«Οι οπισθοδρομικοί περιορισμοί» στην Ευρώπη οδήγησαν σε υποχώρηση των δικαιωμάτων των γυναικών σε θέματα πρόσβασης σε αντισύλληψη και στην άμβλωση, εκτίμησε την Τρίτη το Συμβούλιο της Ευρώπης σε έκθεσή του που συνοδεύεται από μια σειρά προτάσεων προς τα κράτη μέλη.

«Τα τελευταία χρόνια επανεμφανίστηκαν στην Ευρώπη απειλές για την υγεία και τα σεξουαλικά και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών», υπογράμμισε ο Νιλς Μουίζνιεκς, επίτροπος αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεση καταγγέλλει την Αρμενία, τη Γεωργία, την ΠΓΔΜ, τη Ρωσία και τη Σλοβακία, οι οποίες πρόσφατα υιοθέτησαν «μέτρα που ενισχύουν τα κριτήρια που απαιτούνται από τις γυναίκες προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην άμβλωση».

Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι στην Πολωνία «επανήλθε ένας νόμος βάσει του οποίου απαιτείται ιατρική συνταγή για την αντισύλληψη έκτακτης ανάγκης».

«Οι διαδικασίες αυτές προκαλούν πολλά προβλήματα στις γυναίκες, πλήττουν το δικαίωμα στη ζωή, στην ιδιωτικότητα, την υγεία, την ελευθερία να λαμβάνει κανείς μόνος του αποφάσεις», υπογραμμίζει ο Λετονός επίτροπος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από την Πολωνία, η έκθεση καταγγέλλει «την πολύ περιοριστική» νομοθεσία σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στις αμβλώσεις στη Βόρεια Ιρλανδία, την Ανδόρα, το Λιχτενστάιν, τη Μάλτα, το Μονακό και τον Άγιο Μαρίνο, σε πολλές από τις οποίες απαγορεύεται η πρακτική, εκτός από τις περιπτώσεις βιασμού ή κινδύνου για τη ζωή των μητέρων.

Στις περισσότερες από αυτές τις χώρες επιβάλλονται ποινές – έως και ισόβια στη Βόρεια Ιρλανδία – για τις γυναίκες που δεν σέβονται τη νομοθεσία.

«Ακόμη και σε χώρες όπου η νομοθεσία είναι λιγότερο περιοριστική, οι γυναίκες πολλές φορές πρέπει να ξεπερνούν σημαντικά εμπόδια», υπενθυμίζει ο Μουίζνιεκς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ιταλία επτά στους δέκα γυναικολόγους αρνούνται να κάνουν αμβλώσεις επικαλούμενοι λόγους συνείδησης, επισημαίνεται στην έκθεση. Στην Τουρκία μια παντρεμένη γυναίκα πρέπει να λάβει την άδεια του συζύγου της για να κάνει άμβλωση.

Είναι «ευθύνη του κράτους να διασφαλίσει ότι θα είναι διαθέσιμος ένας άλλος τρόπος πρόσβασης σε άμβλωση», εκτιμά ο επίτροπος.

«Η άμβλωση πρέπει να είναι νόμιμη έπειτα από αίτημα της γυναίκας στην αρχή της εγκυμοσύνης της και ως το τέλος της, αν αυτό μπορεί να προστατεύσει τη ζωή της ή αν κινδυνεύει να κακοποιηθεί», τόνισε ο Μουίζνιεκς, που επεσήμανε ότι είναι «απαραίτητο να πάψει να είναι απαραίτητο μια γυναίκα να λαμβάνει την άδεια τρίτων» προκειμένου να κάνει άμβλωση.

Το δικαίωμα στην άμβλωση είναι αναγνωρισμένο σε 40 από τις 47 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ωστόσο το δικαίωμα αυτό μπορεί να υπόκειται σε περιορισμούς, κυρίως στο χρονικό περιθώριο το οποίο μπορεί κυμαίνεται από τις 10 έως τις 24 εβδομάδες κύησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης