Η δούκισσα του Σάσσεξ επέστρεψε στον Καναδά αφήνοντας πίσω της τους ανώτερους βασιλικούς αξιωματούχους να ανακαλύψουν τον τρόπο με τον οποίον θα είναι επιχειρησιακό το μοντέλο των «υβριδικών μελών της βασιλικής οικογένειας».
Με αυτήν την περίεργη φράση ο κατά παράδοση αντιμοναρχικός «Guardian» προσπαθεί να περιγράψει τον τρόπο εξόδου από την κρίση που επιχειρεί το Παλάτι και η βασίλισσα Ελισάβετ μετά την απροσδόκητη ενέργεια του δούκα και της δούκισσας του Σάσσεξ να απαρνηθούν μέρος ή το σύνολο των βασιλικών τους υποχρεώσεων ενδεχομένως και προνομίων. Η Μέγκαν επέστρεψε στο Βανκούβερ, όπου βρίσκεται ο γιος της Άρτσι, τον οποίον το ζεύγος του Δουκάτου του Σάσσεξ άφησε στα χέρια της εμπίστου φίλης της δούκισσας προκειμένου να επιστρέψουν στη Βρετανία για να ανακοινώσουν την απόφασή τους να εγκαταλείψουν τα βασιλικά εγκόσμια.
Ως γνωστόν ο Χάρι και η Μέγκαν αποφάσισαν να εργαστούν ως κοινοί θνητοί δεδομένου ότι γνωρίζουν εκ των προτέρων πως με την απόφασή τους αυτή απώλεσαν τη βασιλική αποζημίωση που προέβλεπε το πρωτόκολλο δεδομένου ότι τα μέλη της βασιλικής οικογένειας δεν πρέπει να εργάζονται, αλλά να ζούνε με το υστέρημα του Βρετανού φορολογούμενου. Αυτά λέει ο βρετανικός νόμος.
Μετά από την πρώτη σύγχυση έγινε γνωστό ότι η βασίλισσα Ελισάβετ στα 95 της χρόνια γνώριζε πολύ καλά από πριν το τι μέλλει γενέσθαι καθώς και τα σχέδια του εγγονού της Χάρι. Δεν υπήρξε δηλαδή αιφνιδιασμός. Ο ίδιος ο Χάρι που έμεινε πίσω στη Βρετανία για να κρατήσει τα «μπόσικα», όπως γράφει ο βρετανικός «Guardian», προχώρησε από την Παρασκευή το πρωί σε ένα πρώτο γύρο τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με τη βασική τριάδα του βασιλικού οίκου, δηλαδή, τον πατέρα του Κάρολο, τον αδελφό του Γουίλιαμ και βεβαίως την υπερήλικη βασίλισσα Ελισάβετ.
Από τον πρώτο αυτόν γύρο τηλεφωνικών συνδιαλέξεων προέκυψε και η δήλωση του Παλατιού πως δόθηκε εντολή στους βασιλικούς συμβούλους να προχωρήσουν τάχιστα και μάλιστα σε ημέρες και όχι σε εβδομάδες στη διαμόρφωση συνθηκών που θα επιτρέψουν στον δούκα και τη δούκισσα του Σάσσεξ να δρομολογήσουν τον «προοδευτικό ρόλο τους στον βασιλικό οίκο».
Όντως η ορολογία που χρησιμοποιείται από τα βασιλικά χείλη και τις βασιλικές γραφίδες είναι δύσκολο να εξηγηθεί και ακόμη πιο δύσκολο να είναι κατανοητή. Αυτό που κατέστη σαφές μετά από τρία 24ωρα κρίσης είναι πως η βασίλισσα Ελισάβετ παρόλο που είναι έξαλλη με τον εγγονό της, εντούτοις δεν πρόκειται να του αφαιρέσει τους βασιλικούς τίτλους και αυτό διότι η βασίλισσα δεν επιθυμεί να προβεί στο ίδιο σφάλμα για δεύτερη φορά, όπως έγινε με την πριγκίπισσα Νταϊάνα μετά το διαζύγιο της με τον διάδοχο Κάρολο.
Τελικά τόσο ο «άτακτος» Χάρι, ο οποίος ομολογουμένως από τα 20 του χρόνια προκάλεσε ισχυρούς πονοκεφάλους στη βασίλισσα Ελισάβετ, άλλοτε ως μέλος των ειδικών δυνάμεων της Βρετανίας στο Αφγανιστάν και άλλοτε εμφανιζόμενος γυμνός σε πάρτι με κορίτσια ή ακόμη φωτογραφιζόμενος με γυμνές κυρίες κάπου στην Καραϊβική, ο «άτακτος» Χάρι λοιπόν θα εξακολουθήσει να είναι δούκας και η ηθοποιός σύζυγός του θα παραμείνει δούκισσα αν και χωρίς φράγκο. Διότι ο υπεύθυνος για τη χρηματοδότησή τους, πατέρας του Χάρι και διάδοχος του θρόνου Κάρολος τους έκοψε τη χορηγία. Οι κακές γλώσσες βεβαίως διασπείρουν την είδηση πως η Μέγκαν έχει υπογράψει συμβόλαιο και μάλιστα πολλά υποσχόμενο με τον Οίκο Givenchy. Σε οποιαδήποτε περίπτωση ο δούκας και η δούκισσα έχουν δηλώσει πως θα ζουν κατά το ήμισυ στη βόρεια Αμερική και κατά το ήμισυ στη Βρετανία, που σημαίνει πως με κάποιο τρόπο έχουν διασφαλίσει τα απαραίτητα προς το ζην.
Επί της ουσίας τώρα ο βασιλικός οίκος του Ηνωμένου Βασιλείου υπέστη άλλο ένα ράπισμα μετά και τον αναγκαστικό εξοστρακισμό από το Παλάτι του δευτέρου γιου της Ελισάβετ του περίφημου Άντριου, ο οποίος ενεπλάκη σε διάφορες ιστορίες που αγγίζουν το ποινικό δίκαιο, αφού πιάστηκε στα πράσα να αναμειγνύεται, με φωτογραφικά ντοκουμέντα, στις υποθέσεις του διαβόητου Επστάιν. Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον ακόμη και για τον βασιλικό οίκο της Μεγάλης Βρετανίας. Στα 95 της χρόνια η βασίλισσα, η οποία επείσθη να παραχωρήσει μέρος των μοναρχικών της καθηκόντων στον διάδοχο Κάρολο, πράγμα σπάνιο αλλά αναγκαίο ως φαίνεται λόγω γήρατος, είναι πλέον υποχρεωμένη να διαχειριστεί την αμφισβήτηση του θεσμού εκ των έσω.
Ο πρίγκιπας Χάρι και δούκας του Σάσσεξ παίρνει με αυτόν τον τρόπο την εκδίκησή του με τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκε η βασιλική οικογένεια απέναντι στη μητέρα του. Εκδικείται επίσης τους απανταχού παπαράτσι και τα βρετανικά ταμπλόιντ, τα οποία θεωρεί συνυπεύθυνα για τον θάνατο της Νταϊάνα. Ο Χάρι όπως ο ίδιος επεσήμανε δεν θα άφηνε ποτέ τα βρετανικά ταμπλόιντ να αφανίσουν και τη σύζυγό του και τον γιο του Άρτσι.
Αποφάσισε λοιπόν, πολύ νωρίς είναι η αλήθεια, να δυναμιτίσει το βασιλικό σύμπαν της Μεγάλης Βρετανίας με μια βόμβα, η οποία θα σκάει ανά διαστήματα, διότι όπως φαίνεται η ιστορία του ζεύγους με το Μπάκιγχαμ θα έχει πολύ μέλλον.
Zouglanewsroom