Η στρατιωτικό καθεστώς της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι επέτρεψε στην πρώην πρωθυπουργό Γινγκλάκ Σιναουάτρα να εγκαταλείψει την χώρα για πρώτη φορά μετά το πραξικόπημα στις Μαΐου.

Η Γινγκλάκ αναμενόταν να μεταβεί στο Παρίσι την ερχόμενη εβδομάδα για τα 65α γενέθλια του αδελφού της Ταξίν Σιναουάτρα, επίσης πρώην πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης, ο οποίος βρίσκεται στην εξορία μετά την εκδίωξή του από την εξουσία από το προηγούμενο πραξικόπημα που είχε γίνει το 2006.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Εθνικό Συμβούλιο για την Ειρήνη και την Τάξη (NCPO, όπως ονομάζεται η στρατιωτική δικτατορία) ενέκρινε το αίτημα της Γινγκλάκ να εγκαταλείψει τη χώρα «καθώς από τότε που έγινε το πραξικόπημα δεν αντιτάχθηκε ποτέ στην εργασία του NCPO», σημείωσε ο εκπρόσωπος της χούντας Ουιντάι Σουβάρι. «Τήρησε ένα χαμηλό προφίλ», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με μια στρατιωτική πηγή, η Γινγκλάκ θα πρέπει να ενημερώνει τις ταϊλανδικές αρχές για το που βρίσκεται μέσω των πρεσβειών στις χώρες που θα επισκεφθεί.

Η Γινγκλάκ, η οποία ανέβηκε στην εξουσία μετά την νίκη της στις βουλευτικές εκλογές του 2011, εκδιώχθηκε από την θέση της από την δικαιοσύνη τον Μάιο, λίγο πριν από το πραξικόπημα με το οποίο δόθηκε τέλος στις αιματηρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που διήρκεσαν επτά μήνες στην χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή βρισκόταν μεταξύ εκατοντάδων προσωπικοτήτων που είχαν κληθεί από την χούντα και είχαν κρατηθεί για πολλές ημέρες σε μυστικές τοποθεσίες, προτού αφεθούν ελεύθερες μετά την υπογραφή της δέσμευσης ότι θα παύσουν πλέον να ασκούν πολιτική.

Την επομένη της απομάκρυνσής της, η Επιτροπή Κατά της Διαφθοράς την κατηγόρησε για αμέλεια σε σχέση με ένα αμφιλεγόμενο πρόγραμμα βοήθειας των καλλιεργητών ρυζιού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης