Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα παρουσιάσει τον Φεβρουάριο ένα σχέδιο συμφωνίας με τη Βρετανία όσον αφορά τις διεκδικήσεις του Λονδίνου προκειμένου το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με μια επιστολή του προς τους 28 η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
«Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (σ.σ. τη Σύνοδο Κορυφής) του Δεκεμβρίου (σ.σ. θα διεξαχθεί το διήμερο 17η-18η) αναμένεται να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα πολιτικά διλήμματα όσον αφορά αυτή τη διαδικασία. Κατόπιν μιας ουσιαστικής πολιτικής συζήτησης, θα πρέπει να μπορέσουμε να προετοιμάσουμε μια συγκεκριμένη πρόταση για να υιοθετηθεί τον Φεβρουάριο», αναφέρει στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΕΕ.
Το «πιο ευαίσθητο» ζήτημα αφορά τα κοινωνικά επιδόματα που λαμβάνουν οι μετανάστες από άλλα κράτη μέλη της Ένωσης στη Βρετανία, σημείωσε ο Τουσκ, ο οποίος προεδρεύει των Συνόδων Κορυφής.
Μέχρι στιγμής δεν υφίσταται «καμιά συναίνεση» όσον αφορά την απαίτηση του Λονδίνου οι πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ να ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για μια περίοδο τεσσάρων ετών πριν να αποκτούν το δικαίωμα να λαμβάνουν επιδόματα ή πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως οι εργατικές κατοικίες, εξήγησε.
Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν κρίνει ότι μια τέτοια διευθέτηση θα παραβίαζε το κοινοτικό δίκαιο, το οποίο προβλέπει ότι δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις σε βάρος υπηκόων κρατών-μελών.
Οι διαφωνίες παραμένουν και σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων.
Σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη, μελετάται η δημιουργία ενός μηχανισμού ο οποίος θα επιτρέπει σε κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν έχουν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα να εκφράζουν τις ανησυχίες τους και αυτές «να λαμβάνονται υπόψη», χωρίς πάντως να τους δίνεται δικαίωμα να ασκούν βέτο, σύμφωνα με την επιστολή.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει καλέσει την ΕΕ να αναγνωρίσει ότι πρόκειται για μια ένωση πολλών νομισμάτων και να μην δημιουργεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα στα κράτη της που δεν έχουν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα.
Η συζήτηση συνεχίζεται σε ζητήματα όπως είναι αυτό της ανταγωνιστικότητας, στο οποίο «όλοι συμφωνούν» κατά τον Τουσκ, αλλά και σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες απαιτήσεις του Λονδίνου, όπως η απλοποίηση των κανονιστικών διατάξεων και των εξαιρέσεων από την υποχρέωση ενσωμάτωσης σε μια «ένωση που δεν παύει να γίνεται στενότερη».
«Το εύρος των αλλαγών που ζητούνται σημαίνει ότι θα χρειαστεί χρόνος» για να επιτευχθεί συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις που θέλει το Λονδίνο, παρατήρησε μια εκπρόσωπος του αριθμού 10 της Ντάουνινγκ Στριτ μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής Τουσκ.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει δεσμευθεί ότι θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο για την παραμονή του ή όχι στην ΕΕ πριν από το τέλος του 2017. Ο Κάμερον είχε διευκρινίσει τα αιτήματα του την 10η Νοεμβρίου, σχεδόν τρία χρόνια μετά την απόφασή του να καταφύγει στη λαϊκή εντολή.
Οι διμερείς επαφές έχουν αυξηθεί σημαντικά από τα μέσα Νοεμβρίου σε επίπεδο πρεσβευτών.
«Η αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης», υποστήριξε ο Τουσκ στην επιστολή του. «Για αυτό πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να καθησυχάσουμε τις βρετανικές ανησυχίες το συντομότερο δυνατόν».
Η εκπρόσωπος του Κάμερον χαιρέτισε την επιστολή του Τουσκ—του συντηρητικού πρώην πρωθυπουργού της Πολωνίας—ο οποίος κατέστησε σαφή την «ισχυρή βούλησή» του για την επίτευξη συμφωνίας και διαβεβαίωσε πως θα ενεργήσει ως ένας «έντιμος μεσολαβητής». Η εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ζητήματα τα οποία είναι δυσκολότερα από άλλα.
«Απαιτείται να είμαστε ισχυροί και ενωμένοι. Είναι προς το κοινό μας συμφέρον και προς το συμφέρον καθενός και όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Το ΗΒ διαδραμάτισε εποικοδομητικό και σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει να το κάνει στο μέλλον», σημειώνεται στην επιστολή του Τουσκ.