Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε με επίσημη ανακοίνωσή του, τον νεότερο γύρο επιθέσεων εναντίον 36 στόχων σε 13 τοποθεσίες στην Υεμένη, κατά των ανταρτών Χούθι.

Μια δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ αναφέρει ότι «η κοινή επιχείρηση το Σάββατο ξεκίνησε με την καθοδήγηση των αντίστοιχων κυβερνήσεών τους, των στρατευμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου, με την υποστήριξη της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά, της Δανίας, της Ολλανδίας και Νέα Ζηλανδία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια η ανακοίνωση του Πενταγώνου αναφέρει: «Αυτά τα νέα πλήγματα έπληξαν τοποθεσίες που συνδέονται με βαθιά θαμμένες εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων, συστήματα πυραύλων και εκτοξευτές, συστήματα αεράμυνας και ραντάρ των Χούθι» και συνεχίζει προσθέτοντας ότι: « Αυτά τα χτυπήματα ακριβείας έχουν σκοπό να διαταράξουν και να υποβαθμίσουν τις δυνατότητες που χρησιμοποιούν οι Χούθι για να απειλήσουν το παγκόσμιο εμπόριο και τις ζωές αθώων ναυτικών και είναι απάντηση σε μια σειρά παράνομων, επικίνδυνων και αποσταθεροποιητικών ενεργειών των Χούθι».

Η Σαναά έγινε στόχος αεροπορικών πληγμάτων

Η πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά, η οποία ελέγχεται από τους αντάρτες Χούθι, έγινε το βράδυ του Σαββάτου στόχος μιας σειράς αεροπορικών πληγμάτων, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο των ανταρτών αυτών κατηγορώντας τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Μασιράχ, «αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα στοχοθέτησαν περιοχές του νότου της πρωτεύουσας». Σύμφωνα με μαρτυρίες, ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στη Σαναά και πυκνές υπερπτήσεις πάνω από το έδαφός της.

Στη Σανάα, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για ισχυρές εκρήξεις περί τα μεσάνυχτα (σ.σ. τοπική ώρα· 23:00 ώρα Ελλάδας).

«Αμερικανικοί και βρετανικοί βομβαρδισμοί έβαλαν στο στόχαστρο τις επαρχίες Σανάα, Χάτζα, Νταμάρ, αλ Μπάιντα, Τάιζ και Χοντάιντα», ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Μασιράχ μέσω X (του πρώην Twitter).

Οι Χούθι, που πολεμούν εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης από το 2014, ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τμήματος της Υεμένης, της φτωχότερης χώρας της αραβικής χερσονήσου.

Από τα μέσα Νοεμβρίου, έχουν εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, ενώ έχουν εκτοξεύσει επανειλημμένα πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, που αναχαιτίστηκαν.

Λένε πως διεξάγουν τις επιθέσεις αυτές σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζει να μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και της Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου.

Αντιδρώντας, οι ΗΠΑ, σε κάποιες περιπτώσεις μαζί με τη Βρετανία, προχώρησαν σε σειρά αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον θέσεων των Χούθι στην Υεμένη, συμπεριλαμβανομένων «στόχων» στην πρωτεύουσα Σανάα.

Λόιντ Όστιν: Έρχονται περαιτέρω συνέπειες για τους Χούθι

«Αυτή η συλλογική δράση στέλνει ένα σαφές μήνυμα στους Χούθι ότι θα συνεχίσουν να έχουν  περαιτέρω συνέπειες εάν δεν τερματίσουν τις παράνομες επιθέσεις τους σε διεθνή πλοία και πλοία του πολεμικού ναυτικού», δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.

«Δεν θα διστάσουμε να υπερασπιστούμε ζωές και την ελεύθερη ροή του εμπορίου σε μια από τις πιο κρίσιμες πλωτές οδούς του κόσμου».

Η δήλωση του Βρετανικού Υπουργείου Άμυνας για τις επιθέσεις

Από την πλευρά του το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, επιβεβαίωσε ότι τα αεροσκάφη Typhoon που έριξαν κατευθυνόμενες βόμβες ακριβείας Paveway IV έπληξαν τρεις στόχους στην Υεμένη.

«Οι στόχοι προσδιορίστηκαν με προσεκτική ανάλυση πληροφοριών», αναφέρει η δήλωση.

«Περιλάμβαναν δύο σταθμούς ελέγχου εδάφους με drone» που λειτουργούσαν στη δυτική ακτή της Υεμένης.

Ένας σταθμός στο As Alif είχε χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών των Χούθι, «τύπου επίθεσης και αναγνώρισης, που εκτοξεύτηκαν από την ενδοχώρα, επιχειρώντας πάνω από τη θάλασσα κατά της διεθνούς ναυσιπλοΐας».

Ένας άλλος σταθμός drone στο Al Munirah «παρείχε άμεσο έλεγχο των αναγνωριστικών και επιθετικών drones» και βρισκόταν σε μια τοποθεσία που του επέτρεπε να διατηρήσει τη γραμμή όρασης που απαιτούν τα όπλα για να στοχεύουν πλοία.

Ένας σημαντικός αριθμός στόχων χτυπήθηκε επίσης στο Μπάνι, συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας εγκαταστάσεων που είχαν χτυπηθεί στο παρελθόν από βρετανικές δυνάμεις στις 11 Ιανουαρίου.

«Έκτοτε επιβεβαιώθηκε θετικά ότι ένα επιπλέον σύνολο κτιρίων στην τοποθεσία είχε εμπλακεί σε επιχειρήσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους Χούθι και στοχοποιήθηκαν δεόντως σε αυτή την περίπτωση», αναφέρει η δήλωση.

«Κλιμάκωση στην κλιμάκωση»

Ούτε στην ανακοίνωση του κ. Όστιν, ούτε στην κοινή ανακοίνωση των οκτώ χωρών διευκρινίζονται οι ακριβείς τοποθεσίες που βομβαρδίστηκαν. Ωστόσο, το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα των Χούθι ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter) πως βομβαρδίστηκαν τοποθεσίες «στις επαρχίες Σανάα, Χάτζα, Νταμάρ, αλ Μπάιντα, Τάιζ και Χοντάιντα».

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σημείωσε σε δικό του χωριστό δελτίο Τύπου ότι αεροσκάφη της RAF έπληξαν δυο εγκαταστάσεις από τις οποίες γινόταν ο τηλεχειρισμός drones αναγνώρισης και επίθεσης.

Νωρίτερα χθες Σάββατο, οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει πως προχώρησαν σε πλήγματα στην Υεμένη, βάζοντας στο στόχαστρο έξι αντιπλοϊκούς πυραύλους των Χούθι «έτοιμους να εκτοξευθούν εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα», με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Και επίσης, τις πρώτες πρωινές ώρες, στις 04:00 (ώρα Σανάα· 03:00 ώρα Ελλάδας), καταστράφηκε πύραυλος κρουζ κατά πλοίων επιφανείας των Χούθι που ήταν «έτοιμος να εκτοξευθεί» προς την κατεύθυνση της Ερυθράς Θάλασσας, γνωστοποίησε η CENTCOM.

Ακόμη, ο αμερικανικός στρατός κατέστρεψε την Παρασκευή οκτώ drones στα ανοικτά της Υεμένης και άλλα τέσσερα στο έδαφος για να «προστατεύσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας» και να αποτρέψει νέες επιθέσεις.

Οι Χούθι, που πολεμούν εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης από το 2014, ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τμήματος της Υεμένης, της φτωχότερης χώρας της αραβικής χερσονήσου.

Από τα μέσα Νοεμβρίου, έχουν εξαπολύσει πάνω από τριάντα επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, ενώ έχουν εκτοξεύσει επανειλημμένα πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, που αναχαιτίστηκαν.

Λένε πως διεξάγουν τις επιθέσεις αυτές σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζει να μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και της Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου.

Μετά τα πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας, οι αντάρτες διεμήνυσαν πως θεωρού πλέον τα πλοία αμερικανικών και βρετανικών συμφερόντων, όπως και τα πολεμικά πλοία στην περιοχή, θεμιτούς στρατιωτικούς στόχους.

Μετά τους χθεσινούς βομβαρδισμούς, εκπρόσωπος των Χούθι, ο Νασρ αντ Ντιν Αμέρ, διεμήνυσε μέσω X: «Είτε θα υπάρξει ειρήνη για εμάς, την Παλαιστίνη και τη Γάζα, ή δεν θα υπάρξει ειρήνη και ασφάλεια για εσάς στην περιοχή μας».

«(Θα απαντήσουμε) με κλιμάκωση στην κλιμάκωση».

Στο Ιράκ και στη Συρία

Η οργή για τις καταστροφικές στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, έναυσμα των οποίων ήταν η άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, δεν σταματά να παίρνει διαστάσεις στην περιοχή.

Την 28η Ιανουαρίου, drone έπληξε βάση υποστήριξης των ΗΠΑ στην Ιορδανία, σκοτώνοντας τρεις αμερικανούς στρατιωτικούς και τραυματίζοντας άλλους 40 και πλέον. Η επίθεση αποδόθηκε από την Ουάσιγκτον σε ένοπλες οργανώσεις προσκείμενες στο Ιράν.

Οι ΗΠΑ ανταπέδωσαν εξαπολύοντας προχθές Παρασκευή βομβαρδισμούς αντιποίνων εναντίον ιρανικών επίλεκτων δυνάμεων και ένοπλων φιλοϊρανικών οργανώσεων στο Ιράκ και στη Συρία, χωρίς να βάλουν στο στόχαστρο το έδαφος της ίδιας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Οι κυβερνήσεις του Ιράκ και της Συρίας καταδίκασαν τους βομβαρδισμούς. Το Ιράν έκρινε πως δεν θα έχουν κανένα άλλο αποτέλεσμα «παρά να κλιμακώσουν τις εντάσεις και την αστάθεια» στην περιοχή.

Κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, που κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως «σπέρνουν το χάος» στη Μέση Ανατολή, το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να συνεδριάσει κατεπειγόντως αύριο Δευτέρα.

«Πρέπει να στείλουμε το σαφέστερο δυνατό μήνυμα στο Ιράν πως αυτό που κάνει μέσω ενδιαμέσων είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντέιβιντ Κάμερον σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Sunday Times.

«Τους δημιουργήσατε, τους υποστηρίξατε, τους προμηθεύσατε με όπλα, σε τελευταία ανάλυση θα λογοδοτήσετε για αυτό που κάνουν», πρόσθεσε ο κ. Κάμερον.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης