Αυξάνεται η ένταση στις σχέσεις Άγκυρας-Βερολίνου, την οποία πυροδότησαν την τελευταία εβδομάδα η σύλληψη του Γερμανού δημοσιογράφου, τουρκικής καταγωγής, Ντενίζ Γιουτζέλ, αλλά και η ακύρωση προεκλογικών συγκεντρώσεων του AKP στη Γερμανία.

Αν και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Τουρκίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιχείρησαν τα τελευταία 24ωρα να κατεβάσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης, είναι γεγονός ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν υποστεί νέο πλήγμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν από την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο υπουργών την Παρασκευή, ο Τσαβούσογλου είχε φτάσει στο σημείο να επιρρίψει στο Βερολίνο ότι επιδιώκει να αποτρέψει το προεδρικό σύστημα που προωθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.

Όπως δήλωσε στην «Deutsche Welle» η καθηγήτρια Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας Μπιλγκίν Αγιάτα: «Το κλίμα στην παρούσα φάση είναι τεταμένο. Εντούτοις, πιστεύω ότι οι σχέσεις Τουρκίας και Γερμανίας είναι αρκετά ισχυρές, ώστε να ξεπεραστεί η κρίση. Υπάρχουν, όμως, ευθύνες. Όταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ή Δικαιοσύνης εκφράζονται επικριτικά για τις ακυρώσεις των προεκλογικών συγκεντρώσεων, θα πρέπει να προσθέσει κάποιος ότι οι δηλώσεις τους είναι αντιφατικές. Διότι στην Τουρκία βρίσκονται έγκλειστοι ηγέτες της αντιπολίτευσης, στην Τουρκία δεν υπάρχει πλέον ελευθερία της έκφρασης. Πριν, λοιπόν, επικρίνουν την ελευθερία της έκφρασης στη Γερμανία, ας τη διασφαλίσουν πρώτα στην ίδια την Τουρκία».

Οι ακυρώσεις ενισχύουν τον Ερντογάν

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μπιλγκίν Αγιάτα εκτιμά ότι οι ακυρώσεις προεκλογικών συγκεντρώσεων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στη Γερμανία εν όψει του δημοψηφίσματος ενδέχεται να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη κινητοποίηση των οπαδών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συνεπώς στην περαιτέρω ενίσχυσή του. Όσον αφορά στη σημασία της συμμετοχής των Τούρκων της Γερμανίας στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, η καθηγήτρια είναι σαφής:

«Είναι πολύ σημαντικοί. Από τη στιγμή που δόθηκε και στους Τούρκους του εξωτερικού το δικαίωμα ψήφου, διαπιστώσαμε ήδη στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους, αφού η συμμετοχή τους μπορεί να είναι καθοριστική για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό το γνωρίζει, φυσικά, και η τουρκική κυβέρνηση. Το AKP έχει πολλούς υποστηρικτές στη Γερμανία. (…) Σε άλλες χώρες η εικόνα είναι διαφορετική. Για παράδειγμα, στην Αγγλία ή την Ελβετία ή ακόμη και στις ΗΠΑ η τουρκική αντιπολίτευση έχει μεγαλύτερη εκπροσώπηση στην τουρκική κοινότητα».



Με όπλο την προσφυγική συμφωνία

Θα πρέπει να αναμένει κάποιος και νέα επιδείνωση των γερμανο-τουρκικών σχέσεων; Πώς θα εξελιχθούν το ερχόμενο διάστημα οι διμερείς σχέσεις;

Αυτοκινητοπομπές υπέρ της απελευθέρωσης Γιουτζέλ στο Βερολίνο

«Πιστεύω ότι θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση, ειδικά όταν η Τουρκία προσπαθήσει και πάλι να ασκήσει πιέσεις μέσω της προσφυγικής συμφωνίας. Η κατάσταση, όμως, είναι σήμερα αρκετά πιο σύνθετη για τη γερμανική κυβέρνηση. Διότι είναι εκείνη που ανέλαβε το πολιτικό ρίσκο να συνεργαστεί στενά με μια όλο και πιο αυταρχική Τουρκία. Η γερμανική κυβέρνηση ήταν, άλλωστε, και εκείνη που πίεσε περισσότερο για την προσφυγική συμφωνία. Συνεπώς, η ίδια ευθύνεται για την κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί. Στα ΜΜΕ γίνεται συχνά λόγος για ομηρία. Η γερμανική κυβέρνηση, όμως, δεν θα πρέπει να γίνεται όμηρος. Με την προσφυγική συνεργασία πέρυσι, όμως, το Βερολίνο ενίσχυσε τον Ερντογάν».

Πηγή:Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης