Εργάτες του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης έκαναν μια αποτροπιαστική ανακάλυψη κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης, όταν ανακάλυψαν φέρετρα και σκελετούς θαμμένους κάτω από γνωστή πλατεία του Γκρίνουιτς Βίλατζ. Οι δε επιστήμονες ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να αναγνωρίσουν τους νεκρούς που κείτονταν εκεί για πάνω από δύο αιώνες.

Οι εργάτες αντικαθιστούσαν έναν αγωγό ύδρευσης δίπλα στο Ουάσινγκτον Σκουέρ Παρκ –από τους πλέον δημοφιλείς δημόσιους χώρους της Νέας Υόρκης, όπου μαζεύονται διανοούμενοι, μουσικοί αλλά και διαδηλωτές– όταν ανακάλυψαν αυτό το νεκροταφείο, που, όπως εικάζουν οι αρχαιολόγοι, ανήκε σε πρεσβυτεριανή εκκλησία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να βρεις κάτω απ’ τους δρόμους της πόλης» δήλωσε η αρχαιολόγος Alyssa Loorya στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Θάβεις ανθρώπους για να τιμάς τη μνήμη τους, κι αυτοί οι άνθρωποι ήταν ξεχασμένοι.»

Βρέθηκαν δύο ταφικοί θάλαμοι, κατά προσέγγιση 200 ετών. Στη μία κρύπτη, μεγέθους περίπου 4,5 επί 5,5 μ., οι αρχαιολόγοι βρήκαν ενδείξεις παραβίασης, με γύρω στα δέκα κρανία και σκελετούς να έχουν στοιβαχτεί, ενώ αρκετά φέρετρα ανακαλύφθηκαν στον δεύτερο θάλαμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομάδα των αρχαιολόγων βρήκε επίσης ίχνη από πλίνθινες στέγες τάφων, οι οποίοι βρίσκονταν μόλις 1 μέτρο κάτω από την άσφαλτο.

Παρότι τα ευρήματα είναι τόσο παλιά, οι ανθρωπολόγοι και οι αρχαιολόγοι ελπίζουν πως ίσως αναγνωρίσουν κάποιους από τους νεκρούς. Η Loorya επισήμανε ότι η ίδια με την ομάδα της θα κάνουν φύλλο και φτερό αρχεία εφημερίδων και βιβλία θανάτων εφόσον χρειαστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Γνωρίζαμε ότι μπορεί να συναντούσαμε ερείπια ή άλλα αντικείμενα σε αυτή την περιοχή» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Thomas Foley, εκ μέρους του Τμήματος Σχεδιασμού και Κατασκευών του Δήμου.

«Θα κάνουμε κάποια εξερεύνηση για να ανακαλύψουμε τι άλλες λωρίδες μπορεί να έχουμε» πρόσθεσε ο ίδιος, αναφερόμενος στην πολιτική του Δήμου να αφήνει άθικτους, ει δυνατόν, τους χώρους ταφής και στην πιθανότητα να δημιουργηθεί μια νέα, παρακαμπτήρια οδός.

Το Ουάσινγκτον Σκουέρ Παρκ, δίπλα στο σημείο όπου γίνονται τα έργα του πανεπιστημίου, ήταν χώρος ομαδικής ταφής για θύματα του κίτρινου πυρετού, στις αρχές του 19ου αιώνα. Οι περαιτέρω έρευνες θα κοστίσουν 9 εκατομμύρια δολάρια και θα διαρκέσουν 3 χρόνια. 

Πηγή: Russia Today

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης