Μια ανατριχιαστική σιωπή κυριαρχεί στα ερείπια του Κομπανί, που αποτελεί πια πόλη-φάντασμα, μετά από τις σφοδρές, πολύνεκρες συγκρούσεις, που πραγματοποιήθηκαν εκεί, για περισσότερες από 130 ημέρες, μεταξύ των τζιχαντιστών και των Κούρδων που ανέλαβαν την υπεράσπισή του.

Μάχες από δρόμο σε δρόμο, από κτήριο σε κτήριο, από πόρτα σε πόρτα, με τα βομβαρδιστικά των δυτικών συμμάχων να πετάνε συνέχεια και να πλήττουν θέσεις των επιτιθέμενων τζιχαντιστών, με το τελικό αποτέλεσμα να αποτελεί μια χρυσή, ηρωική σελίδα, στην ιστορία του κουρδικού έθνους, που κατάφεραν να υπερασπιστούν την –άδεια, καθώς οι 200.000 κάτοικοί της πρόλαβαν να διαφύγουν- πόλη.


 

Όχι όμως χωρίς τίμημα. Ελάχιστα κτήρια είναι κατοικήσιμα, βόμβες υπάρχουν διάσπαρτες παντού στους δρόμους, ενώ η απειλή μιας νέας εφόδου παραμένει υπαρκτή.

​Η αγριότητα του πολέμου, το φανατικό μένος των επιτιθεμένων, καθώς και η έκβαση της μάχης, αποτυπώνονται σε ένα γκράφιτι ενός τοίχου ανατολικά της πόλης
Η αγριότητα του πολέμου, το φανατικό μένος των επιτιθεμένων, καθώς και η έκβαση της μάχης, αποτυπώνονται σε ένα γκράφιτι ενός τοίχου ανατολικά της πόλης. «Αίμα, αίμα, αποκεφαλισμοί, καταστροφή», ήταν το μήνυμα ενός ελεύθερου σκοπευτή των τζιχαντιστών, που το έγραψε όταν οι δυνάμεις του Ισλαμικού Χαλιφάτου έλεγχαν την περιοχή. «Το Κομπανί είναι το νεκροταφείο του Ισλαμικού Χαλιφάτου», συμπλήρωσαν οι Κούρδοι από κάτω, όταν τους εξεδίωξαν.

Το Ισλαμικό Χαλιφάτο έχασε τουλάχιστον 1.000 μαχητές, ενώ περίπου 350 ήταν οι Κούρδοι που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την πόλη.

Στο οδοιπορικό του BBC διακρίνονται πτώματα να σαπίζουν στους δρόμους, μέσα σε κρατήρες που δημιούργησαν οι- απαραίτητοι για την τελική νίκη, όπως παραδέχονται όλες οι πλευρές- βομβαρδισμοί.

Οι τζιχαντιστές παραδέχονται την ήττα τους, την οποία αποδίδουν στους βομβαρδισμούς:

Βόμβες και εκρηκτικά μπορεί να είναι ακόμα ενεργά και για αυτό η προσπέλαση στην πόλη δεν είναι καθόλου ακίνδυνη. Και να είχαν που να μείνουν, οι κάτοικοι, που βρίσκονται σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Τουρκία, δεν μπορούν να επιστρέψουν ακόμα.

Ένας Κούρδος επιδεικνύει υπερήφανα το τρόπαιό του, μια σημαία των τζιχαντιστών. «Οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούσαν συνέχεια παγιδευμένα με εκρηκτικά οχήματα, τα οποία τα έριχναν πάνω στις δυνάμεις μας», λέει στο BBC.

​Βαρύ πυροβολικό, ακόμα και τανκς, επιστρατεύθηκαν από τους τζιχαντιστές, με τους Κούρδους όμως, να διατηρούν το μεγάλο πλεονέκτημα, αυτό της ψυχολογίας της υπεράσπισης των πατρογονικών τους εστιών. 
 Βαρύ πυροβολικό, ακόμα και τανκς, επιστρατεύθηκαν από τους τζιχαντιστές, με τους Κούρδους όμως, εκτός από την αεροπορική υποστήριξη, να διατηρούν το μεγάλο πλεονέκτημα, αυτό της ψυχολογίας της υπεράσπισης των πατρογονικών τους εστιών. Διαδηλώσεις υποστήριξης –πολλές φορές με θύματα- πραγματοποιήθηκαν από Κούρδους όλου του κόσμου, προς συμπαράσταση στους υπερασπιστές του Κομπανί.

Η Ραχίμα, με τα 12 παιδιά και εγγόνια της, υπόμεινε το κρύο, το σκοτάδι και τον θάνατο γύρω της, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας. «Αντιμετωπίσαμε δυσκολίες, πεινάσαμε, διψάσαμε, αλλά δεν είμαστε κάτι διαφορετικό από τους υπόλοιπους μαχητές. Μέναμε σε ένα υπόγειο όλες αυτές τις μέρες και οι μαχητές μοιράζονταν το φαγητό τους μαζί μας. Ήταν δύσκολα, αλλά το ξέραμε ότι στο τέλος θα κερδίζαμε», τονίζει.

«Όσοι δεν ήταν εδώ, δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει το Κακό που κυριάρχησε για τόσες εβδομάδες. Είμαστε πολύ ευτυχισμένοι που θα μπορέσουμε, κάποια στιγμή, να επιστρέψουμε στα σπίτια μας. Οι Κούρδοι μαχητές δεν μας εγκατέλειψαν ποτέ», λέει στο φακό του BBC η 12χρονη εγγονή της Ραχίμα.

Το τίμημα της Ελευθερίας

Το κόστος της νίκης ήταν τεράστιο. Το Κομπανί δεν έπεσε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν καταστράφηκε. Το Ισλαμικό Χαλιφάτο αναδιπλώνεται, μόλις 8 χιλιόμετρα μακριά από τα προάστια της πόλης.  Οι Κούρδοι σκοπεύουν να τους καταδιώξουν και να απελευθερώσουν όσα περισσότερα από τα 300 χωριά και πόλεις που έχουν κυριεύσει οι τζιχαντιστές. Δεν θα είναι εύκολο. «Η μεγαλύτερη νίκη θα έρθει όταν θα τους διώξουμε τελείως», λέει ένας Κούρδος. «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να υπάρχει έστω κι ένας ζωντανός τζιχαντιστής στη γη μας», συμπληρώνει.

Στα δυτικά, έχει κατασκευαστεί ένα πρόχειρο νεκροταφείο, για τους Κούρδους «μάρτυρες» που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την πόλη. Πλαστικά λουλούδια και επιγραφές των ονομάτων με πράσινη μπογιά, αποδίδουν τιμές και διατηρούν τη μνήμη των ζωντανών για αυτούς που έφυγαν για τον κοινό σκοπό.

«Οι κατεστραμμένοι δρόμοι του Κομπανί, δείχνουν ότι, με εξωτερική βοήθεια, το Ισλαμικό Χαλιφάτο μπορεί να συντριβεί», καταλήγει ο ανταποκριτής του BBC στο οδοιπορικό του.

Δείτε τη συνέντευξη στο zougla.gr του εκπροσώπου του Κουρδικού Δημοκρατικού Κινήματος στη χώρα μας, Μουσλέμ Ιεμπραχέμ, για το Κομπανί.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης