Εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς στον κόσμο μπορεί να έχουν εκτεθεί σε σημαντικά ποσοστά τοξικών μετάλλων λόγω ελαττωματικών εμφυτευμάτων ισχίου, μολονότι ο κίνδυνος αυτός ήταν γνωστός, προειδοποιούν σήμερα, έπειτα από κοινή τους έρευνα, η Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ) και το BBC.

Η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» αποκαλύπτει επίσης ότι τα εμφυτεύματα ισχίου ASR που κατασκευάζονται από την DePuy Orthopaedics, θυγατρική της αμερικανικής Johnson & Johnson, τα οποία αποσύρθηκαν το 2009 από την αμερικανική και την αυστραλιανή αγορά, συνέχισαν να πωλούνται στη Γαλλία έως τον Ιούλιο του 2010.

«Το σκάνδαλο με τα εμφυτεύματα ισχίου ASR θα περνούσε σχεδόν απαρατήρητο, αν η γιγαντιαία αμερικανική εταιρεία Johnson & Johnson δεν προέβλεπε να βάλει στην άκρη τρία δισεκατομμύρια δολάρια με την πρόβλεψη επικείμενων δικών» τονίζεται στο δημοσίευμα της «Le Figaro».

Τα εμφυτεύματα ισχίου, όπως τα εμφυτεύματα στήθους, βρίσκονται μεταξύ των ιατρικών αναλωσίμων και ως εκ τούτου δεν υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς με τα φάρμακα για την κυκλοφορία τους στην αγορά.

Τα εμφυτεύματα ASR έχουν την ιδιαιτερότητα να συνδέουν μέταλλο με μέταλλο και είναι πιο ανθεκτικά από τις άλλες ενώσεις με κεραμικό, αλλά έχουν το μειονέκτημα ότι λόγω της τριβής απελευθερώνουν μεταλλικά ιόντα.

Η BMJ αποκαλύπτει ότι «υπάρχει αβεβαιότητα όσον αφορά στην τοξικότητα των μεταλλικών ιόντων στον οργανισμό», αλλά, όπως σημειώνει, η αβεβαιότητα αυτή δεν θα γινόταν ποτέ αποδεκτή για ένα φάρμακο.

«Η τοποθέτηση εμφυτευμάτων ισχίου είναι μία από τις μεγάλες επιτυχίες της σύγχρονης ιατρικής» δήλωσε η δόκτωρ Φιόνα Γκόντλι, διευθύντρια της BMJ. «Αλλά ο συνδυασμός μιας ακατάλληλης ρύθμισης και μιας άνευ ορίων κερδοσκοπίας προκάλεσε πραγματικά και εν δυνάμει κακό για έναν μεγάλο αριθμό ασθενών στον κόσμο» προσέθεσε.

«Θα έπρεπε να έχουν ενημερωθεί για τους κινδύνους, όπως έγινε με τους κατασκευαστές και τις ρυθμιστικές αρχές, αλλά δεν τους είπαν τίποτα» σημείωσε.

Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης