Εννέα ώρες παρέμειναν μέσα στο γενικό προξενείο της Σαουδικής Αραβίας οι τουρκικές ανακριτικές αρχές την Τρίτη 16 Οκτωβρίου. Εξερχόμενοι οι άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας της Τουρκίας διατήρησαν «σιωπή ασυρμάτου». Ουδεμία επίσημη δήλωση ή στοιχείο διέρρευσε από επίσημα χείλη στα ΜΜΕ. Αμέσως μετά, άνδρες των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας προσπάθησαν να εισέλθουν στην κατοικία του γενικού προξένου της Σαουδικής Αραβίας, η οποία απέχει μόλις 500 μέτρα από το γενικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης.
Οι Σαουδάραβες δεν επέτρεψαν στους Τούρκους να μπουν στην κατοικία. Την ίδια ώρα ο Σαουδάραβας γενικός πρόξενος, προφανώς με τη συναίνεση των τουρκικών Αρχών, επέβαινε σε ένα αεροσκάφος, το οποίο απογειώθηκε για τη Σαουδική Αραβία. Έτσι εξαφανίστηκε ο βασικότερος ίσως αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες που έχουν συγκεντρωθεί ήταν παρών στο φρικιαστικό συμβάν.
Λίγο αργότερα, ένα CD με ηχογραφημένα ντοκουμέντα κατέφθανε στα γραφεία της εφημερίδας «Σαμπάχ». Το πρωί της Τετάρτης τόσο το δίκτυο CNN όσο και το Al Jazeera μετέδωσαν λεπτομέρειες για την υπόθεση Κασόγκι παραπέμποντας σε δύο τουρκικές πηγές. Την εφημερίδα Γιενί Σαφάκ και την εφημερίδα Σαμπάχ. Πρόκειται επί της ουσίας για τα δύο επίσημα κυβερνητικά media που εδώ και πάρα πολύ καιρό διαχειρίζονται την προπαγάνδα της τουρκικής κυβέρνησης. Άρα, κατά τεκμήριο, θεωρούνται πως εκφράζουν το βαθύ κράτος που κυβερνά τη σημερινή Τουρκία.
Ο Τζαμάλ Κασόγκι εισήλθε στο γενικό προξενείο της Σαουδικής Αραβίας αργά το πρωί της Τρίτης 2 Οκτωβρίου, αφήνοντας τη μνηστή του να τον περιμένει στην είσοδο του κτηρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρονται το πρωί της Τετάρτης στα πρωτοσέλιδα των δύο τουρκικών εφημερίδων που προαναφέρθηκαν, με το που εισήλθε ο Κασόγκι στο προξενικό κτήριο οδηγήθηκε από 15 άτομα, τα οποία είχαν καταφθάσει την προηγούμενη ημέρα στην Κωνσταντινούπολη με δύο lear jets που απογειώθηκαν από το Ριάντ, στο γραφείο του γενικού προξένου της Σαουδικής Αραβίας.
Εκεί τον ξάπλωσαν σε ένα τραπέζι. Αμέσως ακούστηκαν ουρλιαχτά, τα οποία, κατά τις δύο τουρκικές εφημερίδες, έχουν ηχογραφηθεί. Την πρωτοβουλία των κινήσεων ανέλαβε ο ιατροδικαστής που κατέφθασε με την ομάδα των 15 ατόμων από τη Σαουδική Αραβία και του οποίου το όνομα είναι, πάντα κατά τις τουρκικές εφημερίδες, Σαλάχ Μουχάμεντ Αλ Τουμπαϊγκί. Αυτό το άτομο φαίνεται να είναι ο επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας των υπηρεσιών ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας.
Στο αμέσως επόμενο λεπτό ο ιατροδικαστής φέρεται να χορηγεί ένεση αναισθητικού στον Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος συνέχιζε να ουρλιάζει. Ο ιατροδικαστής, κατά τις ίδιες πηγές, άρχισε να τεμαχίζει τον δημοσιογράφο πριν ακόμη του χορηγήσει το αναισθητικό. Δεν φαίνεται εκ των πληροφοριών που έχουν συγκεντρωθεί πως υπήρξε προσπάθεια βασανισμού-ανάκρισης του Τζαμάλ Κασόγκι. Η διαδικασία τεμαχισμού του σώματος του Σαουδάραβα δημοσιογράφου κράτησε επτά λεπτά, ενώ φαίνεται πως τεμαχίστηκε σε επτά κομμάτια.
Την ώρα του τεμαχισμού ο γενικός πρόξενος της Σαουδικής Αραβίας εξήλθε από το γραφείο του. Στις αμέσως επόμενες ώρες αναχώρησε εν κρυπτώ, αλλά προφανώς με την άδεια των τουρκικών Αρχών, για τη Σαουδική Αραβία. Επισημαίνεται πως στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης δύο σαουδαραβικά lear jets βρίσκονταν σε κατάσταση αναμονής.
Αν και η εφημερίδα «Σαμπάχ» φέρεται να έχει στην κατοχή της το CD με τα ηχογραφημένα ντοκουμέντα, εντούτοις δεν έχει μέχρι στιγμής δημοσιεύσει τίποτα από αυτά. Υπενθυμίζεται πως το σύνολο της ειδησεογραφίας που αφορά στην υπόθεση Κασόγκι και το τι συνέβη εντός του γενικού προξενείου της Σαουδικής Αραβίας βασίζεται αποκλειστικά στις πληροφορίες που αναφέρονται στις δύο τουρκικές εφημερίδες κυβερνητικού προσανατολισμού, Γιενί Σαφάκ και Σαμπάχ.
Εν κατακλείδι, διπλωματικοί παρατηρητές στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα επισημαίνουν πως από το πρωί της Τρίτης έχει διαπιστωθεί μία προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι τόσο εκ μέρους του Ταγίπ Ερντογάν όσο και εκ μέρους του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ως προς τις κατηγορίες που έχουν απευθυνθεί κατά του απόλυτου άρχοντα της Σαουδικής Αραβίας, του πρίγκιπα διαδόχου Σαλμάν.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι ευθύνες δεν αποδίδονται πλέον απευθείας στον Σαουδάραβα κυβερνήτη αλλά σε άλλα κέντρα που βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία. Μάλιστα, ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, το βράδυ της Τρίτης αναφέρθηκε σε «παρακρατικούς μηχανισμούς» στο Ριάντ.
Το πρωί της Τετάρτης τα αμερικανικά δίκτυα ανέφεραν πως ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει πλέον πως ο πρίγκιπας διάδοχος Σαλμάν δεν γνωρίζει (δεν ήξερε τίποτα ή δεν είχε πάρει χαμπάρι) για την υπόθεση Κασόγκι και για το τι συνέβη στο γενικό προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Πόλη.
Τόσο τα τουρκικά ΜΜΕ όσο και οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας θεωρούν, ωστόσο, πως η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον άλλαξαν στάση και υιοθέτησαν μια πιο ανεκτική τακτική έναντι της Σαουδικής Αραβίας από τη στιγμή που μέσω διαρροών στον τοπικό Τύπο το Ριάντ απείλησε με σαφέστατο τρόπο πως, εάν επιβληθούν κυρώσεις στο «Βασίλειο των υδρογονανθράκων», η τιμή του πετρελαίου ανά βαρέλι θα εκτοξευθεί στα 200 δολάρια το τεμάχιο και πως τα «πηγάδια» στην έρημο της Σ. Αραβίας θα σταματήσουν να αντλούν «μαύρο χρυσό».