Στον Bob Dylan απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας, όπως ανακοινώθηκε προ ολίγου από την αρμόδια Σουηδική Ακαδημία.
Η Ακαδημία ανέφερε πως ο μουσικός και συγγραφέας έχει «δημιουργήσει νέες μορφές ποιητικής έκφρασης μέσα στη σπουδαία αμερικανική μουσική παράδοση».
Eκτός από το βραβείο, ο Dylan θα λάβει και το χρηματικό έπαθλο των 8 εκατ. σουηδικών κορωνών (σ.σ. 820.500 ευρώ).
Έμειναν… απ’έξω ηχηρά ονόματα
Παρόλο που πολλές στοιχηματικές εταιρείες έδιναν αρκετές πιθανότητες στην κατάκτηση του βραβείου από τον διάσημο τραγουδοποιό, οι πρώτες αντιδράσεις μετά την ανακοίνωση κάνουν λόγο για «απονομή- έκπληξη» καθώς ο Dylan είχε να «συναγωνιστεί» ηχηρά ονόματα από τον κόσμο της Λογοτεχνίας.
Ενδεικτικά, φέτος «φαβορί» θεωρούνταν Αμερικανοί μυθιστοριογράφοι και ποιητές (σ.σ. Μέριλιν Ρόμπινσον, Ντον Ντελλίλο, Τόμας Πύντσον, Λύντια Ντέιβις, Τζον Άσμπερι) αλλά και συγγραφείς εκτός Αμερικής: ο Σύρος ποιητής Άδωνις, ο Κενυάτης μυθιστοριογράφος και θεατρικός συγγραφέας Ngugi Wa Thiong’o, ο Νορβηγός μυθιστοριογράφος Jon Fosse και ο Νοτιοκορεάτης ποιητής Ko Un.
Οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν υπερασπιστεί τα δικαιώματα του ανθρώπου ή έχουν ζήσει πολλά χρόνια εξόριστοι – και όλοι ξέρουν πως η επιτροπή του Νόμπελ αρέσκεται να τιμά τέτοια κριτήρια.
Μικρότερες πιθανότητες δίνονταν σε συγγραφικές διασημότητες που έχουν διαβαστεί πολύ και στην Ελλάδα, όπως ο Ιάπωνας Χαρούκι Μουρακάμι, ο Ινδός Σάλμαν Ράσντι, η Καναδή Μάργκαρετ Άτγουντ, ο Τσέχος (γράφει στα γαλλικά) Μίλαν Κούντερα και οι Βρετανοί Τομ Στόπαραντ, Τζούλιαν Μπαρνς και Χίλαρυ Μαντέλ.