Aπαντήσεις για τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες το μοιραίο αεροσκάφος της AirAsia κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ινδονησία και Σιγκαπούρη, θα αναζητήσουν οι εμπειρογνώμονες, έπειτα από τον εντοπισμό της ουράς του αεροσκάφους, στην οποία βρίσκονταν τα κρίσιμης σημασίας μαύρα κουτιά.
Ο εντοπισμός της ουράς αποτελεί για τους ερευνητές μία σημαντική εξέλιξη, καθώς αισιοδοξούν ότι όλες οι πληροφορίες βρίσκονται καταγεγραμμένες στα μαύρα κουτιάΟ εντοπισμός της ουράς αποτελεί για τους ερευνητές μία σημαντική εξέλιξη, καθώς αισιοδοξούν ότι όλες οι πληροφορίες βρίσκονται καταγεγραμμένες στα κουτιά αυτά και ως εκ τούτου σύντομα θα είναι σε θέση να ρίξουν φως στην υπόθεση της αεροπορικής τραγωδίας, η οποία στοίχισε τη ζωή 162 ανθρώπων.
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας έρευνας και διάσωσης Φρανσίσκους Μπάμπανγκ Σοελίστιο προέβη σε δηλώσεις ενώπιον δημοσιογράφων αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Βρήκαμε την ουρά, κάτι που ήταν για σήμερα ο κύριος στόχος μας. Το τμήμα της ουράς βρέθηκε και η ανεύρεσή του σε θέση στον δεύτερο τομέα προτεραιότητάς μας επιβεβαιώθηκε».
Στην κακοκαιρία απέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία την τραγωδία
Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ινδονησίας απέδωσε τη συντριβή του αεροσκάφους στις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν την ημέρα της τραγωδίας.
«Με βάση τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τη θέση του αεροσκάφους κατά την τελευταία επικοινωνία, οι καιρικές συνθήκες αποτέλεσαν πιθανόν τα αίτια του δυστυχήματος», είχε ανακοινώσει η ΕΜΥ.
Καρέ-καρέ η τραγωδία
Όλα ξεκίνησαν στις 2.30 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) της Κυριακής, 28 Δεκεμβρίου. Η πτήση QZ8501 η οποία μετέφερε στη Σιγκαπούρη εξαμελές πλήρωμα και 156 επιβάτες έχασε κάθε επαφή με τον πύργο ελέγχου περίπου μία ώρα μετά την απογείωση από το διεθνές αεροδρόμιο Τζουάντα στη Σουραμπάγια της Ινδονησίας.
Αμέσως σήμανε συναγερμός και ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου αεροσκάφους.
Το A320-200 βρισκόταν μεταξύ του λιμανιού Ταντζούνγκ Παντάν της Ινδονησίας και της πόλης Ποντιανάκ στο ινδονησιακό Βόρνεο, όταν χάθηκε κάθε επαφή με τον πύργο ελέγχου.
Συγγενείς των αγνοουμένων, γεμάτοι αγωνία και με δάκρυα στα μάτια παρέμεναν επί ώρες στο αεροδρόμιο της Τζουάντα, περιμένοντας τα αποτελέσματα των ερευνών.
Η προσμονή ήταν μεγάλη, ο χρόνος για όλους είχε παγώσει και το χειρότερο σενάριο, αυτό της συντριβής, επιβεβαιώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου, όταν στην ακτή του νησιού Βόρνεο βρέθηκαν τουλάχιστον 40 πτώματα, κάποιες αποσκευές, μία από τις πόρτες του αεροπλάνου και μία τσουλήθρα έκτακτης ανάγκης.
Οι ερευνητές συνέχισαν το έργο τους για αρκετές ημέρες και το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου εντοπίστηκαν τα πρώτα κομμάτια από τα συντρίμμια του μοιραίου Airbus.
Έκτοτε, η κοινωνία της Ινδονησίας αλλά και ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθούν συγκλονισμένοι τις εξελίξεις ενώ οι οικογένειες των θυμάτων έχουν βυθιστεί στο πένθος.
Το μόνο που έχει απομείνει είναι να ριχθεί άπλετο φως στα αίτια της τραγωδίας και να δοθούν οι απαντήσεις στα ερωτήματα των συγγενών που εξακολουθούν να αναζητούν τους λόγους που οδήγησαν στον χαμό των αγαπημένων του προσώπων.
Διαβάστε επίσης: