Μετά την επίθεση στον Λίβανο, που σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα την Παρασκευή, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Abbas Araqchi κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποίησε αρκετές αμερικανικές διατρητικές βόμβες «bunker buster», για καταστροφή καταφυγίων στην επίθεση.

«Μόλις σήμερα το πρωί, το ισραηλινό καθεστώς χρησιμοποίησε πολλά «bunker busters», που τους είχαν χαρίσει οι Ηνωμένες Πολιτείες για να χτυπήσουν κατοικημένες περιοχές στη Βηρυτό», είπε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, το Σάββατο, ο ισραηλινός στρατός αποκάλυψε λεπτοομέρειες για το πώς εκτέλεσε την «εκκαθάριση» του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα με αεροπορική επιδρομή στο νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Σε δήλωσή του στο X, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Avichay Adraee είπε ότι ο Nasrallah «στοχοποιήθηκε» κατά τη διάρκεια επιχείρησης σε βάρος της κεντρικής διοίκησης της Χεζμπολάχ, που συνεδρίαζε κάτω από ένα κτίριο κατοικιών, σε βάθος 20 μέτρων κάτω από το έδαφος, στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Στο μεταξύ, τη χρήση των συγκεκριμένων βομβών επιβεβαίωσε – έμμεσα – το Ισραήλ, σε βίντεο που ανέβασαν οι IDF και στο οποίο παρουσιάζονται τα F-15 που απογειώθηκαν την Παρασκευή από τη βάση «Χατζερίμ» με κατεύθυνση το αρχηγείο του Νασράλα.

Οι βόμβες διάτρησης «bunker buster»

Σύμφωνα με το Κανάλι 12 του Ισραήλ, οι ισραηλινές αεροπορικές δυνάμεις έριξαν «περίπου 85 βόμβες  διατρητικής διείσδυσης σε αποθήκες, βάρους ενός τόνου εκρηκτικών η καθεμία».

Οι βόμβες buster buster είναι εξειδικευμένα όπλα, που αναπτύχθηκαν από τον αμερικανικό στρατό για να διεισδύσουν και να καταστρέψουν βαριά οχυρωμένα ή βαθιά θαμμένα κάτω από το έδαφος κτίσματα.

Αυτές οι βόμβες έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν στρατιωτικές αποθήκες, υπόγειες εγκαταστάσεις και καλά «σφραγισμένες» τοποθεσίες που τα συμβατικά πυρομαχικά δεν μπορούν να καταστρέψουν.

Με τα χρόνια, τα bunker busters έχουν γίνει απαραίτητα «εργαλεία» στον σύγχρονο πόλεμο, επιτρέποντας στις στρατιωτικές δυνάμεις να εξουδετερώνουν κρίσιμες υποδομές και υπόγεια καταφύγια του εχθρού.

Ενώ το διεθνές δίκαιο δεν απαγορεύει συγκεκριμένα τα bunker busters, η χρήση τους σε κατοικημένες περιοχές φέρεται να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, σύμφωνα με τις Συμβάσεις της Γενεύης.

Μονάδα καθοδηγούμενης βόμβας 

Το GBU-28 αναπτύχθηκε το 1991 κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου, για να καταστρέψει ενισχυμένες ιρακινές στρατιωτικές αποθήκες. Ζυγίζει περίπου 5.000 λίβρες και είναι εξοπλισμένο με σύστημα καθοδήγησης λέιζερ, επιτρέποντας ακριβή χτυπήματα σε συγκεκριμένους στόχους. Το περίβλημα της βόμβας είναι κατασκευασμένο με τρόπο που να μπορεί να διεισδύσει σε σκυρόδεμα ή χώμα πριν εκραγεί.

Η GBU-37 είναι μια άλλη βόμβα bunker-buster με καθοδήγηση ακριβείας που έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει υπόγειες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Σε αντίθεση με το GBU-28 που καθοδηγείται με λέιζερ, το GBU-37 καθοδηγείται με GPS, καθιστώντας το αποτελεσματικό σε κακές καιρικές συνθήκες και διασφαλίζοντας ακρίβεια στην στόχευση βαθιά θαμμένων στόχων.

Εκπληκτικές δυνατότητες διείσδυσης

Η κύρια ισχύς των βομβών bunker-buster έγκειται στην ικανότητά τους να διαπερνούν στρώματα εδάφους, βράχους ή οπλισμένο σκυρόδεμα. Τα περιβλήματα των βομβών είναι κατασκευασμένα από εξαιρετικά ισχυρά υλικά, επιτρέποντάς τους να αντέχουν σε σημαντικές κρούσεις πριν εκραγούν βαθιά μέσα σε έναν στόχο.

Για να διασφαλιστεί η ακριβής στόχευση, πολλά bunker busters είναι εξοπλισμένα με προηγμένη τεχνολογία καθοδήγησης λέιζερ ή GPS. Αυτά τα συστήματα μειώνουν τον κίνδυνο παράπλευρης ζημιάς και αυξάνουν την πιθανότητα επιτυχούς χτυπήματος σημαντικών υπόγειων ή οχυρωμένων τοποθεσιών.

Τα bunker busters έρχονται με ειδικές ασφάλειες χρονοκαθυστέρησης, οι οποίες επιτρέπουν στη βόμβα να εκραγεί μόνο αφού διεισδύσει στο στόχο της. Αυτό εξασφαλίζει τη μέγιστη ζημιά σε υπόγειες εγκαταστάσεις, όπως κέντρα διοίκησης ή αποθήκες όπλων.

Ο διοικητής της επίλεκτης «Μοίρας 69» και τα «σφυριά» της

Ο Amichai Levine, ο πρόσφατα διορισμένος διοικητής της αεροπορικής βάσης Hatzerim, αποκάλυψε το Σάββατο ότι η αποστολή εξουδετέρωσης του Hassan Nasrallah απαιτούσε μοναδικές, παγκόσμιας κλάσης ικανότητες από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία.

«Η επιχείρηση -είπε- απαιτούσε εξαιρετική ακρίβεια για να χτυπηθεί μια βαθιά υπόγεια περιοχή, διατηρώντας παράλληλα το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, διασφαλίζοντας ότι ο Nasrallah, ο Ali Karaki και άλλα ανώτερα στελέχη δεν θα εντόπιζαν εγκαίρως την επίθεση για να διαφύγουν».

«Η επιχείρηση εκτελέστηκε τέλεια», είπε ο Levine, επαινώντας τα πληρώματα εδάφους της περιβόητης επίλεκτης «Μοίρας 69» και τις τεχνικές ομάδες που σχεδίασαν κάθε λεπτομέρειά της. Όχι μόνο εξασφάλισαν την ετοιμότητα του αεροσκάφους, αλλά διαχειρίστηκαν και τα πυρομαχικά, τα οποία απέδιδαν άψογα παρά τις περίπλοκες συνθήκες της αποστολής. «Χρησιμοποιήθηκαν περίπου εκατό πυρομαχικά, με βομβαρδιστικά να τα ρίχνουν κάθε δύο δευτερόλεπτα με απόλυτη ακρίβεια».

Επαίνεσε επίσης την 69η Μοίρα, γνωστή ως «Hammers» (σφυριά), η οποία χειρίζεται μαχητικά αεροσκάφη F-15 και έχει συμμετάσχει σε αξιόλογες επιχειρήσεις στον Λίβανο και τη Συρία.

Όταν ρωτήθηκε για την εμπλοκή της μοίρας εν μέσω των διαμαρτυριών για τη δικαστική έρευνα, που ήταν σε εξέλιξη, πριν από τις 7 Οκτωβρίου, ο Levine απάντησε: «Η 69η Μοίρα είναι μια στρατηγική μοίρα στην αεροπορία και είναι εδώ και δεκαετίες. Είναι υπεύθυνη για μερικές από τις πιο κρίσιμες αποστολές της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι μαχητές της μοίρας είναι διαφορετικοί σε ηλικία (έως 50) και σε εμπειρία.

«Οι μισοί από αυτούς είναι έφεδροι, και περίπου οι μισοί από τους μαχητές που συμμετείχαν στην επιχείρηση κατά του Νασράλα ήταν έφεδροι. Κανείς στο Ισραήλ δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την αγάπη τους για τη χώρα, την προθυμία τους να θυσιάσουν τη ζωή τους, και νομίζω ότι αυτή η επιχείρηση το επικυρώνει αυτό. Για 11 μήνες, ήταν σε εγρήγορση, πετούσαν όλο το εικοσιτετράωρο και θα συνεχίσουν όσο συνεχίζεται ο πόλεμος».

Σείστηκε η Βηρυτός από τις εκρήξεις

Τα πλήγματα στα νότια προάστια της λιβανικής πρωτεύουσας την Παρασκευή κατέστρεψαν πολλά κτίρια, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του AFP, και ώθησαν σε φυγή χιλιάδες κατοίκους της Βηρυτού.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράν Μοχαμάντ Μπακέρ Καλιμπάφ δήλωσε σήμερα ότι οι οργανώσεις μαχητών θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν το Ισραήλ με τη βοήθεια της Τεχεράνης, μετά την δολοφονία του αρχηγού της Χεζμπολάχ Σάγεντ Χασάν Νασράλα, όπως μετέδωσαν ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

“Δεν θα διστάσουμε να φτάσουμε σε οποιοδήποτε επίπεδο, προκειμένου να βοηθήσουμε”, δήλωσε ο Καλιμπάφ.

Ο ίδιος προειδοποίησε επίσης τις ΗΠΑ, λέγοντας: “Οι ΗΠΑ είναι συνεργοί σε όλα αυτά τα εγκλήματα και (…) οφείλουν να αποδεχθούν τις επιπτώσεις”.

Το Ισραήλ “δεν θα ησυχάσει”, δήλωσε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί και σημείωσε ότι η δολοφονία του Νασράλα δεν θα μείνει αναπάντητη, όπως μετέδωσαν σήμερα τα ιρανικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων.

 

«Η περιοχή βρίσκεται σε επικίνδυνη καμπή», υπογράμμισε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

Η μάχη για τη διαδοχή του Νασράλα

Η μάχη της διαδοχής έχει ξεκινήσει στη Χεζμπολάχ, με στόχο η σιιτική οργάνωση να μην μείνει για πολύ καιρό ακέφαλη μετά από το θάνατο του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα.

Επικρατέστερος διάδοχος του Νασράλα, είναι ο Χασέμ Σαφιεντίν ενώ πιθανό θεωρείται και το σενάριο διαδοχής από τον σεΐχη Ναΐμ Κάσεμ αναπληρωτή ηγέτη της Χεζμπολάχ. Γεννημένος στην περιοχή Μπάστα της Βηρυτού το 1953, ο Κασέμ θεωρείται επίσης βασικό στέλεχος της ηγετικής δομής της οργάνωσης.

Ποιος είναι ο Σαφιεντίν
Ο Σαφιεντίν ξάδελφος του Νασράλα, υπηρετεί ως επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ.

Γεννημένος το 1964 στην πόλη Ντέιρ Κανούν Εν Ναχρ στην περιοχή της Τύρου του νότιου Λιβάνου, ο κληρικός, ο οποίος φοράει μαύρο τουρμπάνι, αποτελεί μέρος της δομής της Χεζμπολάχ από την ίδρυση της το 1982.

Τη δεκαετία του 1980, ο Σαφιεντίν ταξίδεψε στο Κομ του Ιράν -όπως γράφει το CNN-  για να σπουδάσει θρησκευτικές επιστήμες. Η προετοιμασία για να διαδεχθεί τον Νασράλα ξεκίνησε ήδη από το 1994, όταν κλήθηκε από την Κομ στη Βηρυτό για να τεθεί επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου, επιβλέποντας τις πολιτικές υποθέσεις της ομάδας.

Κατά τη διάρκεια τριών δεκαετιών, χειρίστηκε πολλές ευαίσθητες καθημερινές υποθέσεις εντός της ομάδας, από τη διαχείριση των θεσμών της έως την εποπτεία των οικονομικών και των επενδύσεών της τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Όπως και ο Νασράλα, ο Σαφιεντίν είναι γνωστός για τις φλογερές και εύγλωττες ομιλίες του.

Στις ομιλίες του έχει τονίσει τη δέσμευσή του να αντιμετωπίσει και να απαντήσει στην ισραηλινή «επιθετικότητα».

«Εάν το καθήκον μας, όπως είναι σήμερα, είναι να βρισκόμαστε στο νότο (του Λιβάνου) πολεμώντας αυτόν τον εχθρό και προσφέροντας τους μάρτυρές μας, είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε τα πάντα, με την πεποίθηση ότι ο Αλλάχ θα μας χαρίσει τη νίκη, όπως έκανε το 2006», είπε σε πρόσφατη ομιλία του ο Σαφιεντίν.

Σε άλλη ομιλία του τόνισε ότι «ο Λίβανος ασχολείται με τον πόλεμο κατά του ισραηλινού εχθρού χωρίς περιορισμούς και όρια».