Πριν από τρεις μέρες ο τουρκικός στρατός που εισέβαλε στο Αφρίν ξαφνικά σταμάτησε. Ήταν η ημέρα που τα περίπολα των τουρκικών δυνάμεων στο Αφρίν μάζευαν τις σορούς των νεκρών στρατιωτών από το μέτωπο. Οι Κούρδοι είχαν καταρρίψει ένα ελικόπτερο και είχε αποδεκατίσει μία επίλεκτη μονάδα ειδικών δυνάμεων η οποία περιπολούσε σε ένα ύψωμα.
Είναι πολύ δύσκολο για τον φαντασιακό διάδοχο του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς να δικαιολογήσει τέτοιες σκηνέςΛίγη ώρα αργότερα άλλος ένας Τούρκος στρατιώτης έπεφτε νεκρός από κουρδικά πυρά. Ο απολογισμός ήταν βαρύς. Δώδεκα νεκροί σε 24 ώρες είναι κάπως δύσκολο να το δικαιολογήσoυν ο πρόεδρος της Τουρκίας αλλά και το τουρκικό ΓΕΕΘΑ.
H ιστοσελίδα Ahval δημοσίευσε φωτογραφία από μία κηδεία Τούρκου στρατιωτικού στα μετόπισθεν. Είναι πολύ δύσκολο για τον φαντασιακό διάδοχο του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς να δικαιολογήσει τέτοιες σκηνές.
Πριν από 25 μέρες άρχισε η -με τυμπανοκρουσίες- προαναγγελθείσα τουρκική εισβολή στα κουρδικά εδάφη του Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία.
Το βάθος του θύλακα που συνορεύει με την επαρχία του Χαλεπίου είναι μόλις 45 χλμ. Κάτι σαν την απόσταση μεταξύ Π. Φαλήρου και Αγίου Στεφάνου Αττικής. Η εισβολή πραγματοποιήθηκε από πέντε διαφορετικά σημεία τα οποία απεικονίζονται στον χάρτη με σκούρο χακί χρώμα.
Οι περιοχές όπου επιχειρούν οι τουρκικές δυνάμεις είναι χρωματισμένες με πράσινο χρώμα (Zeytin Dali Harekati). Η χρωματισμένη με πράσινο ανοιχτό χρώμα περιοχή που στο μέσο της βρίσκεται η πόλη του Αφρίν, είναι το κομμάτι της Συρίας που ελέγχουν οι Κούρδοι (PYD/PKK). Με μία πρώτη ματιά γίνεται σαφές ότι αν και οι τουρκικές δυνάμεις έχουν ήδη αρκετές ημέρες που επιχειρούν μέσα στο έδαφος της χώρας, ωστόσο δεν έχουν καταφέρει ακόμη σε καμία περίπτωση να πλησιάσουν το κέντρο των κουρδικών περιοχών. Στα βόρεια και νότια του χάρτη, τις χρωματισμένες με γκριζοπράσινο περιοχές που περιέχουν την πόλη Αζέζ, τον έλεγχο έχουν διάφορες αντάρτικες ομάδες που τάσσονται κατά του προέδρου Άσαντ (Muhalif Gruplar). Στο νοτιοδυτικό κομμάτι του χάρτη, με ροζ χρώμα, βρίσκονται οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις (Rejim Gucleri). Το κομμάτι του χάρτη που είναι χρωματισμένο με πράσινο και λευκές ρίγες είναι η περιοχή του Ιντλίμπ, όπου πραγματοποιήθηκε η προηγούμενη τουρκική επέμβαση στη Συρία (Firat Kalkani Bolkesi).
Τρεις βδομάδες μετά, όλες οι αναφορές από το μέτωπο του Αφρίν καταδεικνύουν πως οι τουρκικές δυνάμεις έχουν φθάσει σε ένα βάθος από 2,5 έως 5,5 χλμ.
Το υπόλοιπο πυκνοκατοικημένο κομμάτι της επαρχίας Αφρίν βρίσκεται ακόμη στα χέρια των Κούρδων οι οποίοι έχουν εξοπλιστεί με τελευταίας εσοδείας αμερικανικά οπλικά συστήματα, αντιαρματικούς πυραύλους καθώς και φορητούς πυραύλους εδάφους-αέρος.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΕΘΑ συνοδευόμενος από τους αρχηγούς των τριών Όπλων πραγματοποίησε ειδική πτήση πάνω από το μέτωπο του Αφρίν για να συνεχίσει αργότερα το ταξίδι του και πάνω από την ανατολική ακτογραμμή του Αιγαίου. Ο στόχος της ειδικής αυτής πτήσης ήταν να καταλήξει σε πολύ ευμενή σχόλια για τις επιτυχίες του τουρκικού στρατού η ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Το ηθικόν, ακμαιότατον που θα λέγαμε εις άπταιστον στρατιωτική διάλεκτο. Ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΕΘΑ ωστόσο προέβη και σε ορισμένες εκτιμήσεις καταλήγοντας πως ο τουρκικός στρατός μπορεί ταυτόχρονα να επιχειρεί εκτός συνόρων στο Αφρίν αλλά παράλληλα και να διαθέτει την ισχύ για τον έλεγχο του Αιγαίου. Στη λαϊκή γλώσσα αυτό μεταφράζεται «μια στο καρφί και μια στο πέταλο».
Δεν πέρασαν παρά λίγα μόνο εικοσιτετράωρα και τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, τουρκικές ναυτικές μονάδες παρεμπόδισαν ελληνικό περιπολικό του Λιμενικού με αποτέλεσμα μια τουρκική ακταιωρός να εμβολίσει στην πρύμνη το ελληνικό σκάφος ευτυχώς χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινα θύματα. Η σύγκρουση προκάλεσε υλικές ζημιές.
Δύο εικοσιτετράωρα πριν, έξι ναυτικές μονάδες της Τουρκίας σε πλήρη συντονισμό πέτυχαν να ακινητοποιήσουν στα βορειοανατολικά της κυπριακής ΑΟΖ το σκάφος-γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας υδρογονανθράκων ENI, το οποίο κατευθυνόταν προς το οικόπεδο με την ονομασία «Σουπιά» όπου και θα διεξήγαγε γεώτρηση.
Όλα αυτά συνέβησαν εντός της κυπριακής ΑΟΖ μέρα-μεσημέρι και για πρώτη φορά από τότε που η Τουρκία έθεσε θέμα και δικών της δικαιωμάτων, διά μέσου βεβαίως του ψευδοκράτους, επί των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή οικονομική ζώνη. Το συμβάν των Ιμίων και το συμβάν στην κυπριακή ΑΟΖ είναι απολύτως συνδεδεμένα, όπως συνδέεται άμεσα και η προκλητική αναφορά του αρχηγού του τουρκικού ΓΕΕΘΑ περί τουρκικής ισχύος και ελέγχου του Αιγαίου.
Λίγες ώρες μετά τον εμβολισμό του ελληνικού περιπολικού από τουρκικό σκάφος, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του ΑΚP ξεπέρασε ακόμα και τον εαυτό του.
Με ύφος νεο-οθωμανού Σουλτάνου προειδοποίησε Ελλάδα και Κύπρο να μην υποτιμούν την τουρκική στρατιωτική ισχύ. Σημείωσε δε, «οι μαγκιές φθάνουν μέχρι το σημείο που αυτοί θα αντικρίσουν τον τουρκικό στρατό, την αεροπορία μας και τον στόλο μας» για να καταλήξει: «παρακολουθούμε το τι συμβαίνει στο Αιγαίο με τις βραχονησίδες και στις θάλασσες της Κύπρου. Ας μην κάνουν λάθος υπολογισμούς».
Προς τι όμως όλο αυτό το παραλήρημα;
Το μυστικό κρύβεται πίσω από το εξαιρετικά κρίσιμο και ενδεχομένως ιστορικό για την τουρκική εξωτερική πολιτική ραντεβού που έχει ο Ερντογάν την Πέμπτη που μας έρχεται με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ κ. Ρεξ Τίλερσον ο οποίος καταφθάνει στην Άγκυρα. Για τους Τούρκους αναλυτές, εντός και εκτός τουρκικών συνόρων, το ραντεβού αυτό θα καθορίσει τις εξελίξεις τόσο όσον αφορά στον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, όσο και στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις για την επόμενη περίοδο.
Οι Αμερικανοί στην Άγκυρα
Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε βρέθηκε στην Άγκυρα για μυστικές συνομιλίες ο σύμβουλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου ο οποίος συναντήθηκε με τους άμεσους συνεργάτες του Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να προετοιμαστεί το ραντεβού του Τούρκου προέδρου με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ. Από τις συναντήσεις αυτές του σαββατοκύριακου δεν δημοσιοποιήθηκε τίποτα.
Υπήρξε απλά η αίσθηση πως τα πράγματα δεν εξελίχθησαν θετικά για όλα τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία.
Ίσως για τον λόγο αυτό ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του την Τρίτη το πρωί προέβη σε μια απρόσμενη αναφορά προς τον Αμερικανό στρατηγό ο οποίος διοικεί τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται στη Συρία.
Είπε ο Ερντογάν για τον στρατηγό: «Ακόμη αυτός ο στρατηγός δεν έχει αισθανθεί το τουρκικό χαστούκι από τον στρατό μας. Για αυτό μιλάει έτσι». Δεν συνηθίζεται τρία μόλις εικοσιτετράωρα από μια επικείμενη επίσημη επίσκεψη Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Άγκυρα ο πρόεδρος της Τουρκίας να αναφέρεται με αυτόν τον τρόπο στον διοικητή αμερικανικών δυνάμεων στο μέτωπο της Συρίας.
Εάν αυτή η φράση του Ερντογάν δεν προδίδει εμπλοκή, τότε η ίδια αυτή η λέξη έχει χάσει το νόημά της.
Οι Ρώσοι του Ακουγιού και η κατάρριψη του αεροσκάφους
Πριν από έναν χρόνο, οι τουρκικές δυνάμεις είχαν εισβάλει στην επαρχία Ιντλίμπ που συνορεύει με το Αφρίν στα ανατολικά. Το Ιντλίμπ, ένας στενός διάδρομος βόρεια του Χαλεπίου είναι και το κύριο πέρασμα από τη Συρία στην Τουρκία. Στο Ιντλίμπ έχουν συγκεντρωθεί όλοι οι τζιχαντιστές που κατάφεραν με ασφάλεια να αποτραβηχτούν από τις περιοχές που ήλεγχαν. Μονάδες του ISIS, αλλά και της Αλ Νούσρα, σκόρπιοι πυρήνες Σύρων ανταρτών κατά του Άσαντ, τυχοδιώκτες παντός είδους αλλά και Τουρκομάνοι γηγενείς που είναι μισθοφόροι της Τουρκίας. Εκεί στο Ιντλίμπ ο τουρκικός στρατός κατάφερε να στήσει ένα ασφαλές παρατηρητήριο.
Να όμως που τα πράγματα ξαφνικά χαλάσανε. Για να πραγματοποιηθεί η τουρκική εισβολή στο Αφρίν, η Ρωσία διασφάλισε στην Τουρκία ασφαλείς πτήσεις των τουρκικών F16 πάνω από την τουρκική περιοχή. Για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο η Ρωσία απενεργοποίησε την αντιαεροπορική της ομπρέλα πάνω από τη Συρία. Έλα όμως που ένα ρωσικό Σουχόι προ εβδομάδος κατερρίφθη με αντιαεροπορικό πύραυλο που εκτοξεύθηκε από την περιοχή του Ιντλίμπ.
H ρωσική ομπρέλα αναγκαστικά επανενεργοποιήθηκε και τα τουρκικά F-16 έπαψαν να πετούν πάνω από τις κουρδικές περιοχές. Αυτόματα, διεκόπη και η προέλαση των τουρκικών δυνάμεων στο Αφρίν.
Έτσι εξηγούνται και οι απώλειες στις τάξεις του τουρκικού στρατού. Αλλά επειδή οι σχέσεις Άγκυρας-Μόσχας, είναι του δόγματος «business as usual» τη Δευτέρα η Ρωσία απενεργοποίησε και πάλι την αντιαεροπορική ομπρέλα. Η εξήγηση είναι απλή.
Η Τουρκία κατέβαλε την πρώτη δόση για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού ενέργεια στο Ακουγιού, την κατασκευή του οποίου ανέλαβε η Ρωσία έναντι ενός εξαιρετικά σημαντικού τιμήματος. Αυτή είναι η κατάσταση επί του εδάφους. Και αυτή η κατάσταση θα τεθεί επί τάπητος την Πέμπτη που μας έρχεται στην Άγκυρα, κατά τη διάρκεια του ραντεβού που θα έχει ο Ερντογάν με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ κ. Τίλερσον. Οι Τούρκοι, δεν έχουν πλέον ούτε τον χρόνο, ούτε και τη δυνατότητα να εισπράττουν μόνον αμερικανικές υποσχέσεις ακόμη και εκτιμήσεις του αμερικανικού Πενταγώνου για την αμερικανική στρατηγική στην Εγγύς και Μέση Ανατολή.
Οι Τούρκοι επείγονται να ολοκληρώσουν την εισβολή στο Αφρίν αλλά και να εξουδετερώσουν το ανατολικότερο μέτωπό τους με το PKK εντός του ιρακινού εδάφους.
Η πληγή είναι χέουσα και εξαιρετικά ακριβή στη διαχείρισή της. Οι Αμερικανοί από την άλλη δεν μπορούν να προσφέρουν στην Τουρκία, παρά μόνον δεσμεύσεις. Αργά ή γρήγορα αυτή η ανισορροπία θα φανεί στο μέτωπο και όταν κάποια τουρκική μονάδα πλησιάσει απειλητικά αμερικανική περίπολο κάπου στην περιοχή του Αφρίν. Με λίγα λόγια, ο Ταγίπ Ερντογάν με την κρίση μεγαλείου του, εξέφρασε την απόγνωση της Άγκυρας η οποία έχει απομακρυνθεί από την Αμερική και το ΝΑΤΟ αλλά και γνωρίζει πως η συμμαχία της με τη Ρωσία και το Ιράν έχει ημερομηνία λήξης, διότι ούτε η Μόσχα ούτε η Τεχεράνη διαθέτουν την ισχύ, οικονομική και στρατιωτική για να στηρίξουν το νεο-οθωμανικό όραμα του Ταγίπ Ερντογάν.
Και μια κουβέντα για το Αιγαίο.
Δεν είναι ο Ταγίπ Ερντογάν που επανέφερε στην επικαιρότητα και μάλιστα με τέτοια ένταση το ζήτημα του Αιγαίου και των γκρίζων γραμμών. Είναι η τουρκική αντιπολίτευση και πιο συγκεκριμένα οι επιβιώσαντες Κεμαλικοί οι οποίοι θέτουν καθημερινά στην Τουρκία το ζήτημα του καθεστώτος των ελληνικών νησιών. Είναι οι Κεμαλικοί που προβοκάρουν και μεθοδεύουν την παγίδευση των ισλαμιστών του Ερντογάν σε μια ελληνοτουρκική αντίθεση. Ο νεο-οθωμανός Σουλτάνος, αντιμετωπίζοντας αυτή την εθνικιστική έξαρση των Κεμαλικών υποχρεώθηκε να ενσωματώσει στην επιθετική ρητορική του και το ζήτημα του Αιγαίου.
Από εκεί και πέρα, η επιθετικότητα αυτή δεν θα μπορούσε παρά να εκφραστεί και στις διαταγές εμπλοκής που έχουν πλέον οι τουρκικές ναυτικές μονάδες και η τουρκική αεροπορία που επιχειρεί στην ανατολική ακτογραμμή του αιγαιακού νησιωτικού συμπλέγματος.
Τόσο το συμβάν με την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» στην οποία επέβαινε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος προ δύο εβδομάδων στην περιοχή των Ιμίων όσο και το επικίνδυνο συμβάν με το περιπολικό του Λ.Σ. τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, υποδηλώνουν πως οι ναυτικές μονάδες της Τουρκίας έχουν λάβει συγκεκριμένους κανόνες εμπλοκής οι οποίοι δεν είναι οι ίδιοι που ίσχυαν μέχρι πρόσφατα.
Η νέα αυτή κατάσταση είναι από ανησυχητική έως επικίνδυνη.
Διαβάστε επίσης: