένκο.

«Έχουμε σήμερα στα νεκροτομεία του Ντνίπρο περισσότερους από 1.500 νεκρούς ρώσους στρατιώτες, τους οποίους κανένας δεν θέλει να παραλάβει», δήλωσε σε συνέντευξή του στο ρωσόφωνο μέσο ενημέρωσης Νασταϊάσεε Βρέμια, προσθέτοντας πως ελπίζει ότι «οι ρωσίδες μητέρες θα μπορέσουν να έρθουν να αναζητήσουν τους γιούς τους».