Η Γαλλία ζητεί από τη Ρωσία να ασκήσει πίεση στο συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ για να βρεθεί μια διέξοδος στην κρίση μετά την αποτυχία της διάσκεψης Γενεύη 2.
«Ζητούμε ιδιαίτερα από τους Ρώσους, οι οποίοι είναι μια μεγάλη χώρα, να χρησιμοποιήσουν όλη την επιρροή τους για να μπορέσει να εξελιχθεί η χώρα αυτή, που έχει μαρτυρήσει εξαιτίας του ηγέτη της και της οικογένειάς του», δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς στο ραδιοσταθμό Radio Classique-LCI.
Μετά την αποτυχία, την περασμένη εβδομάδα στη Γενεύη, των διαπραγματεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ο Φαμπιούς επανέλαβε πως «οι απεσταλμένοι του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ σαμποτάρισαν την υπόθεση».
«Η Ρωσία είχε δεχθεί την ιδέα πώς η Γενεύη είχε ως αντικείμενο τη μεταβατική κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα όμως δεν έγινε τίποτε».
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κατηγόρησε επίσης χθες, Δευτέρα, τη Ρωσία ότι «ευνοεί την πλειοδοσία» του σύρου προέδρου μετά την αποτυχία των συνομιλιών.
Τις κατηγορίες αυτές απέρριψε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών: «Κάναμε όλα όσα υποσχεθήκαμε», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο Λοράν Φαμπιούς κατήγγειλε από την πλευρά του τις παραδόσεις όπλων από τη Μόσχα στο συριακό καθεστώς και τη συμμετοχή στις μάχες, στο πλευρό του καθεστώτος, του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, συμμάχου της Τεχεράνης.
«Λέμε σ’ αυτούς που έχουν επιρροή, έχω κατά νου τους Ρώσους και τους Ιρανούς, να κάνουν αυτό που οφείλουν να κάνουν. Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν θα μπορούσε να κάνει αυτό που κάνει αν δεν είχε την υποστήριξη των Ιρανών και των Ρώσων, είναι σαφές», πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός.
«Δεν θα κάνουμε παγκόσμιο πόλεμο στη Συρία, όμως πρέπει, αντίθετα, να στηρίξουμε τις μετριοπαθείς, υπεύθυνες απόψεις», τόνισε ο Φαμπιούς, σύμφωνα με τον οποίο η Γαλλία θα συνεχίσει να βοηθάει αυτή την αντιπολίτευση.
Ο Φαμπιούς χαρακτήρισε «σοβαρότατα γεγονότα» την καθυστέρηση στην καταστροφή των συριακών χημικών όπλων, για την οποία έχει δεσμευθεί η συριακή κυβέρνηση, καθώς και τη σύλληψη αμάχων κατά την εκκένωση της Χομς.
«Επιτύχαμε να απελευθερωθεί η Χομς. Ο Μπασάρ άφησε να βγουν οι άνθρωποι από τη Χομς και μόλις βγήκαν, συνέλαβε και βασάνισε τους άνδρες που είχαν απελευθερωθεί. Είναι ένα απεχθές καθεστώς», κατήγγειλε ο Φαμπιούς.
Από την περασμένη εβδομάδα, τουλάχιστον 1.370 άμαχοι βγήκαν από τον ανταρτικό θύλακο που πολιορκούνταν εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, βάσει μιας συμφωνίας ανάμεσα στο συριακό καθεστώς και τους αντάρτες, τη διαπραγμάτευση της οποίας έκανε ο ΟΗΕ. Δεκάδες άνδρες απ’ αυτούς συνελήφθησαν αμέσως από τις δυνάμεις του καθεστώτος, προκαλώντας την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας.