Εξηγήσεις ζήτησε η Ρωσία για τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια σχετικά με την ανάπτυξη στρατευμάτων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο έδαφος χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Αυτό ανακοίνωσε την Πέμπτη 3 Απριλίου ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, η Ρωσία βασίζεται στην αρχή ότι οι σχέσεις της με το ΝΑΤΟ διέπονται από συγκεκριμένους κανόνες, σύμφωνα με τους οποίους δεν θα πρέπει να υπάρξει πρόσθετη μόνιμη στρατιωτική παρουσία στο έδαφος των ανατολικοευρωπαϊκών κρατών.
«Περιμένουμε από το ΝΑΤΟ όχι απλά μια απάντηση, αλλά απάντηση που θα βασίζεται εξολοκλήρου στον σεβασμό των κανόνων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ μας» διευκρίνισε ο υπουργός.
Λίγο νωρίτερα, την 1η Απριλίου, οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες αποφάσισαν να «αυξήσουν το επίπεδο της αμυντικής δυνατότητας των Ανατολικοευρωπαίων συμμάχων στο φόντο της ρωσοουκρανικής κρίσης». Ο ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SACEUR), στρατηγός Philip Breedlove επιβεβαίωσε ότι η Συμμαχία ήδη επεξεργάζεται επιχειρησιακό σχέδιο ενίσχυσης της άμυνας των χωρών αυτών με ορίζοντα ολοκλήρωσης του σχεδιασμού την 15η Απριλίου.
Σε απάντηση των κινήσεων του ΝΑΤΟ, η Ρωσία δεν μπορεί παρά να σκεφτεί αντίμετρα για τη δική της ασφάλεια, δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Αλεξάντρ Γκρουσκό. Όποιες αποφάσεις και αν έχουν ληφθεί για την ενίσχυση των ανατολικών συνόρων του ΝΑΤΟ, «από τη δική μας πλευρά, θα ληφθούν όλα τα αναγκαία πολιτικά και αμυντικά-τεχνικά μέτρα για να εξασφαλίσουμε με αξιοπιστία την ασφάλεια της χώρας μας» είπε.
Οι σχέσεις στο κόκκινο
Σύμφωνα με τον Γκρουσκό, η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων σε περιοχές χωρών του ΝΑΤΟ που γειτνιάζουν με τη Ρωσία έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί.
«Επιπλέον, δημιουργήθηκαν στρατιωτικές βάσεις στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Πολωνία, δημιουργούνται υποδομές αντιπυραυλικής άμυνας στην Πολωνία και τη Ρουμανία, και οι εναέριες περιπολίες στις χώρες της Βαλτικής έχουν πλέον καθιερωθεί σε μόνιμη βάση. Ταυτόχρονα, οι χώρες του ΝΑΤΟ προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα αυτά τα μέτρα εντάσσονται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της Ιδρυτικής Πράξης Ρωσίας-ΝΑΤΟ περί αποφυγής της περαιτέρω ανάπτυξης σημαντικών μάχιμων δυνάμεων σε μόνιμη βάση (στις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες)» ανέφερε.
Ο Ρώσος διπλωμάτης πιστεύει ότι οι ανησυχίες που εκφράζονται από χώρες της Συμμαχίας σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία είναι απολύτως αβάσιμες. Επιπλέον, «μιλάμε για ενίσχυση του ΝΑΤΟϊκού στρατιωτικού δυναμικού σε μια περιοχή η οποία βρίσκεται δίπλα στην περιφέρεια του Καλινινγκράντ, στην οποία η ρωσική κυβέρνηση έχει επενδύσει αξιόλογους πόρους τα τελευταία χρόνια για την ασφάλειά της».
«Ταυτόχρονα, έχει προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις των εξοπλισμών στην περιοχή. Έτσι, η Ρωσία έχει αποσύρει από εκεί εκατοντάδες μονάδες βαρέων όπλων, συμπεριλαμβανομένων τανκ, τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και συστημάτων πυροβολικού και έχει ελαττώσει τον αριθμό των υφιστάμενων στρατιωτικών εγκαταστάσεων» πρόσθεσε.
Επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς
Ο Γκρουσκό είναι πεπεισμένος ότι οι απόψεις των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ για την επιστροφή στην αντιπαράθεση διαφέρουν.
«Υπάρχει μια ακραία άποψη, που την εκφράζουν οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία. Είναι αυτές που μιλάνε περισσότερο για έλλειψη ασφάλειας και για την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για την προστασία τους. Αλλά υπάρχουν και άλλες χώρες οι οποίες κατανοούν ότι μια επιστροφή στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου και στη λογική της αντιπαράθεσης είναι αντιπαραγωγική και θα εκτρέψει σε λάθος κατεύθυνση πόρους και υλικό που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην επίλυση πιο πιεστικών προβλημάτων» είπε.
«Έτσι, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας Boerge Brende, η δημιουργία βάσεων του ΝΑΤΟ στο έδαφος των κρατών της Βαλτικής θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης γύρω από την Ουκρανία. «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, αλλά δεν θα πρέπει να προκαλούμε επιπλέον εντάσεις» υπογράμμισε.
To NATO αρνείται συνεργασία και για το Αφγανιστάν
Παράλληλα, ο Γκρουσκό εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ αποφάσισε να αναστείλει όλες τις πολιτικές και στρατιωτικές επαφές με τη Ρωσία και ο διάλογος των δύο πλευρών να διενεργείται μόνο σε διπλωματικό επίπεδο. Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό προ ημερών, η Συμμαχία θα αρνηθεί ακόμα και τη συνεργασία με τη Ρωσία στο Αφγανιστάν, μόλις ολοκληρωθούν τα έργα που τρέχουν στην περιοχή.
Ο Γκρουσκό χαρακτήρισε αντιπαραγωγικό το πάγωμα από το ΝΑΤΟ των σχεδίων συνεργασίας με τη Ρωσία για το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τον ίδιο, «από την απόφαση του ΝΑΤΟ, θα υποφέρουν πρωτίστως οι Αφγανοί». Η κατάσταση στο Αφγανιστάν επιδεινώνεται, καθώς οι στόχοι που είχαν τεθεί από το ΝΑΤΟ και τις Διεθνείς Δυνάμεις Βοήθειας για την Ασφάλεια στο Αφγανιστάν δεν έχουν επιτευχθεί.
Έτσι, σύμφωνα με τον Γκρουσκό, η Μόσχα, σε κάθε περίπτωση, θα βοηθήσει την κυβέρνηση του Αφγανιστάν στην εκπαίδευση στελεχών για την υπηρεσία καταπολέμησης ναρκωτικών μέσω των διμερών καναλιών αλληλεπίδρασης.
Επιμέλεια: Κώστας Μπετινάκης