Το 17ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης «ανοίγει τις πύλες» του στην παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα, τους πολιτικούς και κάθε λογής σημαίνοντες παράγοντες διεθνώς. Εκεί αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες πολλών δις. δολαρίων.

Ο τομέας της ενέργειας θα έχει την τιμητική του στις θεματικές ενότητες του 17ου Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, που θα πραγματοποιηθεί από 20 μέχρι 22 Ιουνίου 2013 στην ξακουστή ρωσική μεγαλούπολη του βορρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο φόρουμ, 5.000 σύνεδροι από 30 χώρες θα εξετάσουν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και την αντιμετώπιση της κρίσης.

Οι ειδικοί επισήμαναν ότι εκεί αναμένεται να κλείσουν συμβόλαια πολλών δισεκατομμυρίων. Τα πιο σημαντικά αφορούν τα σχέδια πολυεθνικών για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αρκτικής.

Το ετήσιο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (ΔΟΦΑΓ), συχνά συγκρίνεται σε μέγεθος και κύρος με το φόρουμ στο Νταβός. Τελεί υπό την αιγίδα του προέδρου της Ρωσίας, και παίρνουν μέρος πολλές χώρες καθώς και μεγάλες πολυεθνικές που εκπροσωπούνται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.
Παραδοσιακά, εκεί κλείνονται μεγάλες και σημαντικές συμφωνίες. «Το 2011, κλείστηκαν περίπου 50 συμφωνίες συνολικής αξίας έξι δις. δολαρίων, ενώ το κόστος της διοργάνωσης ήταν 28 εκ. δολάρια. Το 2012, κλείστηκαν 84 συμφωνίες, εκ των οποίων εννέα ύψους 11 δις. δολαρίων. Από τις πιο μεγάλες ήταν η αγορά αεροσκαφών Airbus A380 από την εταιρεία «Transaero», με εκτιμώμενη αξία κοντά στα 1,7 δις. δολάρια, καθώς και η προμήθεια έξι αεροσκαφών Sukhoi SuperJet-100, εκτιμώμενης αξίας 212,4 εκ. δολαρίων», λέει ο αναλυτής της επενδυτικής εταιρείας Investkafe, Αντρέι Σένκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υψηλές συμμετοχές

Το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, διεξάγεται από το 1997, υπό την αιγίδα του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με την οργανωτική επιτροπή του Φόρουμ, έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους περισσότεροι από 200 επικεφαλής μεγάλων ξένων και 374 ρωσικών επιχειρήσεων. Από αυτούς, οι 55 είναι επικεφαλής ξένων εταιρειών, και οι 23 ομόλογοί τους ρωσικών, που βρίσκονται στους καταλόγους Forbes και Fortune.

«Εκτός από τους ηγέτες των διαφόρων κρατών που συμμετέχουν στο Φόρουμ, φέτος έρχονται στο μεγάλο λιμάνι της Βαλτικής και διακεκριμένοι ειδικοί της παγκόσμιας αγοράς, όπως ο CEO της BP Plc, Robert Dudley, ο διευθύνων Σύμβουλος της Unilever, Paul Polman, ο διευθύνων Σύμβουλος της Siemens AG, Peter Loescher, ο CEO της Dell, Michael Dell και άλλοι σημαντικοί παράγοντες της διεθνούς οικονομίας», δήλωσαν στελέχη της οργανωτικής επιτροπής. Τους ξένους ομολόγους τους, θα συναντήσουν το ίδιο σημαντικοί εκπρόσωποι της ρωσικής οικονομικής ελίτ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην «εθνική αντιπροσωπεία» του φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, συμμετέχουν: Ο επικεφαλής της «Sberbank», Γκέρμαν Γκρεφ, ο επικεφαλής της «Gazprom», Αλεξέι Μίλερ, ο ομόλογός τους της «Rosneft», Ίγκορ Σέτσιν, ο γενικός διευθυντής της «Severstal Group», Αλεξέι Μορντάσοφ και άλλοι σημαντικοί ρώσοι επιχειρηματίες. Μια τέτοια σύνθεση, ενισχύει την εκτίμηση ότι σε αυτό το φόρουμ θα υπάρξουν βελτιωμένα αποτελέσματα σε σχέση με τις προηγούμενες διοργανώσεις.

Η ατζέντα του Φόρουμ

Οι μετέχοντες θα εξετάσουν πολλά σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας, και τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα. Από την παγκόσμια οικονομική κρίση, μέχρι τα προβλήματα υποδομών στην Αφρική. Φέτος, το Φόρουμ συμπίπτει με τη ρωσική προεδρία στη «G20» και έτσι φιλοξένησε και τους μετέχοντες στη Σύνοδο Κορυφής της «Επιχειρηματικής G20». Στις 18 και 19 Ιουνίου, στο ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί η «G20 των νέων» και στις 20 Ιουνίου η εκδήλωση της Συνόδου Κορυφής «Επιχειρηματική G20». Την τελευταία μέρα των εργασιών της διεθνούς διοργάνωσης, στις 22 Ιουνίου 2013, θα πραγματοποιηθεί το επιχειρηματικό φόρουμ «Ρωσία – ASEAN».

Το κύριο θέμα της συζήτησης των «20» θα είναι οι τρόποι για την τόνωση των επενδύσεων με στόχο την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και την έξοδο από την κρίση. Εξοδο, η οποία, κατά τους οικονομολόγους, μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Εάν αισιόδοξο σημάδι προς αυτή την κατεύθυνση, είναι η σταθερή ανάκαμψη στις ΗΠΑ και στην Κίνα, αλλά το απαισιόδοξο σημάδι είναι οι δείκτες και η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι πολιτικοί ηγέτες και οι επιχειρηματίες αναμένεται να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους και σε προβλήματα μεμονωμένων χωρών.

Στην ημερήσια διάταξη του Φόρουμ, επίσης, θα βρεθεί η Μέση Ανατολή, όπου, παρά τη συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για εμπορικές δραστηριότητες και επενδύσεις και για διαφοροποίηση στην οικονομία.

Ακόμα, οι «20» σκοπεύουν να συζητήσουν το φλέγον ζήτημα της αύξησης στην κατανάλωση ενέργειας. Η ταχεία αύξηση του πληθυσμού, η αστικοποίηση, η αύξηση του μεριδίου της μεσαίας τάξης στον κόσμο και η αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών, είναι μόνο ορισμένες από τις αιτίες που αναμένεται ότι θα επιταχύνουν την αύξηση της ζήτησης ενέργειας σε μακροπρόθεσμη βάση. Αλλά, ενώ οι πολιτικοί θα μιλήσουν για την αυξανόμενη ζήτηση, οι «πετρελαιάδες» θα συζητήσουν τις αλλαγές στη δομή της παγκόσμιας αγοράς παραγωγής ενέργειας. Οι ΗΠΑ, με την «επανάσταση του σχιστόλιθου» στους υδρογονάνθρακες και η Ιαπωνία με τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στον Ειρηνικό Ωκεανό, θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά τη συνολική εικόνα της αγοράς ενέργειας στο πολύ εγγύς μέλλον.

Η ιστορία του Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης αρχίζει το 1997 όταν στην πόλη του Νέβα είχαν συγκεντρωθεί για πρώτη φορά εκπρόσωποι της επιχειρηματικής ελίτ και της κρατικής εξουσίας της Ρωσίας καθώς επίσης και άλλων χωρών για να συζητήσουν διάφορα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας και της ανάπτυξης των εταιρικών σχέσεων.

Πηγή: Kommersant
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης