Ο κίνδυνος γενίκευσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή είναι πιο ορατός από ποτέ, καθώς η επίθεση του Ιράν και των συμμάχων του κατά του Ισραήλ θεωρείται θέμα χρόνου να πραγματοποιηθεί παρά τις προσπάθειες της διεθνούς διπλωματίας για αυτοσυγκράτηση των δύο πλευρών.

Οι Φρουροί της Επανάστασης, με ανακοίνωσή τους, γνωστοποιούν πως  έχουν τοποθετήσει εκατοντάδες πυραύλους στην Ιρανική πόλη Μπαντάρ Αμπάς και περιμένουν το πράσινο φως από τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ για να τους εκτοξεύσουν, προς το Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν: «Έχουμε τοποθετήσει εκατοντάδες πυραύλους στην πόλη Μπαντάρ Αμπάς, είμαστε έτοιμοι να τους εκτοξεύσουμε με εντολή του Αγιατολάχ Χαμενεΐ σύντομα».

Εν τω μεταξύ, ανώτεροι αξιωματικοί του Ισραηλινού Στρατού (IDF) πρότειναν στον Υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και στον Πρωθυπουργό Μπένιαμίν Νετανιάχου, να προλάβουν τη Χεζμπολάχ και να χτυπήσουν τον Λίβανο. «Οι πιθανότητες κλιμάκωσης στο βόρειο μέτωπο αυξάνονται. Θα ήταν συνετό να ηγηθείς της πρωτοβουλίας», σύμφωνα με ρεπορτάζ του Channel 13.

Το «πλοίο φάντασμα» των περίφημων SEAL

Στην Αραβική Θάλασσα, «στην αυλή του Ιράν» η αμερικανική δύναμη είναι πολύ μεγαλύτερη. Έχουμε ομάδα μάχης αεροπλανοφόρου συνοδευόμενη από έξι πυραυλοφόρα αντιτορπιλικά. Παρότι το δυνητικό πεδίο από όπου θα εκτοξευτούν οι ρουκέτες και οι πύραυλοι είναι σε μεγάλη απόσταση από την αρμάδα των ΗΠΑ, έχουν όπλα βεληνεκούς 1.200 χιλιομέτρων και με υψόμετρο τα 1.050 χιλιόμετρα, κοινώς χτυπάνε στόχους στο διάστημα, με μια αρμάδα που έχει ένα και μόνο σκοπό: να αναχαιτίσει τυχόν βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύει το Ιράν στη φάση όπου παίρνουν ύψος προκειμένου να κατευθυνθούν προς το Ισραήλ. Δύο από τα σκάφη αυτά λένε οι πληροφορίες, έχουν λάβει εντολή μάλιστα να κινηθούν και προς τη μεριά της Ερυθράς Θάλασσας, όπου θα περιπολούν κατά μήκος του δυνητικού διαδρόμου που είναι μεταξύ της Υεμένης που είναι οι Χούθι, και του Ισραήλ.

Υπήρχε ένα πλοίο που λεγόταν Ocean Trader, που έχει γίνει αντιληπτό στην περιοχή. Δεν έχει ούτε όνομα, ούτε νηολόγιο, ούτε δίνει ίχνη ο πομπός του, και γι’ αυτό αποκαλείται «πλοίο φάντασμα». Πρόκειται για παλιό εμπορικό που μετασκευάστηκε σε ένα πλοίο των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, δηλαδή είναι ουσιαστικά η πλωτή βάση και το στρατηγείο των περίφημων Αμερικανών βατραχανθρώπων, των SEAL. Υπάρχει στην περιοχή, και αυτό δείχνει ότι οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι για κάθε πιθανό και απίθανο σενάριο.

Το Ocean Trader είναι ένα πρώην Ro/Ro που είχε το όνομα Cragside και έχει ναυπηγηθεί το 2011 στη Δανία για λογαριασμό της Maersk Line. Έχει μήκος 193 μέτρα και πλάτος 26 μέτρα. Πριν 10 περίπου χρόνια είχε μία σύντομη παρουσία σε ελληνικά νερά, καθώς εκτελούσε εμπορικά δρομολόγια από Κόρινθο για τη γείτονα Ιταλία.

Το 2016 ολοκληρώθηκε η μετασκευή – μετατροπή του σε βοηθητικό πλοίο ειδικής υποστήριξης πολέμου του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ.

Διπλωματικός μαραθώνιος στις ΗΠΑ για την αποφυγή γενικευμένου πολέμου

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενημέρωσε τους Αμερικανούς νομοθέτες ότι τα αντίποινα του Ιράν μπορεί να γίνουν τη Δευτέρα (05/08) ή την Τρίτη (06/08)», αναφέρει η Washington Post.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρός του Κάμαλα Χάρις, που εξασφάλισε πριν λιγες ώρες επισήμως την υποψηφιότητα για την διεκδίκηση της προεδρίας στις επικείμενες εκλογές του Νοεμβρίου, ενημερώθηκαν από την ομάδα που είναι αρμόδια για θέματα εθνικής ασφαλείας στον Λευκό Οίκο για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των απειλών που κατά την Ουάσιγκτον εγείρουν το Ιράν και σύμμαχοί του για το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό στην περιοχή, σύμφωνα με την προεδρία των ΗΠΑ.

Κατά τη συνεδρίαση της ομάδας ασφαλείας, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ εκτιμούν ότι θα υπάρξουν δύο κύματα επιθέσεων από τη Χεζμπολάχ και το Ιράν. Ωστόσο, το ποιος θα χτυπήσει πρώτος και τι θα συνεπάγονται οι επιθέσεις αυτές παραμένει επί του παρόντος ασαφές.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η απάντηση του Ιράν και της Χεζμπολάχ βρίσκεται ακόμη «στη διαδικασία σχεδιασμού».

Μπάιντεν και Χάρις, ενημερώθηκαν για την επίθεση στην αεροπορική βάση Αλ Ασάντ και τα μέτρα που εξετάζονται για την προστασία των μελών των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και την ανταπόδοση οποιασδήποτε επίθεσης.

Ακόμη, ενημερώθηκαν για τις κινήσεις του αμερικανικού στρατού για να υποστηρίξει την άμυνα του Ισραήλ σε περίπτωση που γίνει στόχος επίθεσης εκ νέου. Και ακόμη, για τις διπλωματικές προσπάθειες να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή και στις —ακόμη αδιέξοδες— προσπάθειες να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, πάντα σύμφωνα με τις υπηρεσίες της αμερικανικής προεδρίας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παροτρύνουν και άλλες χώρες μέσω διπλωματικών διαύλων να πουν στο Ιράν ότι η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή δεν είναι προς το συμφέρον του.

Ο Μπλίνκεν ο οποίος έκανε λόγο για μια «κρίσιμη στιγμή» για την περιοχή, είπε ότι η Ουάσιγκτον «έχει αποδυθεί σε έντονες διπλωματικές προσπάθειες, σχεδόν όλο το εικοσιτετράωρο» για να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των εντάσεω.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ δυσκολεύονται να εκτιμήσουν το πότε θα έρθει η απάντηση και με ποια μορφή, εν μέρει επειδή το Ιράν έχει ήδη μετακινήσει ορισμένα από τα στρατιωτικά μέσα που ήταν απαραίτητα για να πραγματοποιήσει μια μεγάλη επίθεση στο Ισραήλ τον Απρίλιο, καθιστώντας πιο δύσκολο για τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να προβλέψουν τώρα τις ενέργειές του.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών βασίζονται σε πολλαπλές πηγές  πληροφοριών και υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των αξιωματούχων εθνικής ασφάλειας για το πώς και πότε μπορεί να σημειωθεί η απάντηση του Ιράν.

Η σχετική αβεβαιότητα έχει αφήσει την κυβέρνηση Μπάιντεν σε αμυντική στάση, καθώς προσπαθεί μέσω συμμάχων να πιέσει το Ιράν να μην κλιμακώσει τις εντάσεις.

Το Ιράν κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας

Παράλληλα, το Ιράν εξέδωσε ΝόΤΑΜ, με την οποία απαγορεύει τη διέλευση αεροσκαφών σχεδόν στο σύνολο του εναέριου χώρου του, ενώ για αύριο, Τετάρτη, κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, στην Τζέντα.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian ζήτησε να γίνει την Τετάρτη έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, σε μια προσπάθεια, να πάρει ουσιαστικά τη στήριξη των χωρών που είναι μέλη αυτού του οργανισμού, καθώς όπως λέει, είναι δικαίωμα του να απαντήσει για τη δολοφονία του Χανίγια στα εδάφη του.

Πολλοί ηγέτες του Κόλπου είναι πρόθυμοι να καταδικάσουν την δολοφονία του Χανίγια, όμως δεν θέλουν περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό.

Η συνάντηση σύμφωνα με τον Guardian θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του Οργανισμού στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας την Τετάρτη.

Αυτό που ξέρουμε είναι ότι ετοιμάζονται για μία επίθεση που θα έχει νέο σενάριο και θα είναι ξαφνική, όπως τουλάχιστον έχουν πει οι Φρουροί της Επανάστασης στο Αλ Τζαζίρα.

Ακόμη, το Ιράν ενημερώνει ξένους πρεσβευτές πολλών χωρών που βρίσκονται στην Τεχεράνη, ότι έχει δικαίωμα να απαντήσει και ότι θα το πράξει σίγουρα το επόμενο διάστημα.