Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας που εξαπολύθηκε το πρωί της Κυριακής στην Άγκυρα, μπροστά από το κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών.
«Μια πράξη θυσίας διαπράχθηκε εναντίον του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών από μια ομάδα που συνδέεται με την Ταξιαρχία μας των Αθανάτων», ανέφερε η ένοπλη ομάδα στο μέσο ενημέρωσης ANF, που πρόσκειται στην κουρδική οργάνωση.
Το PKK χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και από πολλές χώρες της Δύσης.
Ερντογάν: Οι τρομοκράτες δεν θα επιτύχουν ποτέ τους σκοπούς τους
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποίησε σήμερα, Κυριακή, τους «τρομοκράτες» και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που κάνει την Τουρκία να «υπομένει 40 χρόνια», μερικές ώρες μετά την επίθεση αυτοκτονίας, που είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο αστυνομικοί, στο κέντρο της πρωτεύουσας, της Άγκυρας.
«Η Τουρκία δεν περιμένει πλέον τίποτα από την Ευρωπαϊκή Ένωση που μας κάνει να υπομένουμε στην πόρτα της 40 χρόνια», είπε ο αρχηγός του κράτους κατά την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.
Αντίθετα, δεν έκανε καμία αναφορά στη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία οι βουλευτές υποτίθεται πως θα επικυρώσουν στη διάρκεια αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου.
«Τηρήσαμε όλες τις υποσχέσεις που έχουμε δώσει στην ΕΕ, όμως εκείνοι δεν τήρησαν σχεδόν καμία δική τους», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας πως δεν θα «ανεχθεί νέες απαιτήσεις ή όρους στη διαδικασία ένταξης» της Τουρκίας.
«Αν έχουν την πρόθεση να βάλουν τέλος στη διαδικασία ένταξης που δεν υφίσταται παρά μόνο στα χαρτιά, είναι δική τους απόφαση», είπε.
Η οργή του προέδρου απορρέει από μια πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο επέκρινε την Τουρκία αυτήν την εβδομάδα επειδή καταδίκασε έναν άνδρα για τρομοκρατία, με μοναδική βάση το ότι χρησιμοποίησε την κρυπτογραφημένη εφαρμογή μηνυμάτων ByLock.
Ο Ερντογάν μιλούσε μερικές ώρες μετά την επίθεση αυτοκτονίας μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών, κατά την οποία οι δύο επιτιθέμενοι σκοτώθηκαν.
«Οι κακούργοι που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια των πολιτών δεν πέτυχαν τους σκοπούς τους και δεν θα τους επιτύχουν ποτέ», είπε.
Ισχυρή έκρηξη
Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν, όμως η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Αλί Γερλικαγιά, ο οποίος διευκρίνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους πως ένας από τους δύο επιτιθέμενους ανατινάχθηκε και πως ο άλλος σκοτώθηκε «με μια σφαίρα στο κεφάλι».
Η ισχυρή έκρηξη ακούστηκε σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων – βίντεο που καταγράφηκε από κάμερα επιτήρησης δείχνει ένα όχημα να προσεγγίζει αργά και να σταθμεύει μπροστά στην κύρια είσοδο του υπουργείου Εσωτερικών. Ο επιβάτης που κάθεται μπροστά βγαίνει από το αυτοκίνητο και προχωρεί με το όπλο στο χέρι, πυροβολεί και ανατινάζεται μπροστά από το φυλάκιο του αστυνομικού στη σκοπιά.
Ένας δεύτερος άνδρας τρέχει με τη σειρά του, αλλά εξαφανίζεται από την εικόνα προτού σκοτωθεί από την αστυνομία.
Ο Γερλικαγιά κάλεσε τους δημοσιογράφους να σταματήσουν να μεταδίδουν εικόνες από την επίθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Από την πλευρά της, η γενική εισαγγελία της Άγκυρας ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα. Απαγόρευσε επίσης σε όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ιδιαίτερα τα τηλεοπτικά δίκτυα, να μεταδίδουν εικόνες από τον τόπο της επίθεσης.
Το κοινοβούλιο καλείται, μεταξύ άλλων, να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στην Ατλαντική Συμμαχία.
Διφορούμενη θέση
Από τον Μάιο του 2022, η Τουρκία κωλυσιεργεί στην επικύρωση της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας, υποστηρίζοντας ότι είναι επιεικής απέναντι στους «τρομοκράτες» και τα κουρδικά κινήματα.
Ο Ερντογάν τηρεί διφορούμενη θέση, λέγοντας πως το κοινοβούλιο είναι κυρίαρχο και μόνο αυτό μπορεί να αποφασίσει, ή όχι, να άρει το βέτο.
Ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον, ανέφερε σε μια ανακοίνωση πως η χώρα του «επιβεβαιώνει γι’ άλλη μια φορά τη δέσμευσή της υπέρ μιας μακροπρόθεσμης συνεργασίας με την Τουρκία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας».
Πολλοί ξένοι αξιωματούχοι προσέφεραν επίσης την υποστήριξή τους στην Τουρκία, εκφράζοντας την «αλληλεγγύη» τους και καταδικάζοντας την επίθεση, αρχίζοντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση: ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε «συγκλονισμένος». Η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία, καθώς και η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Άγκυρα καταδίκασαν επίσης την επίθεση.
Το PKK έχει πραγματοποιήσει και άλλες επιθέσεις κατά το παρελθόν
Η Άγκυρα υπήρξε το θέατρο πολλών επιθέσεων το 2015-2016 την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβαν οι Κούρδοι αυτονομιστές του PKK, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ή η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Στην τελευταία από αυτές, τον Μάρτιο του 2016, παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη στην κεντρική συνοικία Κιζιλάι, προκαλώντας τον θάνατο 38 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 125. Η ευθύνη για την επίθεση αποδόθηκε στην TAK, μια μικρή ριζοσπαστική οργάνωση που πρόσκειται στο PKK.
Τον Οκτώβριο του 2015, μια επίθεση μπροστά στον κεντρικό σταθμό της Άγκυρας η ευθύνη για την οποία αποδόθηκε στο ΙΚ προκάλεσε τον θάνατο 109 ανθρώπων.
Για την τελευταία επίθεση που καταγράφηκε στο τουρκικό έδαφος στις 13 Νοεμβρίου 2022, σε εμπορική αρτηρία της Κωνσταντινούπολης (έξι νεκροί, 81 τραυματίες), δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης αλλά αποδόθηκε από τις αρχές στο PKK.